• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:06

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze realizovat přizemnění bodu rozdělení PEN na PE a N spojením s topením?

Started by Daniel Reiský, 19.06.2008, 11:01

previous topic - next topic

Daniel Reiský

19.06.2008, 11:01 Last Edit: 28.06.2008, 23:59 by Administrátor fóra, čistič
Potřebuji ve sklepě RD v soustavě TN-C provést rozdělení vodiče PEN ve čtyřžilovém přívodu na PE a N, kdy vodič je dále tažen ven zemí k hospodářské budově již kabelem 5-ti žilovým, kde je následně podružná rozvodnice s proudovým chráničem, a tento bod přizemnit.

Mohu to provést spojením bodu rozdělení vodičem o průřezu 4mm v barvě zelenožlutá samostatně vedeným, s ocelovými trubkami vedoucími vodu od teplovodního kotle? 

Výkop je již zasypán a tudíž nelze provést zemnění páskem a zemniči.

Je toto dostatečné přizemnění?

Michal Slabý

Principem uzemnění bodu rozdělení sítí, není někam připojit zž vodič, ale srovnat potencionál. Tose připojením na trubky ke kotli asi nepovede. Můžete ještě použít zemnící tyče a natáhnout zž 10mm k bodu rozdělení, nebo na druhou stranu kabelu, tam, kde vám končí ten 5-ti žilový kabel.
Revize E1B

Daniel Reiský

Děkuji za vysvětlení, ale zapomněl jsem dodat, že jsem zkoušel prozváněčkou zjistit, zda-li jsou trubky ke kotli uzemněné a zjistil jsem, že v nejbližší zásuvce na 230V, je ochranný kolík vodivě spojen s těmito trubkami. Při měření ohmetrem to ukazuje 0.7 Ohmů. Nechtěl jsem pouze někam připojit zž vodič.     Je tedy možné provést přizemnění tímto způsobem? V další místnosti jsou navíc všechny železné trubky pospojovány zž vodičem 6mm, tedy asi ochranné pospojování.

Miroš Jan

TO : Reiský
Ochranné pospojení není to samé co uzemnění  (norm)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Pavel Horský

TO REISKÝ: přizemnění bodu rozdělení "NELZE" provést způsobem, kterým se o to snažíte. Proveďte to prosím tak, jak píše kolega Slabý. Kabel můžete přizemnit až v RP hospodářské budovy a to tím samým způsobem, jako v onom sklepě.
Jooooo, to je holt tak, když člověk zahrne výkopy a pak zjistí, že měl ještě chvilku počkat a nebo se radit předem   (doh)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Michael Holaň

Zkuste problém zjednodušit. Rozumím tomu tak, že potřebujete v areálu svého RD dostat ze stávajícího rozvodu 4 vodičového nový přívod do hospodářské části RD už v 5 žilovém rozvodu.
Řešil bych problém takto: V místě, kde chcete napojit rozvod si dejte podružný rozvaděč č.1 tam si dejte chránič   a dále pokračujte do hospodářské části v 5 ti žilovém kabelu.  Chránič č.2 předpokládám má   0,03A, tak do rozvaděče č.1 dejte alespoň 0,1A.
Z vašeho příspěvku usuzuji že máte  stávající rozvod  v soustavě TNC lidově řčeno ochranu nulováním.  Pokud to zapojíte takto, stávající soustava vám bude bez problému fungovat, jediné co bude nepříjemné, že v případě, že vám vypadne chránič č.2  může vypadnout i  chránič.1 taky.

Pavel Horský

Ještě jsme se nedozvěděli dost podstatné údaje: průřez kabelu
                                                                               délka kabelu
                                                                               co vše bude kabel napáje

To Holaň: jak můžete bez těchto údajů takto odpovědět? Vy víte, z čeho to chce pan Reiský v    tom sklepě napojit? AŤ čtu, jak čtu, o průřezech jsem se tu nikde nic nedočetl.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Michael Holaň

Já jsem odpověděl na dotaz, jak pokračovat ze soustavy 4 vodič na soustavu 5 vodič. Jinak se nebráním vašim doplňujícím dotazům a to co jsem napsal, není projekt. Jinak máte plnou pravdu a lze s tím jen souhlasit. Ale dotaz v hlavičce byl, zda přizemňovat PEN a jak se dostat do stodoly s 5 ti drátem, když v RD je 4 drát.

Daniel Reiský

Děkuji vám za cenné rady.
Ptám se zde proto, že něco nevím a to je asi účelem tohoto fóra. Vždyť ten, kdo všechno ví, žádné fórum navštěvovat nemusí. Dle mého názoru jsou odpovědi některých z vás poněkud rozčílené, řekl bych až agresivní, ale nemusíte mne hned umlátiti argumenty. Nehodlám se poměřovat s odborníky, pouze jsem chtěl vědět váš názor. Každému z vás  a pouze doplňuji : rozvod v domě je TN-C. Ve vzdálenosti 25m od hlavního domovního rozvaděče je na přívodní 4-žilový kabel 4x10mm, napojen v normované rozbočovací krabici 5-žilový kabel 5x10mm, který vede podél zdi a zemí do hospodářské budovy vzdálené 20m od RD. Napájet bude 2 zásuvky 16A na jednom jističi, 1x osvětlení 10A a 3x16A zásuvku, údaji myslím jmenovité proudy jističů. Kabel je již (a to byla chyba - jak uvádí  správně pan Horský) zakopán v zemi a zasypán a nelze jej ani v RD přerušit. Celková délka od rozvodné skříně je tedy 45m. Kabel je zakončen ve zdi hospodářské budovy do podružné rozvodnice. Moc možností pro přizemnění tedy není a jak jsem vysledoval, mělo by se přizemnit v bodě rozdělení vodiče PEN na PE a N, to je v rozbočovací krabici? Jak mám tedy přizemnit, pomineme-li mou vlastní hloupost při zasypání výkopu, celou soustavu? Děkuji za jakoukoliv odpověď.   

Miroš Jan

No tak jak to popisujete, je to provedeno neodborně. V té rozbočné krabici, měl být kabel zapojen dál jako čtyřvodičový, (TN-C). Rozfělení na PE a N, v tom podružném rozvaděči, a tam přizemněna zběrnice PE.  ;)

Daniel Reiský

Je mi jasné, že jsem v instalaci udělal mnoho chyb, ale jde především o to, jestli je i toto neodborné provedení s přizemněním až v podružném rozvaděči, kde je již tažen PE i N odděleně, bezpečné z hlediska úrazu elektrickým proudem? Přizemněný je samozřejmě vodič PE.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Daniel Reiský on 21.06.2008, 22:52
Je mi jasné, že jsem v instalaci udělal mnoho chyb

Tak proč jste to nenechal na profíkovi?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Daniel Reiský

Samozřejmě máte pravdu, ale ani vy jako odborník, na kterého se obracím s žádostí o pomoc, jste mi neodpověděl na otázku. Odpověď Vašeho typu mi zrovna nepomůže.

Jan Franěk

Odpověď již máte. Pan Miroš vám odpověděl jak to máte udělat správně.
A nezlobte se na místní kolegáčky, pokud se vám zdají odpovědi poněkud ostřejší. Je to tady stále dokola. Nejdřív si kutilové udělají něco sami bez znalostí a pak pláčou poraďte , ale tak to nejde máme dlažbu, tam jsou štuky a kopat taky nechci. Navíc radit bez potřebných informací je vždy nesmysl.
A navíc je to práce práce která náleží odborníkům. U počítače nemůžem poznat všechna rizika s prací a instalací spojená a i dobře míněná rada může napáchat škodu. Třeba máte instalaci po dřevě a ta má svá pravidla, která zde opominem když tu informaci od vás neobdržíme. Proto je potřeba pokud nemáte projektovou dokumentaci, která řeší v podstatě všechny problémy,pozvat elektrikáře k vám a nechat si alespoň poradit na místě. Potom by se vám to s tím průšvihem nestalo.
Většinou je náprava dražší něž zaplacená dobrá rada při osobní konzultaci.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Daniel Reiský

Děkuji vám všem, příště se pokusím nejdříve několikrát "měřit" a až poté dobře "řezat". Jen si dovolím malou otřepanou frázi " I mistr tesař se někdy utne", takže i odborník může někdy udělat chybu a napáchat tak dosti škod. Jistě znáte i ve svém okolí, resp. znali jste lidi, kteří si mysleli, že jsou naprostí odborníci a dnes jim můžete tak akorát zalívat kytky na hřbitově.  Proto se zde ptám, aby těch škod bylo pokud možno co nejméně. Děkuji.

Jaromír Urbanec

Quote from: Miroš Jan on 20.06.2008, 20:21
No tak jak to popisujete, je to provedeno neodborně. V té rozbočné krabici, měl být kabel zapojen dál jako čtyřvodičový, (TN-C). Rozfělení na PE a N, v tom podružném rozvaděči, a tam přizemněna zběrnice PE.  ;)

snad tolik nevadí, že tam dal 5-ti drát, i když stačil 4-drát. Přizemněte to někde buď na začátku neb na konci a bude klid ::)

Miroš Jan

TO : Urbanec.
Pokud chcete radit, tak pouze správně. To co Uvádíte, není to pravé ořechové.

Omen

Zvláštne - takže naprosto správne to bude, keď z toho 5 žilového jednoducho tú modrú nepoužije (nezapojí) a rozvidlí to (aj s pripojenm uzmenenia) až v tej šope.
No čo, ten modrý môže použiť na zvonček pre manželku, aby vedela, kedy mu doniesť pivo :)