• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 05:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaý zvolit přívod a jištění indukční varné desky?

Started by Mill, 04.11.2007, 08:20

previous topic - next topic

Mill

04.11.2007, 08:20 Last Edit: 09.03.2008, 01:06 by Administrátor fóra, čistič
Našel jsem sice pár odkazů na uvedené téma, ale bohužel žádný mi nedal jednoznačnou odpověď. Chtěl bych se tedy ujistit, zda je možné provozovat indukční varnou desku o příkonu 7,5kW následovně:
Elektroměr v pomníčku s jističem 3x25A a kabel do RD 4xB10. V rozvaděči se provede rozdělení na N+PE a osadí proudový chránič 3x25A 30mA. Pro varnou desku pak bude samostatný 3F jistič 3x16A. Varná deska bude připojena "natvrdo" kabelem 5x2,5mm (délka cca 12m).

Martin Bauer

V zásadě je to správně. Jen bych doporučil kabel CYKY 5x2,5 přerušit před varnou deskou ve sporákovém vypínači nebo ve sporákové krabici a dále pokračovat CGSG nebo CYSY kabelem.
RT E1/B, EZS, CCTV, elektromontáže, projektování slaboproudu

Říkali nám: elektrika jsou dva drátky, jeden tam a druhý zpátky, prý to občas kope.....

Mill

to M.Bauer : děkuji za informaci a konkrétní odpověď. Měl jsem strach z toho pro mne nepřestavitelného příkonu 7,5kW (žiju v době mW a mikroA) a zda to ten hlavní jistič 3x25A vůbec utáhne. To přerušení předpokládám, neboť deska je dodávána s přívodem, který zmiňujete.

Jaroslav Jonáš

Zásadně doporučuji z proudového chrániče vynechat varnou desku a rovněž všechna svítidla, tedy kromě svítidel v koupelně.

Pavel Horský

TO MILL: deska o příkonu 7500V = cca. 11A, takže můžete být v naprostém klidu.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jaroslav Hasala

Standardní způsob napojení el. varné desky je kabelem CYKY 5Cx 2,5, odjištění jističem B16/3.
Pokud je samostatná varná deska a samostatná el. trouba, potom je nutné také připravit samostatnou zásuvku 230V pro el. troubu.
Připojení přes chránič je možné, ale není to nutné. Ovšem žádné zvláštní problémy s nežádoucím vypínáním chrániče u varných desek nebývají.
Osobně jsem jednoznačně zastáncem všeobecného používání proudových chráničů. Ovšem použití jednoho centrálního chrániče "na všechno" není příliš vhodné z provozních důvodů. Při poruše je totiž odpojená celá instalace a závadu většinou laik sám nenajde ani neodstraní. Lépe instalaci rozdělit na více chráničů.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Georgis Fasulis

Jsem osobně, stejně jako pan Hasala, pro proudový chránič u varné desky. Nevidím důvod ho tam nedat. Viděl jsem varnou desku (pravda - ještě klasická kovová oka), která vyhazovala chránič jen při namočení jednoho oka. Oko se vyměnilo a bylo to v pořádku, myslím, že v tom případě chránič posloužil právě tak, jak má.
Jsem zastáncem proudových chráničů na celou domácnost (nemusí být samozřejmě centrální, ale více kusů).
G.F

Miroš Jan

Zdravím pánové.

No tak já jsem taktéž zastáncem proudových chráničů, a to několik na patro RD. Klidně 5 zásuvkových okruhů, 5 cráničojističů. Ostatně nová ČSN 33 2000-4-41, nám dává zapravdu.  ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace