• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Existuje nějaký přístroj, který by odpojil čerpadlo při chodu naprázdno?

Started by kajmanovec, 28.02.2008, 17:34

previous topic - next topic

kajmanovec

28.02.2008, 17:34 Last Edit: 28.02.2008, 19:51 by Administrátor fóra, čistič
Vlastníme ponorné kalové čerpadlo 9,5kW (dvoupolový asynchronní motor s oběžným kolem na hřídeli).
V případě vniknutí cizího tělesa do sací příruby a zablokování oběžného kola dojde k přestřižení kolíků u náboje.
Následně se uvolněný hřídel roztočí otáčkami naprázdno a jestliže si obsluha jímky nevšimne, že čerpadlo nečerpá jde takto delší dobu a většinou dojde k poškození (vydření) náboje.
Existuje nějaký elektroinstalační prvek (relé, stykač, spouštěč apod. ..), který by stroj odpojil (případně aspoň signalizoval) při chodu bez zatížení?
Vyřešili bychom tak i chod čerpadla v případě, že jej nevypne hladinový spínač pro dolní mez hladiny.

Jura Krikl

napada mne přednosti rele zapojene v negovanem směru. Tzn nebude odpojovat, ale bude držet. Ovšem zapojeni bude trošku složitějši a pravděpodobně budete muset startovací tlačítko držet min 2-3s, aby "naběhlo". Otazka je, jaky je rozdil proudu v zatížení a naprazdno.
Další dražší variantou by byl fr. měnič. ten to pozna určitě :-)
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Miroslav Zuna

Pokud by se čerpadlo nevešlo do proudobého rozsahu přednostního relé a neuvažuji o vlastní výrobě něčeho podobného,byla by tu možnost použít relé s otočnou kotvou s nastavitelnou hodnotou KM 11.Dělalo ce již za komiků.Toto relé se dá použít i přes proudové transformátory.Sehnal jsem je kdysi za 20Kč ve výprodeji.Neznám za ně lepší náhradu,o ceně ani nemluvě.

Vladimír Huba

Ži a nechaj žiť

kbulda

mechanicx

tento přístroj se nazývá snímač výsky hladiny , proboha co jiného chcete vymýšlet , jinak bych použil hlídací proudové  relé (např.fy ELKO), tam už aje záleží na tom co dané zařízení bude dělat po to mkdyž vypne ,jak opětovně zjistí , že se má znovu zapnout , já to vidím opravdu na ten snímač výšky hladiny S pozdravem Zdeněk

mechanicx

Quote from: mechanicx on 29.02.2008, 09:34
tento přístroj se nazývá snímač výsky hladiny , proboha co jiného chcete vymýšlet , jinak bych použil hlídací proudové  relé (např.fy ELKO), tam už aje záleží na tom co dané zařízení bude dělat po to mkdyž vypne ,jak opětovně zjistí , že se má znovu zapnout , já to vidím opravdu na ten snímač výšky hladiny S pozdravem Zdeněk

omlouvám se nečetl jsem zádání   tak zkusit bvýrobky fy elko hlídací proudové rele PRI 32 nebo PRI 51

Miroslav Lampart

kajmanovec

Děkuji vám všem za rady, nakonec tam dáme hlídací proudové relé ELKO(doporučeno Zdeňkem - díky).
Má hlídanou horní i spodní hranici proudu a lehce ho doplníme do zapojení v rozvaděči.
Ještě jednou všem díky a přeji pěkný den.   K

Petr Doležal

Podobně mám proudovým relé na zahradě hlídáno ponorné čerpadlo s hruškou. Při vyčerpání vody hruška vypne, proud zmizí a proudové relé odepne vývod do studny.
Ale musím startovacím tlačítkem automatiku uvést do chodu, tak jak píše Jura Krikl. U vás to bude stejné. Já mám výhodu, že kontroluji nulový proud, který je pro PRI jednoznačný. Vy si budete muset pohrát s nastavením tak, aby relé rozlišilo proud při zátěži a při odlehčení, je také jakési pásmo necitlivosti relé a rozptylové tolerance. A není mi jasné, jak nasimulujete chod jen motoru s ustřiženým kolíkem, leda že by to šlo nastavit při "suchém" kole.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

kajmanovec

Z firmy ELKOEP (dodavatel proudových relé PRI) nám vytypují pro nás příslušný typ tohoto přístroje. Máme kompletní protokol o měření čerpadla ze zkušebny výrobce tzn. máme hodnoty naprázdno,nakrátko,při různém zatížení, při čerpání různě hustých kapalin při různé výtlačné výšce apod.
Jako spodní mez pro vypnutí plánujeme nastavit o něco větší proud než je proud naprázdno měřený při chodu "nasucho". Asi bude opravdu potřeba si s tím vyhrát, ale doufám, že to  bude fungovat. Čerpadlo má 9,5kW;Un=400V;In=20A;max. hloubku ponoru 20m;průměr výtlačného potrubí 150mm;je celolitinové s nerezovým vedením, na samoupínacím koleně a váhou 280kg!! Cena 135.000,- ! Je to pěkný macek a oprava popisované závady nás ve finále vyšla na 27.500,- ! Ještě jsme měli problémy s vodou v olejové skříni (18.000,-) a to vše samozřejmě po záruce. Tak doufám, že to dopadne. (surprice)
Ještě jednou všem díky.   K.

Lukáš Rotrekl

Hlídač zátěže cos (fi), vyrabi i elko, ale nedoporucuji.

Zkuste hledat napriklad na www.spinacitechnika.cz, jen ten typ co pouzibvame nejak nemuzu najit v katalogu. Cena kolem 2200+DPH. Umi hlidat pretizeni i podtizeni, umi  osetrit i kratke vykyvy pri zapnuti a podobne..... Akorat to u ponorky bude slozitejsi s nastavenim.....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miloš Dolejš

Quote from: kbulda on 29.02.2008, 00:40
2.) Toto zařízení pracuje na principu měření účiníku.
http://obchod.pumpa.cz/zbozi/138-wilo-sk-m-qtd-10-5-spinaci-skrin-3x400v

Používám již dva roky k naprosté spokojenosti. Odpojí čerpadlo nejen při chodu bez vody, ale i při uzavřeném výtlaku a selhání tlakového spínače zásobníku vody. Má pouze jednu nevýhodu a to je cena  >:(

Zdenek Macík

Sice starší diskuse, ale uritě doporučuji hlíání účiníku, nebo hlídání proudu.
Např přístroj COS-1 je nastavitelný ve dvou úrovních a nastavíte jak hlídání horní meze tak dolní. Cena 1500,- více na:
http://www.elkoep.cz/kontrola-uciniku/