• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 03:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Není na závadu jistit sklokeramickou varnou desku třemi jednotlivými jističi?

Started by Jan Říha, 18.11.2007, 17:41

previous topic - next topic

Miloslav Dunda

Přátelé, domnívám se, že pojistkový odpínač pro tento účel nelze použít a to proto, že se jedná o pojistky pro odbornou obsluhu. Nemá totiž žádné zařízení proti záměně proudových hodnot pojistkových vložek a tedy do domácnosti by přijít neměl. navíc se asi nevejde do plastové rozvodnice.

Petr Doležal

Možná by to nebylo tak zlé. Rozměrák připojuji a ohledně omylu uživatele při výměně pojistek jsem udělal pokus na jištění jen proti zkratu, protože desku nemůžu přetížit jako zadírající se motor.
Do SICHRU jsem dal kaskádu: pojistka PV 32A, kabel Cu2.5 a nepřetěžující odběr nasimuloval zařazením jističe 16A. Výsledek OK
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Štefan Beláň

TO: Dunda

To jste mne dostal. :'(

Uvažoval jsem pouze z hlediska dotyku na živé části, což je u pojistkových odpínačů lépe zajištěno než u běžných pojistek E27 (E33). Rozměrově není vůbec žádný problém.

Asi máte pravdu v požadavku pro laickou obsluhu, že má být technicky zabráněno záměně velikosti pojistky (doteky).

To mne vůbec nenapadlo.  (doh)

V které normě je tento požadavek, zda v platné nebo rušené, si již nevzpomínám. Můžete uvést normu? (poklona)
Chránič chrání - jistič jistí.

Miloslav Dunda

Pane Beláň, lituji, ale číslo normy nevím. Jsou to normy na výrobu pojistek, tyto normy nikdo z nás běžně nemá. Lze je však vypůjčit ve vědeckotechnické knihovně. Skutečně si, ale jejich čísla nepamatuju. Pouze si pamatuju, že se dělí na pojistky pro laickou obsluhu E14, E27 a E33 a pojistky pro odbornou obsluhu. Všechny výkonové pojitky jsou pojistky pro odbornou obsluhu. PN ,PH, PV a pod. Možná by vám blíže řekli dotazem v OEZ Letohrad.   

Štefan Beláň

TO: Dunda

Nevadí, už jsem to našel.  (zle)

Je to hned ve dvou normách ČSN 33 2000-4-43, příloha IV., poznámka k čl. 533.1.3, a v normě ČSN 33 2000-5-53, ve již zmiňovaném článku 533.1.3.  :)

Chránič chrání - jistič jistí.

Fojtík Jaroslav

A coz takhle mit 3 fazovy jistic a za nim 3 vypinace na 3 fazich? 3f jistic vyhovi normam a v pripade zavady vypadne. Pak by se dalo odpojit vypinacem tu spatnou fazi a pokracovat ve vareni na zbylych fazich po nahozeni 3f jistice.

Miloslav Janoušek

Proč odpojovat fázi která tam momentálně z nějakého důvodu není?   ::)   :o