• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zapojit lustr s dvěma dráty a třemi svorkami?

Started by Dušan K., 15.03.2008, 18:38

previous topic - next topic

Dušan K.

15.03.2008, 18:38 Last Edit: 21.08.2010, 12:40 by Miroslav Minařík
Jak mám zapojit tříramenný lustr na halogenová bodová světla, když v místě zapojení jsou jen dva dráty, a to jeden černý a jeden zelený, přičemž na lustru jsou svorky tři, jedna L, jedna se symbolem uzemění, a jedna N.

Miroslav Lampart

Tento dotaz se za poslední měsíc tady už zodpověděl nejmíň 10x. Co tak použít vyhledávač, nebo nejlíp, zavolat elektrikáře.

Dušan K.

Tak se omlouvám za hloupý dotaz a za to že nejsem elektrikář ale tupý laik. Jsem tu poprvé, nevšiml jsem si ani možnosti vyhledávání.

Takže je to tak, že černý kabel z instalace je fáze a příjde na svorku L (hnědý kabel lustru) a zelený kabel z instalace příjde nejprve na svorku kostry a pak průběžně na svorku N s modrým kabelem lustru? Je to obývák s vypínačem s jednou klapkou ve starém paneláku, kde zásuvky jsou zapojované dvěma kabely, přičemž nula je zapojená přes zemnící kolík.
Akorát ten zelený kabel nejde propojit do svorek (čokolád) kostry a zároven N, protože jsou těsně vedle sebe. mohu z druhé strany přepojit zž kabel uzemění do čokolády spolu s modrým nulákem? Je to korektní?

Ještě jednou se omlouvám za svou hloupost, případné smrtelné zranění beru na sebe :o)
Až budete potřebovat poradit vy s metabolismem, léky a výživou, třeba někdy poradím zase já vám, uvidíme, kdo se dožije vyššího věku :o)

Michal Slabý

Tak, jak jste to popsal to udělat můžete. V domě s dvoudrátovým rozvodem se ani jiné řešení, aniž byste musel rekonstruovat nenabízí. Je, ale potřeba zjistit, že černý vodič ze stropu je opravdu fáze.
Revize E1B

Dušan K.

Děkuju moc za odpověd a omlouvám se za smajlíky, měl to být úsměv :-)

Kamil Novák

Quote from: Michal Slabý on 15.03.2008, 20:20
Je, ale potřeba zjistit, že černý vodič ze stropu je opravdu fáze.

A hlavně je zapotřebí před jakoukoli manipulací si příslušný okruh VYPNOUT !  (surprice)
Na vypínač v místnosti nespoléhejte ! Použijte k vypnutí jistič.  :)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Dušan K.

I tuhle radu dodržím, bez toho bych nevyměnil ani žárovku, mám silný pud sebezáchovy :-)
Hezkou neděli!