• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 09:58

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Podle ktorej normy urcujeme spravnu metodu uzemnenia kovovych rozvadzacov?

Started by Gabriel Homoly, 28.01.2008, 08:21

previous topic - next topic

Gabriel Homoly

28.01.2008, 08:21 Last Edit: 29.01.2008, 15:50 by Administrátor fóra, čistič
Rad by som poziadal o pomoc pri urceni metody spravneho uzemneni kovovej skrine rozvadzaca.
V nejakej prirucke pre elektrotechnikov ktora bola prelozena z nemciny som sa docital ze panty dveri sa nepovazuju za vodive spojenie  t.j. by mali byt prepojene vodicom PE dimenzovanym na zaklade poziadaviek na hlavne pospajanie s hlavnym sasi kovovej skrine.
Osobne toto pospajanie realizujem vzdy, zaujimalo by ma vsak ci toto je dane v nemeckej norme DIN alebo aj v CSN/STN EN pripadne inej norme, bol by som vdacny za konkretne cislo normy.
V literature ktoru mam k dispozicii venovanej odbornej sposobilosti elektrotechnikov som tento konkretny pripad nenasiel.

Jaroslav Hasala

Podle našich předpisů se nemusí dveře rozvaděčů pospojovat, pokud na nich není nic umístěné. Pokud je na dveřích nějaký přístroj - spínač, kontrolka apod., musí být pospojené. V Německu (i jinde) musí být dveře rozvaděčů pospojené vždy.
Bez ohledu na normy si myslím, že pospojením dveří se rozhodně nic nepokazí ...
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Gabriel Homoly

Ján Makan

Dobrý deň k správnemu uzemneniu a ochrany rozvádzača hovorí norma ČSN, STN 33 3210 - Rozvodné zariadenia kde v článku 4.5 rozoberá práve váš problém odporúčam si to pozrieť. Ale podľa môjho názoru prikláňam sa ku príspevku Jaroslav Hasala aby sa dvierka na rozvádzači po spojili.

Štefan Beláň

TO: Homoly

Pro rozvaděče je platná norma ČSN EN 60439-1 ed. 2, kde se v článku 7.4.3.1.5 "Celistvost ochranných obvodů musí být zajištěna účinnými vzájemnými spoji buď přímo, nebo použitím ochranných vodičů." píše - viz text v příloze.
Chránič chrání - jistič jistí.