• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:56

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zjistím, že u zářivky správně funguje tlumivka?

Started by Vitezslav2, 03.08.2008, 19:00

previous topic - next topic

Vitezslav2

03.08.2008, 19:00 Last Edit: 22.08.2008, 22:22 by Administrátor fóra, čistič
Mám v akvárku dvě 18W zářivky a přestaly mi svítit.
Tak jsem zkoušel vyměňovat startéry,
trubice a nic.
Zkoušel jsem prozvánět vodiče a všechno převádí.
Tak mě napadlo, jestli správně funguje tlumivka.
Můžete mi někdo poradit?

Radek Kroutil

Pokud by byla tlumivka přepálená, tak za ní nic nezměříte. Pokud by byla ,,prošluslá,, hned by vám praskly ty nové trubice. Viděl bych to asi na to, že tam zkoušíte startéry z velkých zářivek 20-40W. Zkuste použít menší 4-20W
Jestli ale přestali svítit najednou, tak to může být více možností
Jako v návodu pro auto když přestane jet: jde vám elektrika?  ;D
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Vitezslav2

Startery mam 4 - 20W,opravdu mi to zamotalo hlavu,protože mě absolutně nenapadá,čím by to mohlo být.Kontakty v paticích jsem taky kontoloval.

Radek Kroutil

Píšete, že jste pouze prozváněl průchodnost drátů. Tak to ale nezjistíte. Dejte to do elektriky a pak měřte co kam jde. Jenom ne pouze doutnavkou!! (zle)
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Václav 3

V tomto zapojení jsou zářivky v serii, tzn. zapojení shodné jako u vánočních svíček. Pokud vám nefunguje jedna trubice, nemůže chodit ani druhá. Tlumivku nejlépe vyzkoušíte  klasickou vadaskou, startéry zapojením do serie s žárovkou a ta by měla blikat. Pozor také na startéry označené 4-80W, bývá na nich také napsáno SINGLE, ty jsou určeny pro zapojení s jednou trubicí přes tlumivku na 230V, kdežto v tomto zapojení je na startéru maximálně 120V. Trubice musí mít v pořádku žhavící vlákna, ty vyzkoušíte nejlépe ohmmetrem.

Jaroslav Hasala

Na startérech pro toto zapojení musí být napsáno SERIAL, SERIES nebo něco podobného. Dělají se pouze v rozsahu 4 - 22W. 
A i tak to často nefunguje, startéry i trubice musí mít stejné parametry, často je nutné vyzkoušet více trubic i startérů.
Zkuste koupit dvě nové trubice a dva nové startéry (SERIAL) a vyzkoušet to ještě jednou. 
Toto zapojení je dost problematické, bývají s tím často problémy.
Doproručoval bych to přepojit na dvě tlumivky (pro každou trubici samostatná tlumivka) nebo použít elektronický předřadník.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Lubomír Jindra

Diagnóza:
1. vložte trubice o kterých víte že jsou dobré
2. vložte jeden dobrý startér do jedné patice
3. zkoušečkou prověřte v zapnutém stavu zda je v druhé patici pro startér na jednom kontaktu přítomný N a na druhém L. Měřte vždy dvoupólově.

Oprava:
1. Pokud ano, jsou trubice vedení i spoje v pořádku. Závada je nejspíš ve startérech nebo možná v tlumivce.
2. Pokun ne, je někde přerušený obvod, podle toho jestli nenaměříte N nebo L postupujte v hledání od měřené patice směrem ke zdroji.

Pokud dodržíte postup, musíte závadu objevit.

P.S. Diagnóza nebude fungovat pokud se v zářivce vrtal nějaký vrták a vnitřní zapojení je špatně  ;)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jiří Schwarz

Zkouška tlumivky
POZOR, jde o práci s napětím 230V, kdo pro to nemá kvalifikaci, měl by oslovit nějakého odborníka!

Vezmeme žárovku na 230V s výkonem srovnatelným s výkonem zářivky, spojíme do série tlumivkou a žárovku a připojíme na 230V
Když je všechno v pořádku, žárovka se rozsvítí, ale slaběji než při přímém napájení z 230V
Pokud se žárovka nerozsvítí a zapojení je správné, znamenalo by to přerušenou tlumivku
Pokud se žárovka rozsvítí naplno, je tlumivka proražená.

Proražená tlumivka neomezí proud v obvodu a zpravidla v původním zapojení způsobí destrukci zářivky
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vitezslav2

Tak to bylo opravdu těma starterama.Musel jsem koupit ty správný jen do 22W.Díky všem za rady a pomoc.