• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaké je určení jednotlivých fází na 5-ti žilovém kabelu?

Started by Vojta H., 05.04.2008, 18:41

previous topic - next topic

Vojta H.

05.04.2008, 18:41 Last Edit: 06.04.2008, 12:27 by Administrátor fóra, čistič
Do domu mi vede od elektroměru 4-žilový kabel s vodiči L1-hnědá,
L2-černá,
L3-šedá,
PEN-zelenožlutá.

Potřebuju připojit staveništní rozvaděč s 5-ti žilovým přívodem, když dám řez kabelu proti sobě, tak zelenožlutá je na "12-ti hodinách" a dále po směru hodinových ručiček černá,modrá,hnědá,černá.

Jaké je určení jednotlivých fází na 5-ti žilovém kabelu?

Štefan Beláň

TO: Vojta H.

Důležité je spojit modrý a zl/žl vodič a připojit na ten jeden přívodní zl/žl vodič PEN.
Hnědý připojíte na hnědý, černý vedle na černý a ten samostatný černý na šedý. :)

P.S. Hnědý vodič je vždy fáze L1 a černý vodič vedle hnědého je L2. Černý (šedý) vodič mezi modrým a zl/žl je fáze L3.
Chránič chrání - jistič jistí.

František Leopold

Pořadí fází by mělo být tak, jak píše kolega Beláň, ovšem pozor, nevždy tomu tak bývá.
Pro jistotu bych si proměřil sled fází vadaskou, ovšem tedy pouze tehdy, jestliže jste elektrikář. Ve staveništním rozvodu by přehozené fáze mohly dost vadit trojfázovým motorům (míchačkám, el.vrátkům), točily by se obráceně. Pak by se musely fáze přehodit pro jejich správný chod.

kbulda

Je to už hodně let, co mi mistr v učení natloukl do hlavy, že všechny
3 f zásuvky musí mít sled fází na točení doprava.
Zapojení zleva doprava L1, L2, L3, za těch starých časů značeno U, V, W.
Pak se musela podle toho točit cirkulárka nebo svářečka na stejnou stranu
jak v Praze, tak i v Košicích. Proto nemusí elektrikáři nikde přepojovat
"něco", aby se to točilo na správnou stranu. Totéž platí i o prodlužovácích,
musí se zachovat sled fází na obou koncích. Kdo to tak nedělá, tak není dobrý elektrikář.
Ps. Ten mistr se jmenoval Karel Hazafy.

Pavel Horský

TO Kbulda: Myslíte, že se dá hodnotit elektrikář podle dobře udělaného fázosledu na prodlužováku?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

kbulda

Nejen podle toho. Určitě jste při revizích narazil na instalaci a řekl si v duchu, nebo i nahlas " který prase to dělalo ". A vidíte byl to taky elektrikář.
Když dva dělají totéž, není to vždy totéž.

Michal Slabý

Když do té 3f zásuvky budete strkat, jen jednu zástrčku, tak si sled fází můžete udělat, kdekoli, ale pro více zástrček je potřeba sled upravit pro každou zvlášť, přímo v zástrčce, nebo přímo na svorkovnici, ale to by měl dělat jen elektrikář!!
Revize E1B

PLV

Pokud by před 40 lety někomu neruplo v bedně a každá fáze v kabelu by měla jinou barvu, určoval by se sled fází jednoznačněj.

Václav 3

to PLV:
Ono to bylo zhruba před 35 léty a nikomu v bedně neruplo, to je pouze výsledek mezinárodní normalizace a zaplať pánbůh za ní, v 60 létech začal být v elektrotechnice díky nástupu barevných vodičů děsný zmatek Např. v Německu a Italii měli PE vodič červený, v Anglii zase byl červený fáze a černý střední vodič (N), my jsme měli černý, červený a modrý fáze, šedivý N a zelený PE, v USA jsou dodnes fáze černé, N je bílý (nesmí se využívat k jiným účelům a přeznačovat) a G(=PE) je zelený.  To byl neudržitelný stav, protože nebylo možno bez dalekosáhlých změn zařízení exportovat, používat v jiné zemi bez nebezpečí úrazů a poškození přístrojů, proto se přistoupilo ke sjednocení barevného značení vodičů. Byl vybrán systém, který pokud možno nekolidoval s barevným značením  pro ss sítě a další speciální účely. Pokud elektrikář neumí zjistit pořadí fází, nebo rozlišit vodiče v kabelu, ať se jde raději živit nečím jiným. I na vicežilovém kabelu se dá bez větších potíží zjistit podle pořadí vodičů, který je co, stačí jedna barevná žíla, např. z/ž a vše ostatní se dá zjistit podle polohy v kabelu, jen to chce zkušenost a chtít.  Takže já nevidím problém ani v kabelu, kde by byly všechny tři fáze černé, pokud je jedna hnědá je to otázka jednoduchého změření vadaskou a nyní máme poslední fázi šedou, takže to už mimo barvoslepých snad zvládnou všichni.

PLV

Však zaplatpánbůh za tu šedou fázi. Ono kolikrát není na ten kabel tak dobře a jednoznačně vidět. Vaše argumentace je asi taková, jak kdyby se v dopravě používala na semaforech jen jedna barva a řidiči by si museli podle umístění domýšlet, jestli svítí červená, žlutá nebo zelená.  :)

Václav 3

to PLV:
Já jsem také přivítal šedou barvu poslední fáze jako zlepšení a zjednodušení práce, určitě neprosazuji všechny fáze černé, jen jsem chtěl podotknout, že profesionál si poradí i s více černými vodiči než tři najednou.
Vaše příměra se semafory kulhá na obě nohy, protože řidič těžko může vyběhnout z auta se jít podívat zblízka, která část semaforu právě svítí a než se vrátí do auta, bude vše jinak. V takovéhle situaci elektrikář zapojující kabel není.

Martin Novák

Quote from: PLV on 14.04.2008, 19:37
Však zaplatpánbůh za tu šedou fázi. Ono kolikrát není na ten kabel tak dobře a jednoznačně vidět. Vaše argumentace je asi taková, jak kdyby se v dopravě používala na semaforech jen jedna barva a řidiči by si museli podle umístění domýšlet, jestli svítí červená, žlutá nebo zelená.  :)

Tramvaje pouzivaji monochromaticke semafory uz leta zcela bez problemu...

Martin Hrdý

Dle ČSN EN 60446 ed.2 jsou fázové vodiče vedení značeny takto: L1 černá, L2 hnědá, L3 šedá.

Jura Krikl

Stejně by mně zajimalo, ktera že z těch fází je vlastně historicky první .........
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

PLV

Někteří z vás si ale protiřečí. Tak která je L1, černá nebo hnědá? Ve vzorovém zapojení distributorů je L1 černá a jeden z přítomných tvrdí, že podle normy je L1 hnědá. Já jsem také vždy viděl že L1 je černá a jsem z toho tak trochu zmetěný.  :o

Václav 3

Podle ČSN EN 60446 ed.2 je barevné značení L1 = černá, L2 = hnědá a L3 = šedá. Tato norma platí asi měsíc, pokud vím do té doby to norma výslovně neřešila (od dob barevného značení fází černá, červená, modrá) , takže bylo na úvaze nebo zvyklosti elektrikáře, jestli dá L1 hnědou a doměří od ní L2 a L3, nebo dá hnědou jako L2 a doměří L1 a L3.  Nyní je to určeno jednoznačně, navíc není třeba nic měřit. Lze ovšem namítnout, že normy jsou doporučením a nejsou závazné, s tím se ale nedá nic dělat, jen věřit, že kolegové budou tuto normu znát a respektovat a všem to zjednoduší práci.

Milan Karvánek

Quote from: Václav 3 on 15.04.2008, 20:39
Podle ČSN EN 60446 ed.2 je barevné značení L1 = černá, L2 = hnědá a L3 = šedá. Tato norma platí asi měsíc, pokud vím do té doby to norma výslovně neřešila (od dob barevného značení fází černá, červená, modrá) ,

Ta norma mi zatím unikla, ale tato informace mě opravdu potěšila  (dance) ČSN to řeší tak, jak jsem zvyklý zapojovat   :)

Otakar Dosbaba

Mě taky. Je to po zavedení šedé barvy nejlogičtější řešení. Se skřípajícími zuby jsem se sice poslední dobou nechal ovlivnit požadavky místního distributora, který ve svých připojovacích podmínkách uvádí pro L1 barvu hnědou, ale velmi rád se zas k původní filozofii vrátím. I když, bohužel, je to jen doporučení a tak se jistě najde mnoho zastánců hnědé L1.