• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:22

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak řešit vypínání vývěvy 400V na manipulátoru?

Started by michal Šajtar, 01.08.2008, 10:08

previous topic - next topic

michal Šajtar

01.08.2008, 10:08 Last Edit: 30.08.2008, 17:34 by Miroslav Minařík
Jak řešit vypínání vývěvy 400V na manipulátoru?
Potřebuji vyvést vypínání přímo k ovládací ruce,
aby obsluha po každém přesunu nemusela lítat k rozvaděči a k samotné vývěvě.
Je mi jasné,že mohu k ruce přívést 400V a vypínání řešit klasicky,
ale nejde je to řešit jednodušším způsobem?
tj s menším počtem vodičů?

Štefan Beláň

TO: Šajtar

Předpokládám, že chcete realizovat nejen vypínání, ale i zapínání.  ::)

Nevím o jaký spínací a vypínací výkon se jedná, ale  jsou v zásadě dvě základní možnosti.

1/ Použit stykač, který bude  dálkově ovládaný tlačítky nebo spínačem ovládacích obvodů.
2/ Použít jistič s pohonem, který bude také ovládaný dálkově.

Do místa obsluhy přivedete pouze mnohažilový ovládací kabel a instalujete ovládací prvky.

PS: Možná že se dá vyvést ovládání již z rozvaděče vývěvy. Musíte upřesnit informace o jaký přístroj se ve skutečnosti jedná.  ??
Chránič chrání - jistič jistí.

Jirka Š.

Quote from: Štefan Beláň on 01.08.2008, 12:03
...přivedete pouze mnohažilový ovládací kabel...

Mnohažilový na funkci zapnout/vypnout......?  ;)

Štefan Beláň

01.08.2008, 20:09 #3 Last Edit: 01.08.2008, 20:23 by Štefan Beláň
TO: Jirka  Š.

Co je zvláštního na dálkovém ovládání funkce ZAP-VYP stykače nebo jističe s elektrickým pohonem s použitím mnohažilového kabelu?  :o

Vůbec jsem nepochopil Vaší poznámku?  :'(

Možná něčemu nerozumím z ČSN 33 2000-4-46 ed. 2 a z ČSN 33 2000-5-537. Rád se nechám poučit. ::)

Petr Doležal

Myslím, že kolega Jirka se podivoval nad výrazem "mnohožilový", t.j. 7 žil a více a že to je ekonomicky zbytečné. Ovšem kdyby tam bylo ovládání (3 žíly), signalizace (3 žíly) a PE, tak jsme na těch 7 hned. 
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Miroš Jan

TO : Jirka Š.

Pokud něčemu nerozumím, rači to nedělám. >:D
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Miroš Jan

TO : Michal Šajtar

Jenom doplním, pokud chcete provést takovou úpravu, a jedná se o strojní zařízení, provádíte úkon jakožto výrobce, a to se všemi náležitostmi  dle zákona.  (norm)

Štefan Beláň

Termín "mnoahažilové" kabely používám z norem, například viz příloha. ;)

Miroš Jan

Kolego Beláňi, klídek.  (whist)
Jirka Š, nejspíš žertuje, a nebo není z oboru. ::)

michal Šajtar

to pan Beláň:omlouvám se,že to nebylo přesnější.Zařízení(vakuový manipulátor,ovládaný vývěvou 380V) je umístěn v prostřed haly a je k němu přiveden jenom 380V kabel.Tj 3 fáze,zem a nula.Takže do rozvaděče je daleko.Od vývěvy  vede vakuová hadice po jeřábové noze a jeřábovém rameni přes spirálovou hadice k samotné vakuové "ruce" a zde si zákazík přeje udělat on/off tlačítko či vypínač.

michal Šajtar

to p.Beláň: parametry vývěvy:provozní napětí 230/400V výkon  3,0 KW ochranné jištění IP 54
                  bude to stačit???

Jirka Š. Svejkovský

Musel bych se podívat na místě, nebo alespoň do dokumentace skutečného stavu, tak jenom typnu.
- Co vám brání na kabel "380V" pověsit silový vypínač ve skříňce a v rozvaděči zrušit ovládání?
- Když nebylo "daleko" natáhnout silovinu, proč je "daleko" natáhnout kablík k dvojtlačítku?
Já se řídím heslem "Chce-li zákazník čudlík, dostane čudlík." Samozřejmě se vším všudy, to znamená, že zaplatí i natažení kabelu.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

michal Šajtar

Jirka Š.svejkovský:ovládání v rozvaděči si zákazník přeje ponechat,ale jinak to musím uděla jak říkáte až se se tomu chtěl vyhnout.Takže tam budou dvě ovládání.

Jinak děkuji všem za rady.

Štefan Beláň

Pokud máte problém instalovat kabelové vedení, možná by šlo praktikovat i bezdrátové ovládání.  ::)

PS: Můj osobní názor je, že  "kabel je kabel"! (jednicka)

michal Šajtar

to p.Beláň:samozřejmě bezdrát jsem mu taky nabízel ale tam je cena 3x-4x vyšší,takže bude kabel...taky tomu věřím víc.Ještě jednou díky

kbulda

Z popisu je zřejmé, že vakuový manipulátor je použit jako zvedací zařízení.
Není proto možno použít vzhledem k bezpečnosti ledajaké dálkové ovládání, které není pro toto použití schváleno.

michal Šajtar

To Kbulda:dálkové ovládání  máme standartně,jen je trošku dražší,prpto si zákazník přeje "kabelové" ovládání.

Prostě to udělám jak mi tady bylo razeno,vyvedu další 3 fáz vypínáč,při stávajícím umístěním stroje mě nic jiného nenapada