• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohl by prosím někdo pomoci překontrolovat množství materiálů na rozvody?

Started by Jiří Hanzlík, 21.02.2008, 23:28

previous topic - next topic

Jiří Hanzlík

21.02.2008, 23:28 Last Edit: 27.02.2008, 19:17 by Administrátor fóra, čistič
Mohl by prosím někdo pomoci překontrolovat množství materiálů na rozvody silové elektroinstalace. Zatím jsme se dobrali k následujícím číslům:
CYKY-J 3x2,5: 400m
CYKY-J 3x1,5: 100m
CYKY-J 5x2,5: 100m

Podklady:
[urlhttp://xhanj09.webzdarma.cz/projekt/elektro.pdf][/url]
http://xhanj09.webzdarma.cz/projekt/prizemi_rozmery.pdf
http://xhanj09.webzdarma.cz/projekt/patro_rozmery.pdf

Jde mi nyní především o silovou elektřinu (světla a zásuvky) a jestli množství kabelů může odpovídat nebo již nyní je jasné, že budou chybět a je lepší nějakých xxx metrů přikoupit (budeme se vše dělat nárazově o víkendu).

Zatím uvažuji i o koupi chrániček 16mm, 23mm. Má smysl kupovat i větší průměry.

Jura Krikl

Kde mate ty elektrorozvody. Co je na odkazu, je pouze pudorys.
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Kamil Novák

Quote from: Jura Krikl on 21.02.2008, 23:46
Kde mate ty elektrorozvody. Co je na odkazu, je pouze pudorys.

Tazatel má špatně zadaný odkaz.
Správně má být : http://xhanj09.webzdarma.cz/projekt/elektro.pdf  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jura Krikl

Když mate projekt elektro, tak budete mit i rozpočet. A neni pak problem položky kabelu zaokrouhlit položky kabelu na 100 nahoru a zakoupiti přislušny kabely. POkud jej nemate, nezbývá než si jej udělat.
To co mate udano nahoře je hloupost, nevim jak jste těch čisel dosáhli, ale s tim nevyjdete ani na normálním bytě.
Hodně štěstí.

Miloslav Dunda

V čem je problém? Vždyť to množství kabelů za víkend nestačíte zpracovat. Potom uvidíte.

Jan Franěk

Pro začátek stačí. Jen CYKY 3Cx1,5  bych vzal ještě 100m.

Ale pozor.Instalace v rodinném domě nejsou jen zásuvky a světla. Raději použijte nějakého elektrikáře.Úspora v tenhle moment ,se vám může prodražit . Při oživování instalace můžete narazit na první problémy a to nemluvím o koupelnách , pro které platí zvláštní normy.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

ferdo

Quote from: Jan Franěk on 22.02.2008, 01:37
Pro začátek stačí. Jen CYKY 3Cx1,5  bych vzal ještě 100m.

.
A kde má 3A asi chce do vypínačov ťahať 5Cx2,5.

Elek-tronek

Tak si kupte od každého půl kilometru a je to.. (zle)

To se nedá takhle psát podle těch plánů: 3*1,5mm= 400m
                                                                  3*2,5mm= 300m
                                                                  5*2,5mm= 100m

Miroslav Škop

Copak metry kabelů nejsou součástí projektové dokumentace ? 

Od projektu v ArchiCADu bych to očekával jako samozřejmost

František Šohajda

Hodně záleží kudy  budete kabely tahat /přímo, oklikou a pod/...pokud bude přívod co nejméň dlouhý a přímý tak ušetříte navzdor více práce v sekacím oboru....pokud budete mět jednu "centrální " drážku pro všechny přívody tak může být délka i jednou tak velká......
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Zdeněk Kiška

.
K Vašemu dotazu. Dokumentace je velmi zjednodušena, tak ke stavebnímu povolení. Patrně víc informací z rozvaděče.
K množství kabelů:
1) cca 41ks svítidel + 1fáz.výv.          CYKYL 3-Jx1,5 mm2              550 m
                                                          CYKY   5-Jx1,5 mm2                80 m
2) cca 40ks spín.přístrojů                  CYKYL 3/4/-Ox1,5 mm2         180 m
3) cca 60ks el.zásuvek 1f                  CYKYL 3-jx2,5 mm2               650 m
4) 3 fáz vývod                                   CYKY   5-Jx2,5 mm2                 20 m

Samozřejmě přívod od elměr. roz. k podružnému roz. (CYKY5-Jx10-16mm2)
K tomu koaxiály pro TV a kabely pro telefon, regulací a zabezpečení, případně pro propojení počítačů a další množství materiálů ............ (dance)

Hezký den!
A/Projekce elektro:
-Silnoproudé a slaboproudé elektroinstalace
-Návrhy hromosvodné instalace
B/Světelně technické projekty pro hyg.službu:
- Denní osvětlení
- Umělé osvětlení
C/Veřejné osvětlení
D/ Rozpočty - nabídky elektro

Jiří Hanzlík

Děkuji všem za vyjádření. Kabely jsem navýšil, nejenom z důvodu vašich rad, ale i na základě informací z ostatních diskuzí, na kterými jsem seděl v neděli až do půl šesté ráno  ;)

Kamil Novák

Quote from: Jiří Hanzlík on 25.02.2008, 13:28
...i na základě informací z ostatních diskuzí, na kterými jsem seděl v neděli až do půl šesté ráno  ;)

Můžete prosím sdělit, kde se další obdobné diskuse nachází ?
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jirka Š. Svejkovský

Tady si musím povzdechnout: kdybyste nám projektantům nechal trochu víc vydělat, měl byste prováděcí projekt a ne projekt pro stavební povolení "aby se to dalo podle něj udělat". Chápu, v šanonu s projektem bydlet nebudete, tak proč investovat, ale zase si pak řešíte problémy sám (nejenom do půl šesté ráno).
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Hanzlík

to Kami Novák: Těmi diskusemi jsem rozuměl toto celé diskusní fórum. Zajimali mě veci i ohledně případných dalších rozšíření: reproduktory v koupelně a rozvody ve slaboproudu.

to Jirka Š. Svejkovský: Mýlíte se, projektantům dám vydělat. Z projektu to možná není patrné, ale objednal jsem u firmy inteligentní elektroinstalaci. V rozpisu je automaticky 8% z ceny komponent na projekt int. elektroinstalace. Mluvíme tu o tisících, tak se mi nedivte, že nechci další dávat do projektu elektra, který při instalaci stejně dojde změn (na základě rad elektrikáře) a platil bych další peníze za změny. Možná, kdybych na firmu přitlačil, tak jsem mohl mít za daná procenta lepší projekt.

Jura Krikl

To mate souběžně projekt na klasickou instaaci co jste tu zveřejnil a ještě druhej projekt na inteligentní instalkaci? Pozor aby jste v tom neměl zmatek. Do inteligentních instalacví dělám, tak vím, jak je duležite planování a projekt těchto systemu.

Jiří Hanzlík

to Jura Krikl: Zajímal by mě váš názor. Firma se brání tomu, že dělá jen projekt na int. elektroinstalaci a nikoliv elektroinstalaci. Přinutil jsem je alespoň vzít projekt ke stavebnímu povolení, udělat do ní změny, rozdělit okruhy a spočítat mi materiál (ten jsem raději ale nechal zde překontrolovat). V podkladech, co jsem posílal, jsou jak prvky silnoproudu, tak inteligentní elektroinstalace. Jaký je standard dodávky projektu, když děláte instalaci obdobného rozsahu? Měl jsem právo požadovat i kompletnější projekt elektroinstalace (neznám přesný rozsah)?, když výrobce sám v manuálu píše následující:

9.6. Doporučení - co sledovat při sestavování nabídky INELS
- vymezení základních spínaných elektrických obvodů (spotřebiče, skupiny spotřebičů),
např. světelné a zásuvkové obvody, elektrické motorové obvody pro rolety, žaluzie,
markýzy, brány atd.,
- určí se počet spínaných jednotek,
- ...
- definuje se počet jističů pro jištění spínacích a stmívacích jednotek a pro zvlášť pro
napájení spotřebičů 230 V,
- navrhne se velikost rozvaděče - počet jednotek INELS, další zařízení, určí se počet
řad, je vhodné si ponechat alespoň jednu rezervní řadu,
- je nutné zvážit prostor pro přístroje elektrické instalace - jističe, chrániče atd.

Jak bylo uvedeno v jiném diskusním příspěvku, člověk si bude na int. elektroinstalaci nějaký čas zvykat. Jaké jsou best practices, abych si netrhal někdy vlasy, že by se mi teď nějaká funkce hodila a nemůžu jí rozšířit?

Primárně nyní budeme využívat: EZS, ovládání topení (podl. topení v koupelnách, žebříky, rekuperační jednotka-teplovzdušné vytápění), natáhneme sběrnici do vybraných světel a pro vnitřní zalužie u velkých oken, přemýšlíme nad ovládáním brány a vrat.