• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné umístit rozvaděč do výšky 2,5m?

Started by Jiří Blaha, 24.03.2008, 22:32

previous topic - next topic

Jiří Blaha

24.03.2008, 22:32 Last Edit: 25.03.2008, 14:23 by Administrátor fóra, čistič
Potřebuji poradit s umístěním oceloplechového rozvaděče , obsahujícího  1 serv. zásuvku 230V,  sp. zdroj. 24V , malé PLC Simatic a vazební relé, vše pro řízení malého označovacího zařízení.
Zařízení je osazeno na výrobní linku a z prostorových důvodů je navrženo umístění rozvaděče do výšky cca 2,5m.
Hlavní vypínač navržen na rozvaděči, odkud je tento rozvaděč napájen a ovládací panel je na stroji.
Lze takto zařízení provozovat?
Musí mít rozvaděč ještě další vypínač přímo na skříni?

Miroš Jan

Moc málo informací na přesnou odpověď.

1) jakým způsobem bede rozvaděč napájen ?
2) bude nedílnou součástí strojního zařízení ?
3) ten vypínač bude na tom novém rozvaděči ?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Elektrone-k

tak to se takhle nedá psát to se musí vidět.. ??

Pavel Beran

Hlavni vypinač v 2,5 metrech neni to trochu vysoko ( jestli tam neni jina možnost vypnuti )
Stale se učim, ale už bych měl něco umět...
Student VUT Brno

J.Blaha

Děkuji za reakce,
doplňující info: v rozvaděči je samozřejmně ještě jistič (230V/6A, B), napájení z hlavního rozvaděče linky 3x2,5 pevným přívodem, ne ze zásuvky. Právě z prostorových důvodů není rozvaděč pevnou součástí stroje ani linky a protože je vysoko, řeším možnost umístění hl. vypínače (bez funkce nouzového vypnutí) na rozvaděči, odkud je můj rozvaděč napájen.
Nouzové zastavení stroje je řešeno na stroji, stroj je k rozvaděči připojen kabeláží s konektory. Mám foto této instalace, mohu ho poslat.

Miroš Jan

Miroš Jan

Pokud jsem to dobře pochopil, (když tak mě Opravtze), tak to zařízení je napájeno z rozvaděče strojního zařízení. Tento rozvaděč má hlavní vypínač.
Pak již Nemusíte do toho Vašeho rozvaděče osazovat hlavní vypínač.  ;)

Georgis Fasulis

Před rozvaděčem musí být dostatečný prostor a rozvaděč musí být přístupný pro servis. Takže když je rozvaděč umístěn v takové výšce, ze které nelze před ním z podlahy konat údržbu, musí být před ním plošina, která to umožní. Není možné, aby rozvaděč byl přístupný např. pouze ze žebříku.
Viděl jsem na vlastní oči umístěn rozvaděč na stropě - zády ke sropu - takže možné je koneckonců včechno. otázka je, které, s prominutím, prase to takto navrhlo a které to povolilo. Totéž s rozvaděčem umístěným ve výšce větší než obvyklé.
Každý rozvaděč musí mít hlavní vypínač. Výjimku tvoří pouze domovní rozvodnice do 25A.
G.F

Štefan Beláň

27.03.2008, 20:03 #8 Last Edit: 27.03.2008, 20:16 by Štefan Beláň
TO: Bláha

Umístění přístrojů pro strojní zařízení řeší ČSN EN 60204-1 ed. 2, čl. 11.2. Maximální výška pro umístění přístrojů je 2,0 m a pro hlavní vypínač 1,9 m (doporučuje se 1,7 m).

Dále je možné se odvolat na ČSN 33 2000-1, čl. 132.12.
Chránič chrání - jistič jistí.