• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je možné použít vodič PE pro přenos signálu HDO?

Started by Jan Janouch, 07.05.2008, 19:26

previous topic - next topic

Jan Janouch

07.05.2008, 19:26 Last Edit: 07.05.2008, 22:55 by Administrátor fóra, čistič
Při rekonstrukci elinstalace se jaksi zapomnělo na to, že elektrokotel má již zabudován stykač HDO a tudíž od rozvodnice nevede vodič pro signál HDO.

Je možné použít vodič PE v kabelu přívodu kotle (po přeznačení) pro signál HDO a jako PE ke kotli připojit PE z kabelu např. k zásuvce na pračku?

Podotýkám, že kotel je od rozvodnice dost daleko na to, abych sekal novou drážku.

Miroš Jan

TO : Janouch.

Vodič PE nelze přeznačit. Vodič PE ze zásuvkového okruhu, nebude mít dostatečný průřez pro elektrokotel, a navíc ho nelze použít pro elektrokotel. >:(
Nezbude vám nic jiného než,než doplnit kabelk pro signál HDO, kabelem CYKY 3J x 1,5mm2. (norm)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Pavol2605

Kabel pre priest. termostat mate vyvedeny kde?Obvykle sa na termostat použiva viacžilový kabel.Ak je v blizkosti rozvadzača tak aj to by bolo riešenie použit jednu žilu na HDO.

Miroš Jan

Málem sem zapoměl.
Máte ještě jednu možnost. Požít bezdrátový přenos signálu HDO. V elektroměrovém rozvváděči umístíte vysílač, a v elektrokotli přijímač. ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Radek Kroutil

Již z výroby je HDO kotle již proklemován, takže je sepnutý pořád. Tak stačí ovládání umístit do rozvaděče, kam máte přivedený přívod signálu z HDO a odvod ke kotli. Bude vás to stát navíc jeden 1f jistič na ovládací cívku stykače a třífázový stykač... Jak jednoduché... (dance)

Na PE zapoměňte, pokud nechcete mít problém s revizákem  (norm)
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Štefan Beláň

TO: Janouch

Možná že se dá Váš problém vyřešit bezdrátovým ovládáním.
Záleží na místních podmínkách a dosahu signálu. ;)

Zde Vám jistě poradí, který vysílač a přijímač bude nejvhodnější.

http://www.enika.cz/cz/uvod.html
Chránič chrání - jistič jistí.

Martin Novák

To Kroutil:

U modernich elektrokotlu si timto zapojenim zadelavate na problemy. Kdyz natvrdo vypnete kotel stykacem v rozvadeci, vypnete u rozhicovaneho kotle take obehove cerpadlo a to neni zrovna dobry napad...

Taky se prikladnim k bezdratovemu prenosu signalu HDO, vyrobku je na to na trhu vic nez dost.

Fuk Tomáš

Quote from: Martin Novák on 08.05.2008, 11:47
U modernich elektrokotlu si timto zapojenim zadelavate na problemy. Kdyz natvrdo vypnete kotel stykacem v rozvadeci, vypnete u rozhicovaneho kotle take obehove cerpadlo a to neni zrovna dobry napad...

Já bych se vypínání celého kotle nebál. Vypnutí oběhového čerpadla je problém u kotlů na tuhá paliva, které nepřestanou topit, ale ne u elektrokotle, který topit přestane. Voda má ohromnou schopnost akumulace tepla.
Problém s vypínáním celého kotle je spíše v malinko menším komfortu, protože vypnuté oběhové čerpadlo vám neumožní využít to zbytkové teplo po vypnutí topných tyčí.

Sám bych to ale také řešil pomocí vf přenosu - ať už bezdrátového, nebo po drátech 230V~
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Schwarz

kolego Kroutile, to jste snad nemyslel vážně!

při chybném zapojení nebo využití ochranného vodiče PE přece na prvním místě nemůže jít o problém s revizákem, tam snad na prvním místě jde o problém s bezpečností provozu, s ochranou před nebezpečným dotykovým napětí,...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Radek Kroutil

Quote from: Jiří Schwarz on 08.05.2008, 22:29
kolego Kroutile, to jste snad nemyslel vážně!

při chybném zapojení nebo využití ochranného vodiče PE přece na prvním místě nemůže jít o problém s revizákem, tam snad na prvním místě jde o problém s bezpečností provozu, s ochranou před nebezpečným dotykovým napětí,...

To jako má revizák tolerovat přeznačení PE? Nezapomeňte, že výchozí revize má být bez závad!!
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Jura Krikl

Je možne. Pomocí třeba systemu X10. Ta využívá sítové rozvody 203V k přenosum signalu a ovládání spinacích (stmívacích) prvku. Vypinat, přerušovat a jinak kompromitovat (přeznačovat) vodič PE se prostě nesmí z jednoho jedineho duvodu, a to že je to prostě vodič ochranný a nikoliv pracovní. Tudíž nepracuje, nýbrž CHRÁNÍ. A BASTA.
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

kbulda

To Jura Krikl  (jednicka)
Vaše poslední věta by správně měla tuto diskusi uzavřít.

František Šohajda

Za léta mé praxe jsem se setkal s tím, že asi ve třech případech měli puštěn po žel.žlutém fázi !! a to v jednom případě do zásuvky a ve dvou případech na svět. okruhu...ptal jsem se majitelů /různí/ a ti mě řekli že hodně dlouho asi několik let až desítek....bylo to v rodinných  domcích ...
Jak je vidět, tak český člověk je hold "domácí kutil"...!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Václav 3

Já jsem zažil u jednoho nejmenovaného RZ, že v jejich vlastní budově měli ve všech vypínačích kabely 2B a strašně se divili při revizi, že je to špatně. Takže nejen v rod. domcích a nejen kutilové...

Jan Janouch

Všem děkuji za reakce a cenné rady.
Ihned po přečtení první odpovědi jsem se začal sám fackovat...
Nakonec jsem vše vyřešil novým kabelem, nehledě na pracnost (jakýsi fyzický trest za ten nehorázně blbý nápad:-) )