• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč po vypadení jističů na fázovce svítí doutnavka po dotyku na zemnící kolík?

Started by Daniel Cuc, 05.07.2008, 00:48

previous topic - next topic

Daniel Cuc

Před chvílí mi vyletělo v celém domu kompletně napětí.
Všechny jističe jsou dole kromě toho hlavního, který vůbec není v mém bytě, ale venku zároveň s měřiči. Co je ale divné, je že po proměření fázovkou svítí u zásuvek zemnící kolíky, některé málo, některé jako samotná fáze..
Je mi jasné... nedotýkat se, ale co dál?

Štefan Beláň

TO: Cuc

Jestliže vám vypadly všechny jističe, mohlo dojít k zasažení objektu bleskem a instalace bude pravděpodobně poškozená.
Jestliže nebyla v době výpadku bouřka a možnost zásahu bleskem vyloučíte, tak došlo k dokonalému zkratu (pravděpodobně v rozvaděči) a poškození rozvaděče. :'(

Zavolejte neprodleně revizního technika a nechte si zkontrolovat celou instalaci. (!)
Chránič chrání - jistič jistí.

David Klimeš

Ano, to je ta horší možnost...  :-\

je otázka čemu říkáte fázovka. Pokud měříte zemnící kolík fázovkou (za 15Kč), která má 10 dalších funkcí (např. detekce el.mag. pole, obvodová zkoušečka apod.) a dotýkáte se při tom vzadu prstem zkoušečky, provádíte právě obvodovou funkci přes své tělo...

Každopádně bych zavolal elektrikáře, který provede patřičná měření (měření napětí na kolíku, impedanci smyčky...)

Petr Doležal

Quote from: Daniel Cuc on 05.07.2008, 00:48
........ Je mi jasné... nedotýkat se, ale co dál? .......

A taky odpojit ze zásuvek předměty tř.I, pro laiky plechové bedny (pračka, sporák, MW, atd
Nicméně, to vám "doutná" opravdu jen kolík ? Zdířka žádná ? Máte TN-S nebo TN-C (pro laiky např. u zásuvek třídrát nebo dvoudrát) ?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Daniel Cuc

Fázovka je sice stará, ale osvědčená. Zdědil jsem ji po strýci elektrikáři. Je jednoúčelová, vzadu má normálně krokodýlek. Ten připojuji na nulu a v okamžiku dotyku se zemnícím kolíkem se rozsvítí jako fáze.

Petr Doležal

Jestli jsem dobře pochopil, tak vám doutnavka signalizuje napětí ne na kolíku, ale mezi kolíkem a nulovou zdířkou ?

Jan Franěk

no nevím, ale doutnavku používám zcela vyjímečně pro jeji nespolehlivost. Stačí souběh kabelů a nevíte co se děje.Svítí všechny vodiče. Vhodnější je vadaska.
Ale stejně pokud si nejste jistý elektroinstalací pozvěte raději elektrikáře na kontrolu(nebo RT). Může tam být mnoho různých závad a tak je to lepší posoudit na místě.Konzultace se jistě vyplatí a Vy budete moci klidně spát.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Daniel Cuc

@Petr Doležal: přesně tak, krokodýlek mám na nule.

Elektrikáře jsem už pozval, ale má přijít až za týden a do té doby se s tím může stát cokoliv. Do domu mi blesk nepraštil - aspoň si toho nejsem vědom. Najednou prostě všechno zhaslo. Všechny pojistky v rozvaděči spálené a hlavní jistič vyhozený. Vyměnil jsem tedy pojistky a nahodil hlavní jistič. No a něco funguje, něco ne. Na zásuvky mám dvě pojistky, dům 3+1 = jedna pojistka / dvě místnosti. Zásuvky na první pojistce OK, na druhé už ne. Je to jen v těch místnostech které jsou na druhé pojistce. Zkoušel jsem vyměnit pojistku ale bez výsledku..

Petr Doležal

Tak to tedy nebude síť TN-C, tam by nemohl být mezi zdířkou N a kolíkem PE žádný napěťový rozdíl, jsou navzájem propojeny (PEN)
Na "modernější" systém TN-S to taky nevypadá, nejdou mi pod vousy ty pojistky namísto jističů.
Takže poslední dotaz, nejste z jižní Moravy ? To by byl bonbónek pro kolegu Hasalu.

Vladislav B.

mohl bych se zeptat co to je ta impedencni smycka

nezlobte se studuju  slaboproud.  Tohle jsme se neucily jestli by jste byly tak hodni a vysvetli?

Václav 3

Použitím zkoušečky, která se zapojuje dvojpólově nezjistíte, kde máte fázi. S klidem můžete mít fázi na pravé zdířce a kolík spojen s PEN. To by mohlo vzniknout tím, že dříve se zásuvky montovaly kolíkem dolů a fáze se dávala též vlevo. Pouhým otočením zásuvky v montážní krabičce dostanete kolík nahoru, ale fázi napravo. Tomuto stáří instalace ( minimálně asi 50let )  by odpovídaly i ty pojistky v rozvaděči. Použijte klasickou doutnavkovou fázovku, kde druhým pólem je lidské tělo ( dotýkáte se kovové zátky na druhé straně šroubováku ) a ta nesmí na kolíku svítit. Nepoužívejte elektronickou fázovku s  červenou svítivou diodou a hodinkovou baterií uvnitř, protože ta svítí na všem a je k ničemu. Pokud bude svítit kolík při této zkoušce, tak vám lze poradit jedinou věc: vypněte hlavní jistič u elektroměru a sežeňte okamžitě jakéhokoliv elektrikáře, protože v tomto případě si nelze být jistý, kde všude může být napětí zavlečeno.

Pokud se problém vyskytl za bouřky, nemuselo nutně uhodit do Vašeho domu nebo Vašeho hromosvodu, přepětí mohlo přijít i po síti, hlavně pokud rozvod v obci je proveden vrchním vedením.

Ještě mi napadá jedna věc z úplně jiného konce. Nedělal vám někdo  úpravy elektroinstalace v poslední době? S ohledem na Vámi popsané pojistky v domovním rozvaděči mi napadá jedna též velice nebezpečná situace, kterou jsem také už kolikrát řešil. Při úpravách starých instalací, kde nebyly barevně rozlišené vodiče, dojde ve svorkovací krabici k prohození vodičů a potom v části budovy může být fáze na kolících zásuvek

Václav 3

to Vladislav B.:

Pro upřesnění: jedná se o měření impedance zkratové smyčky nebo vnitřního odporu sítě, čímž se zjišťuje celistvost vedení. Měření se provádí speciálními měřícími přístroji určenými pro revize a provádí se nepřímou metodou, kdy se měří vlastně úbytek napětí vyvolaný zátěží se známou hodnotou proudu.

Daniel Cuc

@Petr Doležal: ano, jsem, konkrétně z Brna. Nejsem jediný v naší ulici kdo to takhle má řešeno. Akorát soused má modernější rozvaděč, dělal si ho ale sám. Zbytek prostě deska, na které je všechno, hlavní jistič, měřák, a pojistky.

Daniel Cuc

Zapomněl jsem dodat - my máme dva jističe a dva měřáky. První dvojici máme na té desce, a druhá je venku před dveřmi, a je rovno, co patro, to tři takové. Nevím proč je to takhle řešeno, protože když vyhodím ten hlavní jistič co mám u sebe, nic nejede, když ho vyhodím venku v té skříni, taky nic nejede, nevím tedy, nač tam jsou dva..

Václav 3

Vy máte dva elektroměry za sebou? Chodí vám je odečítat odečítač oba dva?To se mi nezdá být v pořádku, ta elektroinstalace by chtěla předělat asi celá. Pozvěte nejlépe revizního technika, který dělá přihlášení k odběru a nechte ho udělat důkladnou kontrolu, rptože možná platíte dvakrát za jeden odběr.

Daniel Cuc

@Václav 3: ne, neodečítají nám oba dva. ten co chodí odečítat je zamčený ve skříni, ten co mám u sebe doma je spíše orientační. neznám sice důvod, především když je skříň zamčena standartními zámky, které jdou odemknout i klíčky od auta.

Daniel Cuc

@Václav 3: odpovídám ještě na vaši otázku, úpravy elektroinstalace nám dělali, ale bylo to po celém domu elektrikáři které najalo družstvo.

Václav 3

Ten druhý elměr v bytě je tedy vlastně podružné měření, zřejmě ho nepotřebujete, takže je to zbytečnost. Celkově to vypadá, že elinstalace potřebuje rekonstrukci, v čemž vám nepomůžu, můj rajon jsou střední Čechy. Jak jsem napsal již dříve - nechte si instalaci prověřit  RT nejlépe nezávislým na družstvu, protože jedině tak je zajištěna objektivita.