• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je lepší průtokový ohřívač vody než boiler?

Started by Lubomír Roubal, 25.11.2007, 21:20

previous topic - next topic

Rostislav Schwarz

To máte pravdu, právě já to viděl ve snad nejdorší variantě co to jde, ten přívod tam byl natažen (do přepínače YD) ze světelného okruhu.

Fuk Tomáš

Quote from: Rostislav Schwarz on 12.12.2007, 22:08
Že by si český kutil neporadil, jak do toho boileru dostat proud i ve vysokém tarifu, v případě teplovodní krize?   :)

- toto se mi opravdu líbí od pana Fuka, jasné přeci, dát si vedle boileru přepínač Y D a je to, nebo i jiný, toto jsem jen někde viděl :)

Nejjednodušší odpověď na kvízovou otázku je přeci
a) stykač s možností manuálního ovládání (viz odpověď Jiří Hrábek 28.11.2007, 14:47) anebo
b) spínač paralelně k spínači HDO  ;)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lukáš Rotrekl

TO Hasala: A opravdu si myslite, ze pri dnesnich rozdilech mezi cenou energie ve vt a nt ma smysl prutojkovy ohrivac omezovat jen na nt?

Pokud vezmu 18kW prutokovy ohrivac, a uvazuji na osprchovani provoz 10 minut, tak je to 18kW*0,3Kč*0,2h (12min)=cca 1Kč i kdyby to tak bylo každý den v roce ma jak moc se to projevi? I kdybych uvazoval jen spotrebu pro ohrev TUV, tak 18kW*1,78Kč*0,2= 6,4Kč Tj uspora pri pouziti jen nt cca 15%

Co se tyce vystupu: Regulace teploty umi Steibel u jednoho typ prutokace bez ohledu na prutok a teplotu vstupu udrzet konstantni vystup. Jen je podminka, ze vstup musi mit maximalne asi 65st. (Vyresi mechanicky automaticky omezovaci smesovak).
Vyuzitelnost tam kde je ohrev zasobniku jinymi zdroji, např soler, TČ, pevna paliva.....Kdyz je voda dost ohrata, tak se prutokac nezapne, pokud neni dost ohrata, tak dohriva presne na pozadovanou teplotu.

Osobne se klonim spise k bojlerum (nejlepe doplnene rychloohrevem kde je predpoklad jeho vyuziti) tam, kde je predpoklad ze se bude vyuzivat voda z bojleru neustale.
Tam kde je prilezitostny odber urcite prutokac. (Chaty atd....)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jaroslav Hasala

16.12.2007, 11:10 #21 Last Edit: 16.12.2007, 11:30 by Jaroslav Hasala
To Rotrekl :

Nevím, kdo je vaším dodavatelem elektrické energie, ale mám pocit, že cena 0,3 Kč/kWh je asi chybná ... :)

Já osobně bych rozhodně nechtěl průtokový ohřívač připojovat jen na nízký tarif. Viz to, co jsem dříve psal o sprchování ...  >:(

Osobně jsem také příznivcem zásobníkových ohřívačů vody (boilery), jak už asi vyplynulo z mých předchozích příspěvků ...
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Lukáš Rotrekl

To Hasala: Počítal jsem rozdíl mezi odběrem ve vt a nt
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Roger

Pánové, přivedli byste k 3F průtokáči cyky 4x6 anebo 5x6?

Má psáno, že N není zapojeno (Mirava). Jak na tom jsou ostatní značky?

Jan Alin

Quote from: Roger on 01.06.2016, 18:01
Pánové, přivedli byste k 3F průtokáči cyky 4x6 anebo 5x6?

Má psáno, že N není zapojeno (Mirava). Jak na tom jsou ostatní značky?

Já bych přivedl 5x, nevíte co tam přijde až tenhle odejde.

Jaroslav Molák

Zaskočili jste mě skoro všichni. Já mám zkušennost osobní a jinou, postavenou na myšlence - ušetřená energie je ta, kterou nepotřebuji. Mluvím o domácnosti.
Celou dobu mám tarif 26d přesto ušetřím průtokovým ohřívačem. Bojler jsem odstavil. Tečka.
Je to ale na organizaci, kdy a jak a kdo a kolik členů domácnosti se sprchuje. Jak dlouho a kolik spotřebuje a jaká je teplota vody a při jakém tarifu; a jaké spotřebiče. Jak teplá je vstupní voda.
Zopakujte si trochu fyziku ze střední školy a výpočty kolik energie je potřeba na hřev 1 L vody o tolik a tolik stupňů.
Ponořte se ze začátku do takových jednoduchých počtů, např. zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/97-ohrev-vody
Potom řešte techniku ohřevu a na závěr ekonomiku a napasujte si to na svoje osobní potřeby.
Zahrňte do výpočtu investiční náklady a počítejte, jako když budujete novou domácnost.
Pozn.: nemám zatím obnovitelný zdroj energie
Mám docela jasno a dál to neřeším.

Čestmír Kubáček

Pokud je v domě Elektrokotel, a bojler, určitě bych neřešil 3f topné těleso.

Bojler nechat na 2kWh - v letních měsících to stačí bohatě, ozkoušeno na několika domech, majitel chtěl rozdělit celkově spotřebu, nejen elměry, ale i teplou a studenou vodu, samozřejmě i topení.

Teplá voda v letních měsících na 60% zbytku roku.

Takže elektrokotel připojit k bojleru s výměnným hadem.

1- akumulace bude nejen pro bojler ale i pro kotel.
2- delší žívotnost spirály na bojleru - běží vesměs jen při vypnutém kotli.
3- zvýšení rozsahu hystereze, odpadá časté spínání kotle, jede dokud nenatopí, pak má delší chvíli čas, protože se použije zásoba z akumulačky.

Nevýhoda je jedno oběh. čerpadlo navíc a trošku řídící elektroniky. možná najdete i něco jiného.

jen to nechce 100l bojler ale tak min. 200l. čím víc, tím líp

Roger

U prutokace je patrne i problem, ze

- se nesepne, kdyz pustite vodu malo.
- jsem nekde na eshopu videl napsane, ze z nej nejde vypustit voda na zimu, tedy problem pouziti na chate (nekdo jim to asi reklamoval).

V navodu na Stiebel je primo uvedeno pouziti prednostniho rele a v jejich showromu by mely byt zapojene k vyzkouseni - je nekdo z Prahy?

myslenka byla, pouzit nejaky prepinatelny 18-21-24 kw (od aeg stiebel) na vhodne vybrany HL jistic 3x25A (25 * [1,13 az 1,45]), pripadne s prednostnim 1F rele

Radeji bych neco univerzalnejsiho, co by slo eventualne v budoucnu prepojit na 1F 230V 25A.