• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:08

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdo by takové světýlko zvládnul sestavit?

Started by Jakub Hora, 14.02.2005, 12:22

previous topic - next topic

Jakub Hora

Zdravím - s obdivem - všechny profesionály. Omlouvám se, že vám tu zaberu trochu místa v diskusi, ale rád bych se na vás obrátil jako L A I K ve světě elektrotechniky na někoho, kdo se orientuje. Už asi tři měsíce neúspěšně sháním hezké minimalistické svítidlo (např. do koupelny), které by bylo tvořeno v podstatě jenom zářivkovou trubicí a přitom bylo (pokud možno) dostatečně bezpečné. Sehnal jsem jedno... asi za patnáct tisíc, což si moje studentská kapsa bohužel nemůže dovolit. Proto bych se vás rád zeptal, jestli byste nevěděli o někom, kdo by takové světýlko zvládnul sestavit. Normy jsou normy a já je nehodlám diletantským přístupem popírat. Problém (ne)bezpečnosti si zcela uvědomuju. Nicméně možnost sestrojení bezpečného svítidla, byť bez atestu, ale zato podle mých představ, na míru a za nesrovnatelně nižší cenu, mě už takžka budí ze spaní :) Situace je taková, že se jedná o světlo do předsíně a "koupelny" v mé budoucí pracovně, kterou si teď jako student zařizuju pro svou budoucí praxi. Koupelna je spíš jen záchod s umyvadlem a malým sprchovým koutem, který se bude využívat tak cca. jednou za týden (možná ani to ne). Světlo by bylo umístěno nad umyvadlem ve výšce cca. 230-240 cm, asi metr od sprcháče, což by mohla být na přímý kontakt s vodou už trochu méně riziková zóna (celková výška stropu 324 cm). Uschování krabice s napájením jsem už také zvažoval. Nabízí se prostor ve zdi za zrcadlem, které je na hliníkových profilech a se dá odsouvat. Snad by se daly použít nějaké polotovary z oblasti světelné či neonové reklamy (www.dencop.cz), jako skleněné trubice pro kryt zářivky (T5/16mm/35W). Patice zářivek by se zasadily do nerezových trubiček, kterými by se daly dráty vyvést do zdi a spoje by se utěsnily čirým silikonovým tmelem. Už vidím, jak většina elektrikářů skřípá zuby, ale znám zlaté české ručičky. Snad by se to dalo dořešit do detailů. A bezpečně :) Proto jsem se vás chtěl zeptat, jestli byste neměli chuť a trochu času mi s tím pomoct. Minimálně mi to rozmluvit (ale to snad nebude nutné). Už nebudu zdržovat. Děkuju vám všem za případnou pomoc. Jakub.

Jaroslav Hasala

Ve vašem případě bude jednodušší koupit hotový výrobek a ten přizpůsobit, než se pouštět do nějakých vlastních konstrukcí. Obzvlášť v koupelně.
Určitě se dá najít i levnější svítidlo, než uvádíte.