• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze jistit ve stávající zásuvkové instalaci kabel AYKY 2Bx2,5 jističem 16A/B?

Started by Pavel S, 16.03.2008, 14:04

previous topic - next topic

Jan Franěk

Nedávno jsem byl v bytě, kde jsou jen dvě pojistky - 6A a 10A. Každý jistě tuší jaký mají v bytě problém. Po otevření rozvaděče (dá-li se to tak nazvat) na mě koukaly vodiče AL 2,5mm průřezu. Prohlídkou bytu jsem napočítal 16 zásuvek a v nich bylo nastrkáno 5 psů (rozbočení). Chtějí po mě jen výměnu pojistek za jističe. Jistič 16A jsem jim zamítl a to z důvodů stejných jako prezentují kolegové. Pravidelné přetěžování v těchto rozvodech považuji za nepřípustné. Když jim jistič vydrží víc, tak ho tak zatíží. (rychlovarná konvice, pračka, friták, atd)
Může dojít i k přerušení vodiče PEN, protože stejný proud se přes něj vrací zpátky (tedy teoreticky) a to je veliký průser. Já jako většina montérů, vážicích si svých zákazníků, k tomu nepřistoupím.
Maximálně použiju jistič 13A, který se dá také pořídit.

PS: Nakonec jsem se s nimi dohodl na novém přívodu do koupelny a kuchyně, tak odlehčíme stávajícímu rozvodu.

S pozdravem Jan Franěk   (dance)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Petr Doležal

Quote from: Jan Franěk on 17.03.2008, 08:35
....Může dojít i k přerušení vodiče PEN protože stejný proud se přez nej vrací zpátky( tedy teoreticky) a to je veliký průser. ....

A je zajímavé, s čím se setkávám, že se v zásuvkách "odpálí" témeř vždy PEN a ne L.  Že by za to mohl ten mosazný šroubek PE ? (Cu kontra Al + vzdušná vlhkost + 35 let)
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Václav 3

Je nezbytně nutné namontovat na daný okruh jištění 16A? Zásuvkové rozvody do pokojů - ložnic mi připadá zbytečné jistit 16A a do kuchyně a koupelny bych udělal rozvody nové 3Cx2,5 s jištěním 16A a chráničem. Pokoje uchráníte před stavebními pracemi a nejpoužívanější a nejzatěžovanější okruhy budou bezpečné a spolehlivé.