• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je nutný proudový chránič u stroje pro zpracování dřeva?

Started by Jaroslav Hasala, 22.06.2005, 08:28

previous topic - next topic

Jiří Hilner

Fajn, protokol máte, v ČSN 33 20 00-3 jsou tabulky, které přiřazují jednotlivé vlivy k prostorám bezpečným, nebezpečným a zvlášť nebezpečným. Já tu normu teď zrovna nemám po ruce, ale zřejmě platí to, co napsal pan Selezan v příspěvku z 22.6 23:25 a já nemám důvod mu nevěřit :-). Takže proudový chránič, resp. kombinace trafo+chráničové relé. Ještě trošku obecně k normám, pokud se v nich trošku vyznám, norma na pracovní stroje a technologické linky neřeší vlivy prostředí, tam je potřeba držet se 33 20 00.

Josef Hubáček

To: Hasala
Jestliže máte v ruce protokol o určení vnějších vlivů s výčtem vlivů tak jak jste je uvedl, pak není nic snažšího, než nalistovat stranu 23 a 25 v ČSN 33 2000-5-51:2000 a na těchto dvou stranách si přečíst minimální požadavky na elektroinstalaci v prostředí BE2N1. Nebudu z ní citovat, protože požadavky jsou dosti rozsáhlé. Věřím, že se určitě trefí i do Vašeho problému.

Jaroslav Hasala

Primární otázka zní - je nutný v tomto případě proudový chránič nebo ne?

Josef Hubáček

Sekundární odpověď na primární otázku zní ne. Konzultoval jsem tuto záležitost s naším elektroprojektantem a vycházím i z projektu truhlárny rekonstruované před třemi měsíci. Sice s menšími výkony, ale s deseti truhlářskými stroji. Situaci jsem zevrubně popsal v příspěvku z 28.6. Je to můj poznatek z praxe, ale konečné rozhodnutí je už pouze na vás.

Georgis Fasulis

To Hasala: Rovněž já jsem nenašel důvod nutnosti použití proudového chrániče, pokud ten např. nevyžaduje samotný stroj ve svých vlastních podmínkách připojení.

G.F

Jaroslav Hasala

Děkuji všem za příspěvky.
Závěr jsem si z toho udělal takový, že chránič není vyloženě nutný. Doufám, že uvažuji správně.