• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

05.01.2026, 10:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může být v garáži rodinného domku instalován přímotopný elektrokotel a HR?

Started by Miloslav Dunda, 09.05.2008, 21:25

previous topic - next topic

Miloslav Dunda

Přátelé, neví někdo zda podle nové vyhlášky o požární bezpečnosti staveb
může být v garáži rodinného domku instalován přímotopný elektrokotel a hlavní rozvaděč rodinného domu? Umístění rozvaděče je přání architekta, který jej nechce mít ve vstupní chodbě a nikam jinam nejde dát.

Pavel Horský

Garáž je prostředí normální, tak tu nevidím jediný důvod, proč by tu uvedené zařízení a rozvaděč nemohli být.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Fuk Tomáš

Quote from: Pavel Horský on 10.05.2008, 08:22
Garáž je prostředí normální, tak tu nevidím jediný důvod, proč by tu uvedené zařízení a rozvaděč nemohli být.

Jste si tím tak jist i v případě garážování vozidla na plyn? (LPG, CNG)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

František Šohajda

TO FUK :
Kdyby tomu tak bylo jak píšete musela by být garáž v nevýbuchu!!!Ještě jsem takovou garáž neviděl....Jak píše kolega Horský -prostředí normální ...max.  hlásič plynu jako vylepšení lépe řečeno nadstandart ..
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Horský

TO FUK: to mi chcete tvrdit, že si s koupí plynu do auta budu muset předělat i instalaci v garáži do nevýbušných prostředí? Ale, ale, to snad ne  :D
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jura Krikl

Na každem šprochu pravdy trochu. Proč při vjezdu do některých podzemních garaži je cedule NO LPG? Že by jim to smrdělo?
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Fuk Tomáš

Quote from: Pavel Horský on 10.05.2008, 12:51
TO FUK: to mi chcete tvrdit, že si s koupí plynu do auta budu muset předělat i instalaci v garáži do nevýbušných prostředí? Ale, ale, to snad ne  :D

Tvrdit nechci nic, jen jsem se zeptal. Ale když se ptáte Vy mne, tak já bych si tu garáž v takovém případě na nevýbuch předělal, ať je to předepsáno nebo ne.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

David Šulák

Quote from: Jura Krikl on 10.05.2008, 13:39
Na každem šprochu pravdy trochu. Proč při vjezdu do některých podzemních garaži je cedule NO LPG? Že by jim to smrdělo?
Jestli ono to nebude tím, že Propan-Butan je těžší než vzduch a v té podzemní garáži by se pěkně shromáždil s možností výbuchu.  V klasické nadzemní garáži bych z LPG obavy neměl.  ;)

Fuk Tomáš

Quote from: Miloslav Dunda on 09.05.2008, 21:25
Přátelé, neví někdo zda podle nové vyhlášky o požární bezpečnosti staveb
může být v garáži rodinného domku instalován přímotopný elektrokotel a hlavní rozvaděč rodinného domu? Umístění rozvaděče je přání architekta, který jej nechce mít ve vstupní chodbě a nikam jinam nejde dát.

Nabídnu ještě jiný pohled. Jste si jist, že je účelné tu garáž přitápět kotlem? Každý kotel má nějaké tepelné ztráty, a když odhadnu tepelné ztráty kotle + přívodních trubek k němu na cca 150W, tak to dělá za topnou sezónu bratru 300 kWh pánubohu do oken.

Marek Zeman

Jen na okraj: Je rozdíl mezi CNG a LPG, CNG je lehčí než vzduch a LPG těžší. Předpisy na CNG neznám, ale je zajímavé, že vjezd těchto automobilů do halových garáží se nezakazuje. LPG mám už 10 let a vím bezpečně, že garáž musí mít určité větrání a v případě veřejných garáží musí být pro vjezd vozidel s LPG schválena. A jsme zase u stanovení vnějších vlivů...
Auto na plyn bych do garáže v rodinném domku nedával, postavil bych mu přístřešek  :).

Miloslav Dunda

Pánové, otázka znělaq na požární bezpečnost staveb, nikoliv na ČSN normy. Rodinný domek je také normální prostředí a má tam snad být požární hlásič. Zjistím to v pondělí nebo ve středu u hasičů a dám všem vědět jak to je.

Vladimír Kadlec

Vážení kolegové,
   hlavním kritériem je stanovení vnějších vlivů. V této souvislosti se vyjádřil i pan Horský. Já jen doplním: pokud je garáž určena pro běžné automobily (a to jistě u RD bude), je v provedení odpovídajícím příslušným stavebním technickým normám a je v ní zakázána manipulace s hořlavými kapalinami (aby si tam nikdo neplnil nádrž z kanistru), je možno uvedenou garáž považovat za prostory s prostředím normálním (viz čl. ZA.1.4 přílohy ZA ČSN 33 2000-5-51). Většina omezení pro garáže (zákaz manipulace a skladování hořlavých kapalin) vyplývá z požárních předpisů a provedení elektrické instalace se netýká. Nutno ještě zmínit alternativu garáže pod úrovní terénu, o které zde sice není zmínka, ale i toto provedení je u RD poměrně běžné. V tomto případě upozorňuji na důležité ustanovení článků 30 a 40 ČSN 73 6057, které se týkají provedení větrání garáží. Pokud toto větrání bylo realizováno, považovalo se prostředí v takovýchto garážích dle ČSN 33 0300 za "základní". Pokud garáže jsou větrané do venkovního prostředí a nebudou temperované, pak podle ČSN 33 2000-3 by v takto provedených garážích měl být určen vliv AB7. Nicméně vše výše uvedené, dle mého názoru, není v rozporu se záměrem tazatele.