• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 03:42

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí být v převozní buňce v plastové rozvodnici hlavní vypínač?

Started by Vladimír Pašek, 20.12.2007, 16:13

previous topic - next topic

Vladimír Pašek

20.12.2007, 16:13 Last Edit: 23.12.2007, 16:14 by Administrátor fóra, čistič
Musí být v převozní buňce v plastové rozvodnici hlavní vypínač?

V buňce jsou dvě světla a dvě zásuvky, v rozvodnici chránič a jističe 10A, 16A.

Štefan Beláň

TO: Pašek

Jako hlavní vypínač rozvodnice v buňce je možné považovat společný (centrální) proudový chránič.
Pokud je buňka bez kabelu a k připojení se používá pevná přívodka (vidlice), je možné tuto přívodku považovat za hlavní vypínač buňky, obdobně, jak je tomu i u karavanů.

Žádný další vypínač není nutný.
Chránič chrání - jistič jistí.

František Šohajda

Jen pro doplnění..chránič jako hlavní vypínač označit bezp. tabulkou...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Lukáš Rotrekl

Jen dotaz k věci. Platí stále že rozvodnice do 25A a bytové rozvodnice hlavní vypínač mít nemusí?

Nebudu se rozhodně přít o tom, že je vhodné ho osadit. Ale ptám se co říká norma...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Štefan Beláň

TO: Rotrekl

Tento článek (4.6.14 ČSN 33 2130 z roku 1983!  :o) z platné normy,  je již velice starý a jeho uplatnění bylo hlavně pro "panelákové" bytové rozvodnice PL.

Pro dnešní dobu je nutné respektovat nové normy ze souboru ČSN 33 2000, hlavně ČSN 33 2000-4-46, a normy pro rozváděče ČSN EN 60439-1 ed. 2 a ČSN EN 60439-3. ;)
Z těchto norem vyplývá, že každý rozváděč musí být vybavena hlavním vypínače nebo odpojovačem.
Není mi známo, že by nové předpisy uváděly podobnou výjimku, jaká je uvedena v historické ČSN  33 2130. ::)
Chránič chrání - jistič jistí.

Záhyna Lubomír

Bohužel p. Beláň má sice pravdu o požadavcích nových ČSN, ale jelikož platí i čl. 4.6.14. ČSN 33 2130(1983) tak jsme na velmi tenkém "ledě", protože pak "hloubavější" zákazník, zvlášť když má k ruce (svého známého) některého z našich kolegů a ten mu potvrdí platnost ČSN 33 2130(1983), může prohlásit, že ho chcete poškodit. A vím o čem mluvím, zrovna nedávno sice v jiném případě, jsem takto dopadl, když jsem navrhl jiné řešení.
od 05/2014 emeritní revizní technik - E2/B