• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu jistit v rozvaděči CYKY 1,5 jističem 16A?

Started by lopino, 03.12.2007, 15:52

previous topic - next topic

Záhyna Lubomír

Zrovna teď provádím první pravidelnou revizi v prostorách BE2N1 - rok projekce a instalace 2005 a nestačím se divit. Žádný chránič (ČSN 33 2000-4-482(2000)), smyčkované združené světelné obvody 110bm až 411 bm CYKY 5x2,5 odjištěno 3xOPV/16A/aM (drát. cablofil až 15 kabelů v jedné vrstvě). Ve výchozí revizi napsáno "schopno bezpečného provozu" k tomu není co dodat. Zatím došlo v létě ke zhoření jedné světelné krabice a prohoření 15 ks kabelů, teď při pravidelné revizi další prohořelá krabice ....
od 05/2014 emeritní revizní technik - E2/B

Otakar

:)Pánové každý elektrikář jiný mrav,když se podíváte do jednoho domu co jsem byl já a viděli tam kabel cyky 3*1mm Cu,který je ve stěně(pozor ve dřevěný stěně),tak se leknete.Samosebou že část kabelu je i na povrhu jen tak nataženej a to je světelný okruh.Na zásuvky pan elektrikář použil cyky 3*1,5mm a taky část kabelu je ve stěně a část  na stěně,jak to protahnul,tak to protáhnul. (zle)Já jsem to viděl a musím si to ještě vyfotit ať mám nějakou pamatku.... ::)

Novakos

, poradíte prosím?
Elektrofirma při přestavbě jádra rozvedla do koupelny k pračce CYKY 1,5 a to samé ke kuchyňské lince. Oba kabely jsou na jističích 16A. Jde o jedno z možných řešení nebo se naopak firma dopustila porušení normy a mám právo reklamovat? Navíc v revizní zprávě, kterou stejná firma vystavila, se píše, že jsou použity kabely CYKY 2,5 a a pro kuchyňskou linku jističe 10A - což není pravda. Že je použit tento typ kabelu a jiné jističe v kuchyni, jsme zjistili náhodně, když soused elektrikář chtěl vyměnit krytku na zásuvce a pak jsme prozkoumali jističe.

Jaroslav Hasala

Kabel CYKY 3Cx 1,5 je za určitých podmínek možné použít i při jištění 16A, ale není to zrovna "to pravé ořechové" ... :)
Zvláště pro nejvíce zatížené okruhy v bytu.
Pokud byl vypracován projekt, bude podstatné, co je v něm uvedené.
Rozhodně můžete reklamovat revizní zprávu, zjevně byla provedena "letecky".
Doporučoval bych, nechat si udělat revizi od nezávislého revizního technika, ten případné nedostatky popíše v revizní zprávě a na základě toho můžete po dotčené elektrofirmě požadovat odstranění těchto závad nebo nějakou slevu. Pokud by se firma k ničemu neměla, obraťte se přímo na revizního technika, který zpracoval první revizní zprávu.
Revizní zprávu pečlivě uschovejte, je to dobrý nástroj k vydírání ...  >:D ;D
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Novakos

Revizní technik je zároveň tím, kdo rozvody dělal, projekt podle mě neexistoval - jde o firmu, která letos v létě pro bývalého majitele zbourala umakartové jádro a postavila zděné včetně elektroinstalace. Bývalý majitel má jen přijmový doklad, kde je uvedeno pouze: přestavba jádra a celková cifra, takže projekt elektřiny zřejmě neexistoval. Jde mi o to, zda mohu reklamovat, že jde o porušení normy - obávám se, že mi dotyčný autor rozvodů a revizní technik v jedné osobě řekne, že bývalý majitel si použití CYKY 1,5 přál, jelikož v kuchyni neplánoval myčku ani elektrickou troubu (byť jsou za linkou dvě zásuvky v úrovní kolen přesně pro tyto spotřebiče)nebo že CYKY 1,5 pračku utáhne apod., jelikož jsem laik, tak v tomhle dialogu bych určitě prohrál, proto se snažím pátrat, zda jde o nějaké porušení normy.

Novakos

Současně mám také obavu, aby pán nechtěl situaci vyřešit tím, že jističe pro pračku i kuchyňskou linku vymění za 10A.

Kamil Novák

12.12.2007, 23:57 #24 Last Edit: 13.12.2007, 00:09 by Kamil Novák
Quote from: Novakos on 12.12.2007, 23:42
Revizní technik je zároveň tím, kdo rozvody dělal,

Toto je vůbec "skvělá" varianta.  (dabel)
Omlouvám se předem zde přítomným kolegům, kteří trilogii : návrh (projekt), realizace a revize praktikují, ale jen blázen by negativně zrevidoval dílo, které sám vymyslel a zrealizoval.
RT by měl být z principu nezávislý subjekt.
Což mimochodem již před pár lety pochopili tvůrci zákona (123/2000Sb.) O zdravotnických prostředcích) a je jen škoda, že se toto pravidlo dosud neujalo obecně.

Quote from: Novakos on 12.12.2007, 23:42
...obávám se, že mi dotyčný autor rozvodů a revizní technik v jedné osobě řekne, že bývalý majitel si použití CYKY 1,5 přál, jelikož v kuchyni neplánoval myčku ani elektrickou troubu (byť jsou za linkou dvě zásuvky v úrovní kolen přesně pro tyto spotřebiče)nebo že CYKY 1,5 pračku utáhne apod.,

Nejde o to, co si kdo plánoval, ale o způsob uložení vedení (kabelů).

Lze jen doporučit řešení kolegy Hasaly : nechte si provést revizi opravdu nezávislým revizním technikem a na základě toho se pokuste dohodnout řešení s dodavatelem elektroinstalace.

PS 1 : v obdobných případech se jako nejschůdnější jeví nahrazení 16A jističů jističi 13A.

PS 2 : absence projektu je vážné porušení předpisů a zcela jistě i důvod k reklamaci díla

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Novakos

Tak na zítra mám pozvaného autora elektřiny a revizního technika v jedné osobě a zjistil jsem ještě jednu věc, i když podle jeho revizní zprávy je proudovým chráničem kryta i zásuvka na troubu, zásuvka pod linkou (myčka) a zásuvka v lince (varná konvice, mixér apod)., tak jsem chránič pokusně shodil a ejhle, lampička ve všech třech zmíněných zásuvkách svítí vesele dál!
Druhou věcí je už zmíněné tvrzení v revizní zprávě, že jde o kabely 2,5 a 10A jističe, i když v reálu použil 1,5 a 16A jističe.
Jak mi ale dnes řekl jiný revizní technik po telefonu, i když doporučené jištění na 1,5 je 13A, norma určuje jako maximum 18A, takže pán bohužel pro mě neporušil normu a nemohu po něm chtít, aby vedení předělal na 2,5.

Jedinou závadou jsou tedy nepravdivé údaje v revizní zprávě. Otázkou je, jestli kromě vzteku mám nárok na něco - uvažuju, že pánovi řeknu, že v něj nemám důvěru, takže na vlastní náklady dá pod chránič i zásuvky z linky, sepíše novou revizní zprávu, kde napíše skutečný stav, tedy, že rozvod je schopen bezpečného provozu s dráty 1,5 a proplatí následnou revizní zprávu technikovi, ktrerého určím já, jelikož v něj nemám důvěru.
Pokud nebude souhlasit, předám jeho původní revizní zprávu s nepravdivými údaji spolu s posudkem soudního znalce z oboru elektro orgánu státního dozoru s návrhem na postih nebo odnětí pravomoci vykonávát revize a v občansko-právním sporu po něm budu vymáhat náklady na soudního znalce.

Kamil Novák

Quote from: Novakos on 13.12.2007, 21:36
Jak mi ale dnes řekl jiný revizní technik po telefonu, i když doporučené jištění na 1,5 je 13A, norma určuje jako maximum 18A,

(no) Pro proudovou zatížitelnost a tedy i velikost jištění je v tomto případě určující způsob uložení onoho vedení. Vše by mělo být uvedeno v projektu.

BTW : Mohl by vám onen telefonující revizní technik dát toto svoje tvrzení písemně ?
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Novakos

Copak o to, řešili jsme to po telefonu, pro jistotu kouknul do normy a řekl, že pro moji konkrétní situaci - 16A, CYKY 1,5 a vedení pod omítkou není možné tvrdit, že by autor elektroinstalace porušil normu. Doporučeno je prý 13A, ale maximum je 18A, do čehož se jističem 16A vejde.
To víte, pánové, rozumím literatuře a hudbě, takže z celé té situace kolem elektroinstalace jsem nešťastnej a jak vidno dost v ní plavu, no jsem zvědav, jak dopadne moje zítřejší osobní setkání v bytě s dotyčným, zda s ním bude nějaká dohoda.

Fuk Tomáš

Quote from: Novakos on 13.12.2007, 23:26
Copak o to, řešili jsme to po telefonu, pro jistotu kouknul do normy a řekl, že pro moji konkrétní situaci - 16A, CYKY 1,5 a vedení pod omítkou není možné tvrdit, že by autor elektroinstalace porušil normu. Doporučeno je prý 13A, ale maximum je 18A, do čehož se jističem 16A vejde.
To víte, pánové, rozumím literatuře a hudbě, takže z celé té situace kolem elektroinstalace jsem nešťastnej a jak vidno dost v ní plavu, no jsem zvědav, jak dopadne moje zítřejší osobní setkání v bytě s dotyčným, zda s ním bude nějaká dohoda.

Jestli s těmi 18A nedošlo ke zmatení pojmů. Katalogová proudová zatižitelnost CYKY 3x1,5 je 18A na vzduchu a 28A v zemi. To není totožné s hodnotou jističe.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Novakos

A kde je tedy pravda? Je kombinace CYKY 1,5 se 16A a vedením pod omítkou normou povolena pro vedení k zásuvce do pračky a ke kuchyňské lince?

Rozmahel Vladimír

cyky 4x1,5

ve vzduchu  18,5A
v zemi   28A
na stěně, přímo ve zdi 17,5A
v trubce na stěně či ve zdi 15A
v izolační stěně 13A

Je však třeba upozornit na to, že tyto hodnoty platí pro jediný kabel a teplotu okolí 30°C. Při seskupení více obvodů / více kabelů v omítce těsně na sobě současně zatížených / tyto hodnoty klesají.

Jaroslav Hasala

14.12.2007, 08:49 #31 Last Edit: 14.12.2007, 09:33 by Jaroslav Hasala
Quote from: Novakos on 14.12.2007, 00:23
A kde je tedy pravda? Je kombinace CYKY 1,5 se 16A a vedením pod omítkou normou povolena pro vedení k zásuvce do pračky a ke kuchyňské lince?

To je právě na nezávislém RT, aby to posoudil. Vzhledem k tomu, že uložení kabelů už asi nebude možné ověřit, zbývá jen ověření impedance poruchové smyčky a úbytků napětí. Vzhledem k tomu, že asi půjde jen o krátké trasy, bude to pravděpodobně vyhovovat.
Nicméně je to ze strany montážní firmy dost nekorektní jednání. Určitě by stálo za to, minimálně jim trochu znepříjemnit život ...
Toto provedení rozhodně neodpovídá obvyklým standardům.
V nějakých normálních podmínkách je standardem pro světelné okruhy použít vodiče Cu 1,5 a jištění 10A, pro zásuvkové okruhy vodiče Cu 2,5 a jištění 16A.
Nedodržení těchto standardů je většinou možné jen za cenu nějakých kompromisů.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Novakos

Tak všechno dopadlo jinak, jelikož 1,5 nezakazuje norma, přál si toto vedení majitel, který chtěl před prodejem zrekonstruovat jádro za co nejmenší peníze, do kuchyně tak přichází jen jedno vedení 1,5 se zásuvkou na troubu, ze které je vytažena zásuvka na varnou konvici, s tím, že bývalý majitel montážní firmě řekl, že ani my noví nájemníci jistě nebudeme péci a vařit čaj najednou. Třetí zásuvka je z původního okruhu bytu, na který jsou napojena i světla v bytě a je proto jištěna 10A, takže myčku na ní dát je nesmysl, jelikož by stačilo v jiné místnosti pustit televizi nebo vysavač a jistič by vypadl. Takže montážní firma se velmi slušně omluvila za chyby v revizní zprávě,které odstraní, chránič hodí i přes jističe kuchyně, ale mně nezbývá než koupit CYKY 3x2,5 a natáhnu ho dvakrát do kuchyně - jednou pro troubu, podruhé pro myčku, každé dám na samostatný 16A jistič a taktéž pod chránič. Bohužel reliéfové omítky jsou všude hotovy, takže sekat v předsíni by znamenalo začít znovu, proto mi nezbývá nic jiného než si zohyzdit novou předsíň lištou. Jedinou obavou tak pro mě je, jestli kabel, který nebude v kuchyni za linkou ve zdi, ale na povrchu těsně za troubou, nemůže utrpět, až se v ní bude péct a bude rozžhavená. Vedení 1,5 tak v kuchyni zůstane jen na varnou konvici a bohužel na druhém okruhu na pračku v koupelně (leda bych vymlátil celou dlažbu).

Miloslav Dunda

TO: Novakos. CYKY 3Cx1,5 nebo 2x1,5, pokud je uloženo pod omítkou lze skutečně jistit jističem 16A.

Novakos

No jo, to se řekne 1,5 pod omítkou, ale co když vede pod omítkou od zásuvky pračky nahoru, pak leží volně na podhledu koupelny a toalety a za jádrem pokračuje pod omítkou k jističům - i tak je povoleno jištění 16A?
Dnes mě šokovalo, že když jsem se sousedem protahoval v toaletě nad podhledem, kam není vidět, nové vedení, tak z ničeho nic vypadl proudový chránič. Skoro se bojím pomyslet, co nad tím podhledem je.

Novakos

A ještě dodatek, všechny jističe v bytě jsou značeny C, co je, jak mi vysvětlil soused, rychlost reakce. Je to dostatečné?