• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kedy istiť neutrálny vodič obvodu?

Started by Viliam Procházka, 07.03.2008, 08:27

previous topic - next topic

Viliam Procházka

07.03.2008, 08:27 Last Edit: 07.03.2008, 23:04 by Administrátor fóra, čistič
V niektorých prevádzkach sa stretávam s istením neutrálneho vodiča obvodu - niekde je poistka, niekde istič. Keďže prevádzkovateľ nikdy nemá projektovú dokumentáciu, neviem overiť, podľa ktorej STN (ČSN) je použitý tento spôsob istenia. Podotýkam, že väčšinou sa jedná o mokré alebo vlhké prostredie (podľa protokolu o určení prostredia).
Prosím o radu, kedy sa teda má (môže, musí?) istiť neutrálny vodič (N) obvodu a podľa ktorej normy?

Vladimír Huba

O istení neutrálneho vodiča nenájdete v normách asi nič. O vypínaní áno.
Vypínanie neutrálneho vodiča spolu s krajným je často vyriešené dvojpólovým ističom. A to vás možno mýli.
Pri takomto zapojení si zvyčajne dám tú námahu a preverím, či ide skutočne o neutrálny vodič, alebo je to sekundárna strana oddeľovacieho zdroja. Tam je povinnosť istiť oba vodiče.
Ži a nechaj žiť

Jura Krikl

Quote from: Vladimír Huba on 08.03.2008, 01:18
Pri takomto zapojení si zvyčajne dám tú námahu a preverím, či ide skutočne o neutrálny vodič, alebo je to sekundárna strana oddeľovacieho zdroja.

V čem je tohle namahave? Tomu nerozumím.
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Miroš Jan

TO : Procházka.

Rozhhodující je v tom Vašem případě, o jakou síť se jedná. To co Uvádíte je velice povrchní informace, ze které nelze určit jednoznačnou odpověď.  ??
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Vladimír Huba

TO: Krikl
Námaha ako taká spočíva v tom, že pri absencii dokumentácie treba zistiť typ sústavy. Zvlášť, ak ide o mokré prostredia a zvlášť, ak skúsenosť velí neveriť modrému vodiču (kábel 2D za oddeľovacím trafom). Nie je to námaha v pravom zmysle, nekvapká mi pri tom pot z čela. Použil som možno vzletnú frázu.
Ži a nechaj žiť

Viliam Procházka

To: Miroš; Huba.
V prípadoch, ktoré spomínam, sa vždy sa jedná o systém TN-S.

Jirka Š. Svejkovský

No, jistit oba pracovní vodiče se musí v SELV a IT. V ostatních případech (kde je vodič N přikostřen) se může, ale je to zbytečné. Vodič PE se nesmí jistit nikdy.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroš Jan

Pokud se jedná o systém TN-S, nemá pojistka opodstatnění v neutrální vodiči.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Miroš Jan on 11.03.2008, 09:34
Pokud se jedná o systém TN-S, nemá pojistka opodstatnění v neutrální vodiči.

Nemá opodstatnění, ale závada to není. Už jsem se s tím setkal, jističe posháněl kdovíkde, tak tam nacpal 1pól vedle 2pól. Závěr revize - je schopno bezp. provozu. Ale měl jsem sto chutí na dodatek - "jenom je to hnusný".

Jan Alin

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 11.03.2008, 09:49
Závěr revize - je schopno bezp. provozu. Ale měl jsem sto chutí na dodatek - "jenom je to hnusný".

To by mělo proniknout do normalizace  :D.

Kamil Novák

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 11.03.2008, 06:56
No, jistit oba pracovní vodiče se musí v SELV ...

Jen pro upřesnění - zdroje SELV, zvláště menších výkonů, bývají poměrně často zkratuvzdorné.
V tom případě se samozř. jistit nemusí.  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Petr Doležal

11.03.2008, 18:58 #11 Last Edit: 11.03.2008, 19:06 by Petr Doležal
Hmm, při zkratu by se určitě přepálily pojistky obě, ale u přetížení by vlivem výrobních tolerancí mohla vypnout jen pojistka v N a přestože jsme v TN-S, se mi to nelíbí. Podobně u jednopólových jističů, dvoupólový je naštěstí spřažen.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Petr Doležal on 11.03.2008, 18:58
Hmm, při zkratu by se určitě přepálily pojistky obě, ale u přetížení by vlivem výrobních tolerancí mohla vypnout jen pojistka v N a přestože jsme v TN-S, se mi to nelíbí. Podobně u jednopólových jističů, dvoupólový je naštěstí spřažen.

Pokud se přepálí pojistka N, dostanem napětí na všechny části připojené k tomuto pólu. Jediný problém vidím u objímek žárovek. Ostatní bude v pohodě. Tu revizi jsem vystavil na dvojpólové jističe. Kdyby tam byly pojistky, nechal bych ho to předělat.

Vladimír Huba

V systéme TN-S je použitie závitovej poistky v neutrálnom vodiči neprípustné! Neobhájite to ani tvrdením, že ide len o vypínací prvok. Pozrite si čl.465.1.2.
Ži a nechaj žiť

Rostislav Schwarz

Jištění v síti TN-C-S? V žádném případě nesmíte jistit PE,N ani PEN, když to je naprostá hloupost. (nemluvím o proudovém chrániči). Ale samočinné odpojení od zdroje musí přeci odpojit pouze L a nikoliv N ,PE a nebo dokonce PEN. Při samočinném odpojení od zdroje se musí stát zařízení naprosto odpojené od proudu čili bezpečné nikoliv pouze vypnuté.Nemluvím o zkratu, ale například o průrazu na kostru, v připadě odpojení PEN by byla kostra živá část. Záleželo by i da dimenzaci těchto prvků, pokud by to byly dvoupólové jističe je toto jištění zbytečné a nikdy bych si nedovolil toto zapojit. Žádný z jistícíh prvků není bezporuchový a někdy se stává, že odejde pouze jeden pól a co když to bude náhodou ten co  "chrání" PEN? O pojistkách nemluvě.

Jirka Š. Svejkovský

O vypínání PE nebo PEN tu nikdo nemluvil.
Vodič N patří mezi pracovní. Povinost vypnout platí pro všechny pracovní vodiče. Vyjímku tvoří vodič N, pokud je spojen s vodičem PE (TN-C-S). Ten se vypínat nemusí.
Pří průrazu L na kostru letí jistič, při průrazu N na kostru je jistič v klidu. Je tedy zbytečný, nikoliv zakázaný. Nastává problém se spojením vodičů PE a N za místem rozdělení. To ovšem není vysloveně nebezpečné a odhalí to revizák při nejbližší revizi. Přehlídl jsem něco?

Rostislav Schwarz

Já to myslel poněkud jinak, takovéto jištění je přeci k ničemu. Proč podle vás musím odpojit střední pracovní vodič? Neberu případ kde je proudový chránič. Myslím tím, když se jedná o klasickou síť TN-S, na jejímž konci je zapojeno třeba svítidlo 1f, proč bych používal dvoupólový jistič? Nezdá se vám to zbytečné? Dá se tím ušetřit pár Korun a ještě k tomu místo v rozvodnici.

Jirka Š. Svejkovský

Ano, je to naprosto zbytečné. Bavím se o případu, kdy jsem v bytové rozvodnici narazil na 2pól jističe, protože dotyčný jiné "nesehnal". mohu poskytnout foto, až se dostanu domů. Větší paskvil jsem dlouho neviděl. Ovšem "Z hlediska bezpečnosti ..." atd.