• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Zásuvky

Started by Dominik, 03.12.2007, 09:18

previous topic - next topic

Dominik

03.12.2007, 09:18 Last Edit: 05.03.2008, 23:37 by Administrátor fóra, čistič
Při výměně zásuvek v bytě se mi podařilo na jedné zásuvce zlomit kabel.
Je možné když jsem tuto zásuvku (v  kuchyni) nezapojil ony mi přestaly jít zásuvky v ložnici?
A nebo mám chybu hledat jinde?

Jiří Schwarz

03.12.2007, 10:05 #1 Last Edit: 03.12.2007, 11:09 by Petr Doležal
Je pravděpodobné, že to bude tím. Zásuvky se zpravidla zapojují tak, že se postupuje od jedné ke druhé, ke třetí,...
A teď pozor! Jestli je to starší rozvod v TN-C, jsou dvě možnosti:
- máte přerušený vodič N (fázový) a nejde to.
- máte přerušený vodič PEN! Průšvih, nebezpečí!! Pokud do zásuvky, kde je připojený vodič N a přerušený vodič PEN připojíte spotřebič třídy I, jakmile se spotřebič zapne, sice "nic nedělá", ale přivede vám potenciál fáze na kostru (kryt) spotřebiče.
OKAMŽITĚ vytahejte vše ze všech zásuvek, vyzkoušejte které fungují, do těch, co nefungují NIC nepřipojujte dokud to nebudete mít odborně opravené.
Tady opravdu končí sranda, to může být hodně nebezpečný stav!!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Dominik

Děkuji. žádný spotřebič jsem nepřipojoval mohu nastavit zlomený vodič pomocí vago svorky

Radek Červený

Vodiče s AL jádrem nelze nastavovat pomocí Wago svorky, je to možné pouze s použitím speciální pasty, kterou Wago dodává.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Zdenek Hejčl

Nebo použít lisovací dutinku umožňující spojení Al+Cu. ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Alois Kozák

:)A nebo udělat nové rozvody aby to bylo ok,ale jen elektrikář ať to udělá. ;)

Dominik

Zásuvky jsou OK Na rozvody se chystám na jaře po výměně oken  ;)