• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak je možné že mě nezraní proud při svařování?

Started by honza dočkalx, 20.06.2008, 20:08

previous topic - next topic

honza dočkalx

20.06.2008, 20:08 Last Edit: 24.06.2008, 17:51 by Administrátor fóra, čistič
Jak je možné že mě nezraní proud při svařování když držím třeba v ruce svařovanou část?
Prochází přeci celým obvodem například 100A ne?
Tedy i mnou?
Jak je to možné?
Vůbec elektrice nerozumím a dostal sem k narozeninám svářečku a tohle mě napadlo a moc to nechápu.

Zdenek 2752

Klídek. Vámi 100 A neprochází. Nejste součástí toho obvodu, kde těch 100 A prochází.

Dočkal

aha takže tech 100 A je jen v místě toho oblouku?

Jaroslav Hasala

Ano, těch 100A je proud, který protéká obloukem.
Pro člověka je nebezpečný proud, který protéká přímo jeho tělem.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Otakar Dosbaba

Ještě by bylo vhodné doplnit fakt, že velikost procházejícího proudu je dána v tomto případě napětím zdroje - odpor, představovaný člověkem je možné v tomto případě pokládat pro zjednodušení za konstantní. Při napětí malém (12V akumulátor, svářečka...), řádově několik málo Voltů při tomto odporu nezpůsobí nebezpečný proud.

Lubomír Jindra

Napětí je síla která protlačuje vodičem proud, čemuž brání jeho odpor.

Odpor Vašeho těla je tak velký a napětí i nezatížené svářečky tak malé, že proud tekoucí Vaším tělem nemůže dosáhnout nebezpečných hodnot.

honza dočkal

jo aha už tomu asi rozumím.Ještě maličkost píšete akumulátor 12V,svářečka a pod. ale ta moje je na 380V čistě teoreticky kdybych se dotkl při svařování oblouku (což je ysmysl) tak tam tedy je napětí 380V a proud 100A může mě to zranit?napětí je velké nebo ne?děkuji

Tomáš Pípal

No ve svářečce je transformátor, který transformuje vstupní napětí 380V na podstatně nižší napětí v řádu voltů. Svářecí proud má sice 100A ale jde z výstupu transofrmátoru, kde je pouze několik voltů.
Kdyby brala svářečka ze sítě 380V těch 100A tak by se vám přívodní kabel k té svářečce shořel :-)

Jirka Š. Svejkovský

Svářečka je velmi zjednodušeně transformátor. Velmi laicky - napětí 400V (380V je už historie) máte na přívodním kabelu. Pak se transformuje na napětí několik voltů mezi elektrodou a kostrou. Vše podle vzorce P = U * I (výkon, napětí, proud). Proud 100A protéká vodivým místem. Tak vodivý vy opravdu nejste. To by vám pak mohla ublížit i 9V baterie.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Doležal

To Pípal:
Možná vám pomůže srovnání svářečky a trafopáječky. Tam je vstup 230 V (nebezpečné životu) a na výstupu tečou velké proudy pro zahříváni pájecí smyčky. Přitom však trafopáječka, resp. její výstup životu nebezpečný není.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení