• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 05:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký je dovolený úbytek napětí pro VO

Started by Jan Vykoupil, 06.02.2008, 18:18

previous topic - next topic

Jan Vykoupil

Můžete mě prosím někdo poradit, jaký dovolený úbytek napětí pro venkovní osvětlení, příp. v které normě to najdu. Zrovna to zaboha nemůžu nikde najít....

Jan Vykoupil

OK, buď byl můj dotaz tak stupidní, že nikdo nepovažuje za nutné mi poradit nebo to nikdo netuší, což by ovšem bylo zajímavé. Nicméně, jediné co jsem našel, je v 523.N52 a to: 5% obecně a 4% pro vnitřní rozvody. Ale nezdá se mi, při záludnostech našich normalizátorů, že by na VO nebyl nějaký speciální požadavek...... V 332000-7-714 jsem nic nenašel.

Petr Doležal

Nějaká zmínka o venkovním osvětlení je v ČSN 34 1610, §16148 c):
....Pokles nemá být pod 92%....musí být zaručena bezpečná funkce světelného zdroje....
Pozor ale na případné změny, nemám je k dispozici.
Pravda ale je, že je to uvedeno v normě o průmyslových rozvodech. Mimochodem je to norma z roku 1963, stála tehdy 17,50, dnes 40x více 704 Kč. A to prosím, tu normu vymysleli naši otcové a pořád platí.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Kamil Novák

07.02.2008, 18:15 #3 Last Edit: 07.02.2008, 18:48 by Kamil Novák
Quote from: Petr Doležal on 07.02.2008, 15:13
Nějaká zmínka o venkovním osvětlení je v ČSN 34 1610, §16148 c):
Mimochodem je to norma z roku 1963, stála tehdy 17,50, dnes 40x více 704 Kč. A to prosím, tu normu vymysleli naši otcové a pořád platí.

Tohle je klasika !
To by mne zajímalo, jak se ta dnešní cena vytvořila!  (zle)  >:(  (box)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jaroslav Ratiborský

Nejste sám, koho zajímá,jak kouzelníci (to je asi příliš slušné slovo) v ČNI tvoří ceny výtisků norem.Zejména se to týká v podstatě opisu a možná ani  ne opisu,ale použití starých materiálů,jak v tomto případě.