• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu přidat do lišty k dvoužílovému kabelu (černý+zelenožlutý) modrý nulák?

Started by Jiří Hrbek, 15.05.2008, 00:28

previous topic - next topic

Otakar Dosbaba

Dobrá tedy, zapoměl jsem na uvozovky, nicméně se mi to jeví jako výstižný popis.

Jak to nazvat v případě, že bude využita současně 4P i 5P zásuvka? (4P bude napájet např. světelný park, který potřebuje tedy i N)?

4P zásuvka 63A má na pozici dutinky PE(N) zapojen zelenožlutý vodič s modrou návlečkou, čili PEN. (Vím, že by mělo být správně pouze PE, ale v uvedené aplikaci se bohužel dosud nelze vyhnout připojování zařízení s potřebou N vodiče - o tom jsem ale napsal mnoho řádek již dříve, v jiných diskusích. Vodč PEN však svoji funkci občas plní, nemůžu ale za to já, ani mé požadavky, nýbrž někteří jedinci, kterým dosud soustava TN-S v napájecích mobilních zařízeních nic neříká.) Tedy, tato 4P zásuvka zůstala zapojena "po staru", jinými slovy nedotčena instalací nových zásuvek. A k nulování proto byl použit vodič v kabelu, označený jako PEN. Nezapojený vodič PE je tam zakreslen pro to, že byl použit kus kabelu 5C a tak je to namalováno pro informaci. Navíc v budoucnu, až nebude 4P zásuvka potřeba, tak se jednoduše jen vymění za 5P.

Štefan Beláň

To ale potom nemáte splněné podmínky čisté země.

Jakýkoliv spotřebič třídy I., napojený do 4p. zásuvky, který bude v dotyku s kovovou (pochopitelně uzemněnou) konstrukcí, vytvoří smyčku pro zpětný proud.

Předpokládám, že tato možnost je málo pravděpodobná, ale možná. Tím rušíte veškeré přednosti sítě TN-S a možnosti čitého bezproudového uzemnění. Proto by měly být všechny zásuvky 5p. (norm)

Pokud se sejdou vedle sebe dvě zařízení, napojené ze 4p. a 5p. zásuvky a dojde k dotyku jejich neživých vodivých částí, to musí být v audiu rachot. :o
Chránič chrání - jistič jistí.

Jaroslav Hasala

Osobně bych se na různé bastlíře vykašlal a ne jim ještě vycházel vstříc ...
Jistě by to šlo ošetřit "šikovně" napsanou smlouvou.
Jinak pokud by došlo k nějakém průšvihu, byla část odpovědnosti i na provozovateli a to jistě není žádoucí.
Ze čtyřpólové zásuvky přece nemůže být zapojené nic na 230V, zelenožlutý vodič nelze využívat jako PEN.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Otakar Dosbaba

Štefan: Rachot to je, nemusí se zařízení dotýkat, stejnou službu splní např. i signálové vedení bez galv. oddělení mezi systémy - např. mezi ozvučením a videoprojekcí. Ale takový je už život a někteří jedinci nenapravitelní. Když je baví řešit stále dokola stejný problém...
Upozorňoval jsem investora na problém předem, nicméně nějaké brumy jsou to poslední, co hodlá nějak řešit. Ale je fakt, "že na vině je nakonec přeci ta blbě udělaná elektrika".

Jarda: Investor 4P zásuvky požadoval ze dvou důvodů - jednak se hodí pro případné stroje na údržbu a jednak se občas opakovaně připojují již zmiňovaní "téencéčkoví nechci říct co"... Tam, kde jsem se na ně vykašlal instalací pouze 5P zásuvek, vesele nadále používají redukce 5P/4P, samozřejmě se spojenými PE a N vodiči. Když je před 32A zásuvkou chránič, je pak před akcí narychlo přemostěn dráty, co jsou náhodou po ruce. Že by je dotyčný "montér" alespoň po akci opět odstranil, je utopie - co když přijede zanedlouho zas, "tak se úprava bude hodit. Alespoň to blbé fíčko nebude padat ani nikomu jinému..." Bohužel, ale zodpovědný pořadatel a zároveň majitel budovy není všude pravidlem. ale to již bych rozepisoval témata, o kterých jsem na Elektriku napsal již dost.
Pokud jde o smlouvu, tak ta se v lize, kde se ještě tu a tam TN-C rozvody najdou, nenosí. Přijede se, vybalí se, když jsou problémy, tak se zanadává a narychlo nějak přebastlí a hraje se, chlastá se...  Že ze 4P zásuvky nelze napájet nic na 230V vědí zodpovědní elektrikáři, ne muzikanti, nadávající na ten zasraný pětikolík s chráničem. A pořadatele zajímá zas jen levný DJ nebo kapela, co udělá to správné show.

Takže jsem vlastně vybíral mezi třemi možnostmi:
- přeznačit zelenožlutý vodič kabelu na modro
- doplnit externí světlemodrý vodič N
- odůvodnit současnou instalaci vodičů PEN i PE těmi 4P zásuvkami