• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zapojit svítidlo se svorkami L, zem, N, na dva černé a jeden zelený?

Started by milcamechos, 01.03.2008, 21:55

previous topic - next topic

milcamechos

01.03.2008, 21:55 Last Edit: 02.03.2008, 00:12 by Administrátor fóra, čistič
Jak zapojit svítidlo se svorkami L, zem, N
na staré hliníkové 3 vodiče (2 x černý a 1 x zelený) ve stropě paneláku?

Zkoušečku nemám, a předchozí světlo bylo zapojeno pouze na černý vodič a zelený vodič, druhý černý vodič zůstal nezapojen a zaizolován.

Co prosím jednotlivé vodiče znamenají -

- 1.černý fáze, 2. černý?, zelený nulák?
Nyní nové světlo má ty 3 svorky a svítí pokud 1 černý vodič (fázový) připojím na svorku L a zelený vodič na svorku N

Vím že to asi není dobře, neboť nové světlo má svorku zem.
a tudíž dle mého názoru by zelený vodič měl být prvně připojen na zemnícíc svorku a poté následně na svorku N
Je to kovové světlo tudíž asi třída I?
Co znamená ten druhý černý vodič?
Musí se někam zapojit, nebo k čemu slouží?

rostislav šašvata

V první řadě zapojte žlutozezelený na kostru lustru a potom na svorku "N". Jeden černý je fáze přes vypínač č.5 a druhý černý také,proto ho nechejte ve vašem případě zaizolovaný.Nepíšete,jestli má vypínač pro ovládání svítidla jednu klapku nebo dvě.Na 90%byl původní vypínač č.5(lustrový),

milcamechos

Pane Rostislave,
takže abych to správně pochopil, původně tam byl "dvouklapkový" vypínač.
Ale teď je proud jenom jednom černém vodiči, pokud zapojím druhý černý vodič na svorku L tak světlo nesvítí.
V současné době tam mám jenom jednoduchý vypínač a světlo mám zapojené tak že 1 černý drát mám na svorce L, ten druhý se kterým to nesvítilo mám zaizolovaný, a drát zelený, (pokud to správně chápu nyní se už dává zelenožlutý) mám přiveden pouze na svorku N
Zapojoval jsem to dnes, takže zítra to musím opravit - drát zelený přivedu nejprve na svorku zem a z této svorky to teprve propojím na svorku N.
Jelikož si ale myslím, že nemohu spojit drát hliníkový s novým kouskem měděného drátu který musím použít na propopjení svorek zem a N tak jak se postupuje? - musí se použít ještě jedna čokoláda ze svorkovnice co je na svítidle pro propojení svorky zem a N?
Děkuji velice za vaši odpověď
Milan

rostislav šašvata

Já bych to řešil následovně.Pod šroubek kostry bych dal s jedné strany Al,s druhé strany Cu.Pozor na to,aby byly vodiče při utahování vtahovány pod hlavičku šroubu a ne opačně.Když rozděláte vypínač,bude s největší pravděpodobností volný drát odpojen v krabici pod vypínačem.

Otakar Dosbaba

To Šašvata: Tak to bych si hódně rozmyslel. Pod jeden šroubek by snad ještě šlo zapojit dva vodiče stejného průřezu, přesněji průměru a také stejného materiálu. Pokud tam ale přijde dvaapůlka hlíník a např. 1,5ka měď, těžko se zajistí spolehlivý kontakt všem vodičům. Optimální řešení je použít wago-svorku. Do ní se zapojí zelený Al ze stropu (namáznutý k tomu určenou speciální pastou), dále kousek zelenožlutého Cu 1,5 a též stejný kus modrého Cu 1,5. Takto se rozdělí nejlépe PEN vodič ze stropu na PE a N. Zelenožlutý pak bude zapojen pochopitelně jen na kostru, modrý k závitům objímek. Ostatní je, jak již bylo popsáno. Jedenčerný je fáze od vypínače, druhý černý byl rezervou od případné druhé klapky pro lustr s dělenými okruhy (např. 1+3 ramena lustru).

milcamechos

Děkuji moc za odpověď, s wago svorkou jsem se ještě nesetkal, všechno řeším přes tzv čokoládu.
Poptám se tedy v obchodě s elektrem.
Hlavně že už chápu, že ten druhý černý drát by byla taky jako fáze, kdyby byl dvouklapkový vypínač.
A prosím vás jak se nazývá ten zelený drát co vede ze stropu?
vím že už ho mám připojit prvně na kostru a pak na svorku N svítidla, ale jakou funkci plnil dříve u starých svítidel a jak se nazýval?
Děkuji

WarCZ

PEN - plni funkci PE ( ochrany ) i N ( pracovniho vodiče ) proto prvně připojit PE ( ochranu ) a potom druhym dratem N

plnil stejnou funkci jako dnes. pokud by jste to chtěl mit "košer" musel by jste vodiče vyměnit za Hnědy (L), Modry (N) a žlutozeleny (PE). všichni ale víme že v panelaku je to skoro nemožné a tak to zapojíme "po staru" takže plni stejnou funkci jako dřive.