• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaky doporucujete prikon pro RD do 150m2?

Started by dalsiamater, 29.11.2007, 16:35

previous topic - next topic

dalsiamater

29.11.2007, 16:35 Last Edit: 07.03.2008, 23:44 by Administrátor fóra, čistič
Jaky doporucujete prikon pro RD do 150m ctv. zastavene plochy se standardnimi spotrebici ? (vytapeni plynem, 2 klimatizacni jednotky, centr.vysavac, standard sporak, atd)

Štefan Beláň

Chránič chrání - jistič jistí.

Milan Karvánek

Štefan Beláň

TO: Karvánek

Kolego nezdá se vám to trochu málo 3x20A pro sporák, klimatizaci atd? :'(

Co takhle ČSN 33 2130, čl. 4.1 (stupně elektrizace) a čl. 4.6.9 (minimální jmenovité proudy jističů před elektroměry)?  :o :o :o
Chránič chrání - jistič jistí.

Jaroslav Hasala

Standardem pro "normální" RD bez el. topení je jistič 3x 25A.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Radek Kroutil

Tak já to mám i s el.kotlem 12kW a hlavní je 3x25A. Ještě ani jednou nevypnul. Samozřejmě komplet elektro (sporák apod). Vypnou elektriku a jsem nahranej... :'(. Kávičku jenom udělanou nanejvíš na letlampě ;D
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Milan Karvánek

TO: Beláň> nezdá  :), viz kolega Kroutil, provozuji to úplně stejně jen místo RD mám byt o ploše středního RD.

Ale je pravda, že jediná správná odpověď měla být: projednejte své potřeby s projektantem elektro, který vám navrhne optimální řešení. TD stejně budete potřebovat ke stvbě, revizi i kolaudaci.  ;)

Georgis Fasulis

Dovolte názor projektanta.

Osobně bych požádal majitele domku, aby by mi sdělil své spotřebiče a to i ty plánované. A to určitě podrobněji než jen napsat "standardní sporák". Ta informace mi neříká ani, zda myslí třeba standardní plynovou desku s el. troubou nebo celý elektrický sporák.

Po té bych mu navrhnul přívod s určitou rezervičkou, ne nadoraz! A pak bych mu vysvětlil jak se to má s přívodními jističi. Něco ve stylu:
3x20A vám asi bude na 90% stačit, ale když si nedáte pozor se současností, můžete přívod přetížit a ten vám vypadne. Když si dáte 3x25A, budete mít pokoj, ale zase to bude každý měsíc o jistý paušál dražší - prosím vyberte si. A ještě dodám, že není problém kdykoliv po té jistič navýšit, protože jsem vám navrhnul jakožto odpovědný projektant  :D  přívod, který snese až 3x40A.

Tak nějak si to představuji já.  ::)
G.F

Bartoň Jiří

Souhlasím s panem Karvánkem, jenom si dovolím doplnit. Je vhodné vedení předimenzovat a tím předejít případným problémům s navýšením výkonu. Někdy to udělá již samotný projektant, ale většinou to bývá spočítané na hranici.
Svůj první jistič jsem vyhodil v roce 1967 svým tříletým tělem pomocí otvíráku  na sardinky.Od té doby vím na které straně je fáze.

Bartoň Jiří

Asi jsme to psali současně, ale byl jste o něco rychlejší. :D
Svůj první jistič jsem vyhodil v roce 1967 svým tříletým tělem pomocí otvíráku  na sardinky.Od té doby vím na které straně je fáze.

Fuk Tomáš

Quote from: Georgis Fasulis on 29.11.2007, 23:05
Dovolte názor projektanta.

Osobně bych požádal majitele domku, aby by mi sdělil své spotřebiče a to i ty plánované. A to určitě podrobněji než jen napsat "standardní sporák". Ta informace mi neříká ani, zda myslí třeba standardní plynovou desku s el. troubou nebo celý elektrický sporák.

Po té bych mu navrhnul přívod s určitou rezervičkou, ne nadoraz! A pak bych mu vysvětlil jak se to má s přívodními jističi. Něco ve stylu:
3x20A vám asi bude na 90% stačit, ale když si nedáte pozor se současností, můžete přívod přetížit a ten vám vypadne. Když si dáte 3x25A, budete mít pokoj, ale zase to bude každý měsíc o jistý paušál dražší - prosím vyberte si. A ještě dodám, že není problém kdykoliv po té jistič navýšit, protože jsem vám navrhnul jakožto odpovědný projektant  :D  přívod, který snese až 3x40A.

Tak nějak si to představuji já.  ::)

To je myslím úplně přesné  (jednicka)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Radek Kroutil

Taky tak. Mám od hodin přívod 4x16. Co já vim, co bude v budoucnosti. Jistič 3x25A mi dali za 10tis, ale větší by chtěli za těch 10tis+x kč za ampéry. Pokud budu potřebovat, není problém změnit. Dimenzi na to mám... Radši víc, než míň. A za to mohou trpaslíci...Ti vlezou všude...
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Miloslav Janoušek

Do budoucna budeme hodnoty jističů snižovat. Viz nenažraný Č.E.Z   (zle)  :'(

Pavel Kubín

Osobně mám 3x25A topení elektrické 10kW. Spotřebiče typu: pračka,sušička,myčka atd. jdou přes výběrové relé, které odstaví kotel. Tu hodinu praní atd. kdy nejde kotel téměř nic nepocítite.Bohatě stačí.