• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Vysvětlí mi někdo funkci záložního zdroje zapojeného před čerpadlem?

Started by hhh, 29.01.2008, 19:12

previous topic - next topic

hhh

29.01.2008, 19:12 Last Edit: 27.02.2008, 23:00 by Administrátor fóra, čistič
Kamarad si koupil ke krbu zalozni zdroj,
ktery pri vypadku proudu krmi čerpadlo zkrz baterie ,,menič z 12v na 230V,

Jak je mozne, ze když shodi samostatny jistic k čerpadlu zdroj nenaskočí a když shodi hlavní jistič tak naskoči?
Neumi mi to nekdo odůvodnit?

Miloslav Janoušek

Jak to má zapojené? Tak ať nevypíná jistič k čerpadlu a počká na výpadek v síti.

Jaroslav Mrázek

Pokud má čerpadlo zapojené přes záložní zdroj, tak tento zdroj nemá připojen na obvodu popsaném jako čerpadlo. Pro odzkoušení tedy musí vypnout jistič obvodu, na kterém má připojen záložní zdroj. ;)

Mareš Milan

Mě to zní docela logicky- když bude výpadek sítě, který můžete nasimulovat vypnutím hlavního jističe, budete určitě chtít aby se ván  čerpadlo točilo a nedošlo k přehřátí... Ale když vypnu jistič k čerpadlu nebo vypne sám následkem poruchy, asi určitě nebudete chtít aby se čerpadlo točilo dál a aby na jeho svorkách bylo nějaké napětí. To by nebylo moc bezpečný (zle)

Pavel Ryšavý

Popravdě řečeno mi to připadá tak trochu jako divočina.
Chtělo by to aspoň od ruky nakreslit schémátko, podle  popisu vyvozuji:
Čerpadlo je napájeno přes jistič 1
UPS přes jistič 2
Jedná se o UPS dodávající energii pouze při výpadku napájení (Off-line), je to tak?

V případě že dojde k výpadku napájení dejme tomu na trafu distributora, je UPS blokována, aby nedodávala zpětně přes jistič 1 zpátky do sítě? (pokud ne, vzhledem k tomu, že v té chvíli jakoby zálohuje půl vesnice odhaduji její kolaps do 30 sekund)

V případě že dojde ke shození jističe 2 pro UPS začnou do čerpadla dodávat dva zdroje Síť přes jistič 1 a UPS jelikož její logika předpokládá, že by měla dodávat.
Jedná se o nesfázované zdroje, nesplňující ani ty nejzákladnější požadavky pro paralelní chod dvou zdrojů!!

Oba případy jsou špatně, a nebezpečné jak pro UPS tak pro všechny okolo. Odpojit, předělat.

Pokud jsem to jenom španě pochopil, beru vše zpět
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Petr Bráza

,
dovolte mi nabídnout jiné vysvětlení. Podle mne je z jističe 1 (hlavní) napájen UPS (zdroj) a jistič 2 (čerpadlo) napojen za UPS (tedy mezi UPS a čerpadlem). To by funkčně odpovídalo popisu. Vycházím z toho, že se dotaz týkal "naskočení" zdroje, nikoli chodu čerpadla.

Jan Plojhar

Je otázka, jak záložní zdroj vyhodnocuje "výpadek" - jestli nepotřebuje nějakou vodivou cestu (primár nějakého tráfka,...) mezi fází a nulákem. Když vypnete jen jistič "čerpadlo", žádná cesta tam neni, když celý dům, nějakou cestu si to najde (např. demagnetizační obvod v televizi či trafo v rádiu - obojí trvale připojené,...).
Bývá to způsob, jak rozlišit "vypnutí čerpadla" od výpadku proudu, způsob ochrany, aby někoho čerpadlo nepokopalo, když "je vypnuté" jističem a hrabe se v něm. Tohle chování by ale mělo být popsané v návodu k té UPSce...

Ancer UPS, s.r.o.

Tyto zdroje dodávám a dovoluji si tvrdit, že pokud je elektrika v domě a zdroj správně zapojený, není možné, aby čerpadlo běželo dál i při vypnutí jističe.
Zažil jsem případy, že částečně oholené vodiče byly zedníky zamáznuté omítkou a pak se všichni divili, že vypli jistič a přesto dostali ránu. ;D Může být také vadný jistič.
Zdroj se musí zapojit mezi čerpadlo a zásuvku, ze které před tím bylo napájené čerpadlo. Pokud je to takto zapojené, pak se nemůže stát, že by šel do zdroje proud.
Ve zdroji je oddělovací trafo a přepínání síť/záloha se dělá pomocí kontaktů relé.
Na požádání mohu zaslat návod , kde je jednoduché zapojení.
cepela@ancer.cz :)