• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

05.01.2026, 12:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mozno zakoncit kazdu zasuvku,sv. a spinac zvlast v rozvadz. bez pouzitia krabic?

Started by Michal B, 10.01.2008, 01:34

previous topic - next topic

Zdenek Hejčl

Hmmm sdružené obvody? To bych nedoporučoval viz předešlé diskuze zde. Při přerušení vodiče N můžete mít v zásuvce daleko vyšší napětí než je potřebné.   (zle)
Zkuste zadat do vyhledávače sdružené obvody a počtěte si...
Všechny pracovní vodiče musí být ve stejném obložení !! Nemůžete vodič N táhnout samostatně přes kuchyň,  vodič fázový přes koupelnu jen z důvodu, že se vám to líbí a ušetříte pár metrů kabelu....
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Luboš Hladík

Popravde receno moc nerozumim, proc by mel byt vodic N prerusen (to by pak musela byt chyba instalce), navic jak to souvisi se zasuvkami. Kazdopadne dekuji za tip na "sdruzene obvody", hned jdu hledat :)

Zdenek Hejčl

I to se občas stane nedotažená svorka...velký přechodový odpor ...atd...

Luboš Hladík

Prehledl jsem nejak Vasi vetu "Nemůžete vodič N táhnout samostatně přes kuchyň,  vodič fázový přes koupelnu jen z důvodu, že se vám to líbí a ušetříte pár metrů kabelu...."

Tak jsem to nemyslel. Uvazuji totiz o inteligentni instalaci, takze by napr. v jedne mistnosti bylo vice svetelnych obvodu (ono koneckoncu to by mohlo byt i pri klasicke instalaci) - napr. hlavni svetlo, svetlo u televize, svetlo na stene... Tam jsem myslel to propojeni, ne mezi mistnostmi. Podobne bude v ramci mistnosti vice samostatnych zasuvkovych obvodu, tak jsem si myslel, ze by do mistnosti byl priveden jeden N a jeden PE a ty by byly pro zasuvky spolecne, ale faze opet zvlast.

Stale se ale asi jedna o sdruzeny obvod a jak jsem tak pochopil z jinych diskusi, znamena to, ze by pred spinanim jednotlivych fazi musel byt spolecny vypinac (neumim si predstavit u zasuvek)...

Ted me ale na druhou stranu napada - ja bych preci mel v pripade napr. svetel v jedne mistnosti jeden spolecny jistic, jen vice samostatne vedenych vodicu pro fazi. I v tomto pripade se jedna o sdruzeny obvod a plati stejna pravidla?

Luboš Hladík

Uz jsem se v tom popisovani trochu zamotal, pokusil jsem se doplnit tu svou "maluvku". Je to zjednodusene, ale snazil jsem se tam zachytit dve mistnosti a samostatne zasuvkove a samostatne svetelne okruhy.

Stale se tedy jedna o "sdruzene obvody"?

Jaroslav Mrázek

Pane Hladíku, nejednodušší bude natáhnout každou zásuvku samostatným kabelem z rozvaděče. Kdyby jste neuvažoval o variabilitě přepojování jednotlivých zásuvek na různá jištění, musel by ste splnit podmínku ČSN 33 2000-5-52 čl. 520.N3.6 a vést střední vodič ve společném obložení nebo v těsné blízkosti fázových vodičů. To znamená buď kabel, nebo jednožilové vodiče se zesílenou izolací, nebo uložení v trubce. V tomto případě by Vámi navrhované řešení bylo realizovatelné.
vám jde ovšem ještě právě o možnost přepojování dle okamžité potřeby na různé jističe. V tom případě už ale není splněna podmínka ČSN 33 2000-5-52 čl.520.N4.1 o jednom proudovém okruhu s jedním jištěním a musíte tedy splnit podmínku dle čl. 520.N4.2 a tyto samostatné proudové okruhy vést s plným počtem vodičů potřebných pro funkci a ochranu tzn. každou zásuvku samostatným kabelem.

Bartoň Jiří

To Jura Krikl
To určitě jde, ale myslím že tazatel tohle nemyslel.
Snaha ušetřit na jedné straně a požadovat variabilní instalaci
mi nejde dohromady. Ušetřím pár metrů drátu ale navýší se pracnost takového provedení a  odstraňování poruch bude složitější.
Pokud budu mít N z několik okruhů propojených mimo rozvaděč tak už je nerozdělím a bude podmínka tyto okruhy provozovat pod jedním FI.
Jednoznačně by to byl krok zpět, popřípadě Cimrmanův krok stranou.
A to nejdůležitější nakonec, je nutno  dodržet podmínky které přesně popsal pan Mrázek přede mnou. 8)
Svůj první jistič jsem vyhodil v roce 1967 svým tříletým tělem pomocí otvíráku  na sardinky.Od té doby vím na které straně je fáze.

Jaroslav Hasala

U tzv. "inteligentních instalací" je z důvodů úspory vodičů (ale i kvůli přehlednosti) vhodné instalaci rozdělit do více podružných rozvodnic. Jinak je zapotřebí táhnout velké množství vodičů nebo kabelů třeba přes celý dům až k rozvodnici a rozvodnice potom opravdu vychazí ve velikosti šatní skříně.
Jedna rozvodnice je možná snad jen v případě nějakého malého bytu.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jura Krikl

Quote from: Zdenek Hejčl on 15.01.2008, 23:09
Hmmm sdružené obvody? To bych nedoporučoval

To není sdružený obvod, ale obvody spinane v rozveděči napajene z jednoho jističe. Z jednoho jističe jde faze na spinaci jednotku, kde se jednotlive okruhy spinaji nebo stmivaji a až odtud opouštěji rozvaděč. A to třeba v kabelu 7x, ktery vede do mistnosti, kde se v krabici rozdeli na 5 jednotlivych privodu pro jednotliva svitidla. To neni sdruženy obvod.
Pozn. Pozor při stmivaní některe stmivače požaduji samostatny vodič N pro detekci.
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Zdenek Hejčl

To Krikl to je reakce na Posláno: 14.01.2008, 12:12

Je v takovem pripade spravne mit pro ruzne zasuvkove obvody spolecne vodice PE a N a pouze fazi vest pro kazdy okruh zvlast? Podobne se svetly... Usetrilo by se tim hodne kabelu, smi to tak ale byt?

Takže tohle by mohlo splňovat sdružený obvod - pouze jedno vedení PE+N k zásuvkám a připojení různých fází na jednotlivé zásuvky.

Jura Krikl

Quote from: Zdenek Hejčl on 16.01.2008, 15:32
pro ruzne zasuvkove obvody spolecne vodice PE a N a pouze fazi

Ano - omluva- Ja jsem přehlid sluvko obvody. Myslel jsem zasuvky jednoho obvodu. Sorry...

Michal B

Pani
chcem Vas poprosit este o Vas nazor na druhu cast povodnej otazky - v pripade ze by sa realizovala takato instalacia, je potrebne vypracovat novy projekt alebo staci upraveny projekt skutocneho vyhtovenia?

Luboš Hladík

Quote from: Jaroslav Hasala on 16.01.2008, 09:29
U tzv. "inteligentních instalací" je z důvodů úspory vodičů (ale i kvůli přehlednosti) vhodné instalaci rozdělit do více podružných rozvodnic. Jinak je zapotřebí táhnout velké množství vodičů nebo kabelů třeba přes celý dům až k rozvodnici a rozvodnice potom opravdu vychazí ve velikosti šatní skříně.
Jedna rozvodnice je možná snad jen v případě nějakého malého bytu.

Taky me tohle napadlo, ale nemam na podruzne rozvadece zadne sikovne misto.

Quote from: Jura Krikl on 16.01.2008, 16:47
Ano - omluva- Ja jsem přehlid sluvko obvody. Myslel jsem zasuvky jednoho obvodu. Sorry...

Ja to taky tak myslel, ale upsal jsem se. Myslel jsem samozstatne spinatelne okruhy, ale stale na jednom jistici. Na tom obrazku v mistnosti A jsou 3 svetelne spinatelne okruhy (jeden jistic) a 2 zasuvkove (druhy jistic). V mistnosti B jsou dalsi dve samostatne spinatelne zasuvky, svetla jsem tam uz nerozkresloval detailne.

Quote from: Jura Krikl on 16.01.2008, 14:40
To není sdružený obvod, ale obvody spinane v rozveděči napajene z jednoho jističe. Z jednoho jističe jde faze na spinaci jednotku, kde se jednotlive okruhy spinaji nebo stmivaji a až odtud opouštěji rozvaděč. A to třeba v kabelu 7x, ktery vede do mistnosti, kde se v krabici rozdeli na 5 jednotlivych privodu pro jednotliva svitidla. To neni sdruženy obvod.

Presne tak si to predstavuju.

Quote from: Jura Krikl on 16.01.2008, 14:40Pozn. Pozor při stmivaní některe stmivače požaduji samostatny vodič N pro detekci.

Myslite samostatny N ke kazdemu spinanemu svetlnemu okruhu uz z rozvadece? Nebo spis ze stmivace? (Ted jsem "okruh" snad pouzil spravne ;) )

PS: Michalovi B se omlouvam, ze jsem vyuzil jeho tematu a navazal dalsimi dotazy :)

Michal B

Nie je sa za co ospravedlnovat pan Hladik, mal som podobne myslienkove pochody ako vy, som rad ze sa to tu tak diskutuje.

Jura Krikl

Quote from: Michal B on 16.01.2008, 18:16
v pripade ze by sa realizovala takato instalacia, je potrebne vypracovat novy projekt alebo staci upraveny projekt skutocneho vyhtovenia?

Je to zcela jina instalace než "klasika". Zaleži pro jaký system se rozhodnete. U sběrnicového určitě. To by jste potom do orginal dokumentace dost těžko vše zanesl a předpokladam že by jste se v tom na konci vaši prace sam nevyznal :P. U těchto projektu je duležita součinnost s ostatnimi obory TZB. Pokud chcete mit dum opravdu inteligentni, je nutne znat stavy EZS, system vytapěni, markyzy, žaluzie garažová vrata, prostě všeho co by mohlo byt na elektriku. Dokonce je dobre znat i strukturku pro možnost vizualizace a pod. Jinak z toho vznikne nedochudče a věřte jak investor trošku nasaje možnosti, chce dal zdokonalovat a to potom když chybí kabeláž trošku boli :-\
Quote from: Luboš Hladík on 16.01.2008, 21:37
Myslite samostatny N ke kazdemu spinanemu svetlnemu okruhu uz z rozvadece? Nebo spis ze stmivace?

Jen stmivače. Nšktere typy profi stmivaču detekuji svou zatěž a pro bezchybnou funkci potřebuji samostatny N.