• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:09

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

V čem spočívá úprava UPS na měnič 230V?

Started by Tuček Martin, 24.01.2008, 18:49

previous topic - next topic

Tuček Martin

24.01.2008, 18:49 Last Edit: 08.01.2010, 23:24 by Miroslav Minařík
V jedné diskusi kdosi psal že úprava UPSky na měnič 230V je jednoduchá, chtěl bych se zeptat v čem ta úprava spočívá.

Milan Karvánek

;D v odpojení napájecího přívodu 230V, třeba. Ona UPS ten měnič prostě v sobě obsahuje, otázkou však zůstává jestli to bude v praxi o tolik výhodnější řešení než originální měnič.

Tuček Martin

nn ono tam musí být nejdřív 230 na vstupu a po jeho odpojení teprve sepne na provoz z baterie, já to chci udělat tak aby se jenom připojila baterka a aby si upska měnila  ;)

Jan Hrádek

Většina UPSek jde zapnout jako měnič i bez přítomnosti sítě, akorát to chce vědět jak. (výjimka potvrzuje pravidlo  :( ). Napište co je to za UPSku, třeba poradím. ;)

Viktor Klemon

Maličkosť, UPS nebývajú robené na trvalú prevádzku. Býva problém s chladením, závisí od odoberaného výkonu.

Tuček Martin

Chlazení ubastlím to není problém,  mám APC 300 a APC smart ups 700

Jan Hrádek

U back APC( má zepředu dva přepínače ) stačí otevřít a projit testovací tlačítko, a po zapnutí hned jede. U smart-ky je to trochu složitější, tam se musí zmáčknout zapínací tlačítko, UPS za chvíli pípne a vtom okamžiku stisknout znovu a jede. kdysi jsem to řešil že to pípnutí přes nějakej tranzistor ťuklo relátkem a to bylo připojený na to tlačítko. řešil jsem to pro zahrádkáře, vrtal jsem díry do krytů a přidával větráky a pokud vím tak to všem máká do dnes.  ;)

Fuk Tomáš

Quote from: Tuček Martin on 25.01.2008, 19:05
Chlazení ubastlím to není problém,  mám APC 300 a APC smart ups 700

Smart-ka je pokud vím tzv. online, tj. jede se pořád na měnič. U ní by neměl být problém s trvalým chodem.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Hrádek

Smart není On-line, akorát (doufám že nekecám) když vypadne síť tak začne vyrábět přesně to co tam bylo před výpadkem (když tam bylo třeba 226V tak bude dělat 226V) a někde sem čet že má trochu lepší průběh kterej se víc podobá sinusovce než Back, a pokud si pamatuju tak byla řízená nějakým procesorem a BACK tam měla jen logický obvody bez CPU. Jak budu mít nějakou v ruce tak to schválně vomrknu osciloskopem co zní leze.

Fuk Tomáš

Quote from: Jan Hrádek on 26.01.2008, 22:46
Smart není On-line, akorát (doufám že nekecám) když vypadne síť tak začne vyrábět přesně to co tam bylo před výpadkem (když tam bylo třeba 226V tak bude dělat 226V) a někde sem čet že má trochu lepší průběh kterej se víc podobá sinusovce než Back, a pokud si pamatuju tak byla řízená nějakým procesorem a BACK tam měla jen logický obvody bez CPU. Jak budu mít nějakou v ruce tak to schválně vomrknu osciloskopem co zní leze.

Teď na to koukám jako puk - některé SMARTky jsou, některé nejsou online.
Takže jedině podle konkrétního typu - generalizovat nelze.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)