• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí být zásuvky ve školních učebnách pouze přes proudové chrániče?

Started by Zdeněk Mancl, 06.05.2008, 14:21

previous topic - next topic

Petr Bryks

Zcela určitě při deseti počítačích bude chránič padat, ale snad není problém to zapojit třeba přes tři chrániče,ne?

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Kamil Novák

Quote from: Petr Bryks on 07.05.2008, 21:09
Zcela určitě při deseti počítačích bude chránič padat, ale snad není problém to zapojit třeba přes tři chrániče,ne?

Zcela určitě se mýlíte.  (no)
Jestliže se bavíme o "běžných" počítačích u kterých není nějaká závada na zdroji, tak u starších typů  s AT zdroji je unikající proud ochranným vodičem  okolo 0,50-0,60 mA (měřeno přímou metodou a to včetně stejnosměrné a pulsní usměrněné složky).
U novějších zdrojů ATX je pak tato hodnota cca o 0,10 mA nižší.

Takže ať sčítám jak sčítám, deset počítadel by nemělo vybavit ani 10 mA chránič, jelikož vyprodukují jen okolo 1/2 jeho Idn. !  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jan Alin

Quote from: Kamil Novák on 07.05.2008, 21:36
Takže ať sčítám jak sčítám, deset počítadel by nemělo vybavit ani 10 mA chránič, jelikož vyprodukují jen okolo 1/2 jeho Idn. !  ;)

Těžko říct co se děje při hromadném startu těchto počítačů zvlášť když jsou různým způsobem zapojeny do sítě s unikajícím proudem ale v praxi jsem spíš viděl že to nevydržel předřazený 16A jistič. Deset PC na jedno jištění není dobrý nápad. Pokud PC startují postupně tak se nic neděje ale po výpadku napájení šel jistič ven skoro okamžitě (bylo tam těch PC tuším 12 jestli mě paměť neklame), samozřejmě hodně záleží na tom jaké jsou to počítače.

Štefan Beláň

TO: Alin

Plně s Vámi souhlasím. Je to i má zkušenost z praxe.
Jsem zásadně pro nejpraktičtější řešení, a tím je "jističochránič" C/16A/1+N/30 mA pro max. 6 zásuvek = 6 x PC, a provozování PC je bez problémů. (jednicka)
Chránič chrání - jistič jistí.

Kamil Novák

TO Alin + Beláň :

Samozřejmě máte pravdu. Problémy s připojením několika počítačových zdrojů v jednom okamžiku nemívají chrániče ale jističe.
A i já jsem z pochopitelných důvodů zastáncem většího počtu samostatných zásuvkových vývodů pro PC.
Těch 10 PC jsem uvedl pouze v reakci na příspěvek p.Brykse.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Zdeněk Mancl

Všem diskutujícím upřímné díky za cenné informace i praktické zkušenosti - milerád je předám dále.