• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu připojit bodovky 12V starým kabelem 3x1,5?

Started by KRAKRA, 25.07.2008, 17:52

previous topic - next topic

KRAKRA

Ten CY4 tam mám,trubky jsou v plastu.Já myslim že špatně neradíte, to by vás už dávno někdo napadl a snažil se to Vaše tvrzení vyvrátit,čte to spousta lidi.Samozřejmě mám pár elektrikářu kterých se ptám co a jak,ale ani ty se vždy neshodnou.Tak že řešit to tady se mi zdá docela rozumné.Revizáka znám docela dobře, tak doufám že to dá nák dohromady  :) a nikomu se nic nestane.

Radek Červený

Trochu si vám dovolím oponovat. Měli bychom ctít nějakou hiearchii, kterou udává ČSN, Stavební zákon atd.
Projektant: ten navrhuje el. zařízení, jeho provedení, umístění, druh prostředí a v návaznosti i krytí a způsob ochrany.
Elektrikář: Ten to zřejmě odskáče, je mezi tlakem investora a revizního technika, ale každopádně ten realizuje montáž el. zařízení dle podmínek a návrhu projektu.
Revizní technik: Ten posoudí, zda je el. zařízení provedeno v souladu s dokumentací a zda nedošlo při montáži k pochybení elektrikáře.

Sice je praxe mnohdy jiná, ale jak by se vám líbilo, když jdete s manželkou na večeři, a šéfkuchař s pomocnou sílou na umývání nádobí se dohodnou, že si prohodí svoje povinosti? Možná to ani nepoznáte, ale také se vám může stát, že dostanete místo slavnostní večeře blivajz, který nejde blíže specifikovat, a to dost možná ještě na špinavém talíři. Odejdete znechucen, a tím to hasne. U elektriky končí legrace.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

KRAKRA

Já vás samozřejmě chápu a rozumim tomu co říkáte,ale na druhou stranu v dnešní době není vubec jednoduché začít stavět dúm, natož na něj sehnat finance.Bohužel ani já nejsem z těch co by leželi na plném polštáři a platit někomu každý měsíc 6-8 ti. nájem se mi už opravdu nechce.Tak to řeším tím že se snažím vše udělat svépomocí.Jsem zedník a tak postavit dům není problém,Střechu,vodu,topení to vše jsem si dokázal udělat sám aniž bych musel někoho platit a tak se pletu i do té elektriky.Po celém domu ji mám rozvedenou jen té koupelny jsem se tak nák bál a nechal si ji až na konec.Kdybych měl platit pokrývače,tesaře,vodáky,topenáře.klempíře,elektrikáře,tak bych asi nebydlel ani za 5 let.
To vše samozřejmě nemyslím nijak zle,ale situace je taková že nemám jinou možnost.

Radek Červený

Jako člověk to chápu, jako elektrikář vám řeknu jen to, že stejně bez PD vám RT nesmí výchozí revizi provést.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

KRAKRA

Tak to bude asi zajímavé,jde dodělat PD podle toho jak to mám v domě natahané?Muže PD udělat revizní technik?

Petr Doležal

1. Ano, říká se tomu dokumentace skutečného provedení
2. Skutečné provedení ano, ale chtělo by to elektrotrasy zamalovat před omítáním. Jak jdou zásuvky po sobě a tak podobně.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

KRAKRA

Quote from: Petr Doležal on 26.07.2008, 18:42
1. Ano, říká se tomu dokumentace skutečného provedení
2. Skutečné provedení ano, ale chtělo by to elektrotrasy zamalovat před omítáním. Jak jdou zásuvky po sobě a tak podobně.

A já myslel že to budu muset na konec všechno vykopat :'( ,tak že přece je náká možnost jak to legálně zachránit (dance)