• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musí být pro zřízení elektrické přípojky projektová dokumentace?

Started by reggae, 18.07.2008, 14:08

previous topic - next topic

reggae

18.07.2008, 14:08 Last Edit: 04.08.2008, 22:24 by Administrátor fóra, čistič
Připravuji se na stavbu svého domu a v současné době zápolím s el. přípojkou.

Podle nového stavebního zákona nemusím mít na stavbu el. přípojky do 50m ani stavební povolení ani ohlášení.
Musím si tedy pro zřízení el. přípojky nechat vyrobit projektovou dokumentaci?

Milan Karvánek

Ano. Protože jakákoli elktrická instalace nn je "vyhrazené zařízení" , které po dokončení podléhá výchozí revizi. A i když to lidé neradi slyší, v normách na provádění revizí je jasně napsáno, že projektová dokumentace elektro je jedna ze základních podmínek k tomu, aby mohla být výchozí revize vůbec provedena.
Elektrické přípojky jsou ještě specifické tím, že i když si jí někdy sám zaplatíte, tato je "neměřená část" RZ, takže její zřizování a případně další manipulace podléhá předpisům příslušného RZ.
Začněte tedy dotazem na příslušném RZ, resp. žádostí o připojení odběrného místa, oini vám odpoví za jakých podmínek to lze. Přípojku vám nejspíš vybudují sami.

Projděte si s použitím tlačítka "vyhledávání" a zadáním hesla "přípojka" ostatní diskuse zde, je to mnohokráte opakovaný dotaz.

Jirka Š. Svejkovský

Nejlépe uděláte, pokud si zajdete na vaší příslušnou pobočku dodavatele el. energie. Oni vám písemně vyhotoví podmínky pro připojení vaší stavby. Počítejte s tím, že kromě projektu budete potřebovat i zaměření.
Pravděpodobně to ale nebudete platit sám, ale bude vám účtován jenom určitý poplatek.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jaroslav Molák

Jak kolega v předešlém píše- bude vám účtovat jenom určitý poplatek-, nevím zda jde o fakt nebo ironii, protože při smlouvě o odběru se mně doslechlo, že budete platit tzv. investiční poplatek za připojení nového odběru a ten převyšuje snad 11 000,- Kč. Přesná částka za připojení je jistě v cenovém předpise ERÚ s platností 1.1.2008.
Informace bez záruky. Fakta si jistě najdete na webu ERÚ.

akademik.richard

Zažádejte distributora o zřízení přípojovacího bodu. Distributor vše zrealizuje a Vy zaplatíte poplatek za zajištění příkonu. Při 1f odběru 200Kč/A, nebo 500Kč/A při 3f odběru. Např 3f, 20A je poplatek 10.000,-Kč.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Jaroslav Molák on 18.07.2008, 20:14
nevím zda jde o fakt nebo ironii,

V odkaze , který jsem uvedl je kalkulačka. Pro jistič 3x25A to vychází na 12.500,-
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

reggae

O to mi právě jde, pokud bude přípojku realizovat provozovatel distribuční soustavy, proč bych na ní měl dělat projektovou dokumentaci já?

reggae

Jo, jenže jak jsem se právě dočetl, v mém případě ČEZ umístí HSD na sloup a tím to pro něho končí, pod cestu budu muset kopat sám :(
Takže projekt asi potřebovat budu

Pavel Zdeněk

Elektroměrový piliř bude Vaším majetkem, ČEZ pouze osadí elektroměr, proto práce ČEZu končí u HDS. Propojení HDS a elektroměru je vhodné řešit přímo v projektu elektroinstalace Vašeho domu. Nebudete tak muset zadávat dva projekty a nakonec by vás to mohlo vyjít levněji.

Jirka Jirutka

Je dáno zákonem, že distributor vám musí přípojku udělat na vlastní náklady do 50m. Vyjímaje vertikální vedení, tj. např. ze sloupu. Před 14 dny jsem to řešil. Takže 50m i s výkopem, kabelem, lidma co to udělají atd. vás to nebude stát nic!!! Samozřejmě jde li o novou, nikoliv změnu.

Jirka Jirutka

Vyhláška č. 51/2006 Sb., stanovující podmínky pro připojení zařízení k elektrizační soustavě
Elektrická přípojka pro dodávku elektřiny domácnostem
Vyhláška v paragrafu 12 odstavci 1 a 2 upřesňuje ustanovení zákona č. 458/2000 Sb. paragrafu 45 odstavce 2, podle kterého elektrickou přípojku nízkého napětí do délky 50 m sloužící pro dodávku elektřiny domácnostem pro účely bydlení hradí příslušný provozovatel distribuční soustavy takto:
•   délkou elektrické přípojky se rozumí délka nejkratší stavebně a technicky proveditelné trasy přípojky promítnuté do půdorysu mezi místem odbočení z distribuční soustavy a hlavní domovní pojistkovou nebo hlavní domovní kabelovou skříní;
•   do délky elektrické přípojky se nezapočítává její část vedená vertikálně.

reggae

Dnes jsem měl jednání s technikem ČEZu. Odbočku ze sloupu a podzemní vedení do pilíře budou realizovat oni, na vlastní náklady. Projektovou dokumentaci přípojky, o které mi projektant tvrdil že ji budu potřebovat, mohu vyhodit.

Milan Karvánek

NU, tak ho požádejte o vrácení části peněz. To byl projekt pro stavební povolení nebo prováděcí? Pokud to byl jen pro stav. povol. , mohl by si to odpracovat v rámci prováděcího projektu.  :)