• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze umístit jistič v elektroměrovém rozvaděči naležato?

Started by Míra Vorel, 05.08.2008, 21:08

previous topic - next topic

Míra Vorel

05.08.2008, 21:08 Last Edit: 22.08.2008, 23:20 by Administrátor fóra, čistič
Vzhledem k nedostatku místa pro připojení přívodního kabelu do elektroměrového rozvaděče byl umístěn přívodní jistič v tomto rozvaděči v ležaté poloze(zap.vpravo). Všechny rozměrové aj. požadavky dle Připoj.podmínek ČEZ byly dodrženy. Revizní technik ale odmítl potvrdit správnost instalalace z důvodu, že vyhl.č.9/82 ČEZu údajně striktně nařizuje páčku v zap. poloze nahoru - tedy standardní běžná poloha. Po dotazu na CEZu jsem ale konkrétní odpověď nedostal, byly mi poslány Připoj. podmínky, kde toto uvedeno není. Nic víc. Moderní jističe již se smějí montovat pokud vím v podstatě v jakékoli poloze. Funkce tedy není závislá na zemské přitažlivosti. Pokud jsou tedy polohy označeny na jističi a zap. je vpravo, domnívám se, že to není v rozporu ani s fcí jističe ani normou. Ale jak to je s výše uved. vyhláškou, nevím, nemám ji a platí vůbec ještě po 26 letech?

Štefan Beláň

TO: Vorel

Nechápu jak může vzniknout nedostatek místa, když jsou stanoveny minimální rozměry pro jednotlivé přístroje. :o
Revizní technik má pravdu, i když uvedený předpis již neplatí a je nahrazený novým, a vy při realizaci dodržujte platné ČSN a připojovací podmínky. (norm)

Pokud chcete instalovat jističe naležato, složte si zkoušky revizního technika a na svojí odpovědnost to můžete praktikovat. Otázka je, jak dlouho?
Chránič chrání - jistič jistí.

Míra Vorel

Quote from: Štefan Beláň on 05.08.2008, 21:22
TO: Vorel

Nechápu jak může vzniknout nedostatek místa, když jsou stanoveny minimální rozměry pro jednotlivé přístroje. :o
Revizní technik má pravdu, i když uvedený předpis již neplatí a je nahrazený novým, a vy při realizaci dodržujte platné ČSN a připojovací podmínky. (norm)

Pokud chcete instalovat jističe naležato, složte si zkoušky revizního technika a na svojí odpovědnost to můžete praktikovat. Otázka je, jak dlouho?

Vážený pane,
Nechápu Vaší aroganci . Myslel jsem si, že se zde dá věcně zeptat . Výše jsem uvedl,
že v Připoj. podm. žádné rozměry pro jistič uvedeny nejsou. A pokud tvrdíte, že je něco v rozporu s ČSN, tak jako revizní technik mi prosím sdělte, kde je uvedeno, že je výše zmiňovaný způsob zakázán. Nic jste mi vlastně neřekl a je cítit z vás povýšenost. Neznamená, že když se na cokoli někdo zeptá, že je to úplný trouba a je mu to nutno hned jaksepatří  naznačit. Pokud mi chcete něco stroze sdělit, prosím citujte normu a článek, kde se to zakazuje. Děkuji. A prosím, diskutujte a nebuďte namyšlený.....Revizní zkoušky jsem kdysi také platné měl, ale jak vidím, tak by se mi už asi ani nechtělo je obnovovat......Třeba kvůli takovýmto nevěcným "diskusím".

Milan Karvánek

TO: Vorel> Nechápu, nechápu, nechápu.
Možná, že by při troše námahy s hledáním v normách i člověk našel proč nemůže být jistič naležato, ale upřímě řečeno, kdo z nás na to má čas, když se jedná o naprostou hovadinu! A pokud to v žádné ČSN zakázané není, tak asi proto, že normotvůrci nepředpokládali, že by taková blbost vůbec mohla soudného elektrikáře napdnout realizovat, tak proč to dopředu zakazovat?
No jestli jste bývalý RT a neshledáváte na jističi instalovaném naležato žádný problém, pak už mě nic nepřekvapí.
P.S. nezměňujte "věcný technický dotaz" s obhajobou fušeřiny, poslední dobou zde řada tazatelů přichází s různými obskurními řešeními a pokud jim je zdejší fórum neposvětí, hned si stěžují na "aroganci odborníků", ono přitom nejde o aroganci, ale o pouhou chabou obranu kvalitního řemesla  :)

Václav 3

Těch co revizní zkoušky měli a mají je fůra, ne každý je ale odborníkem a ještě poctivým člověkem, takže tím bych se asi neoháněl. K Vašemu problému - proč nelze dát jistič tak, jak má být? Co je to za rozvaděčový bastl, nebo máte krátké přívodní vodiče?

Míra Vorel

Díky za konečně  slušný dotaz. Tato "hovadina" vznikla naprosto vyjímečně.
Byl malý stav. otvor a byla snaha ho dodržet bez bourání zdi. Nic víc, nic míň.
Aby byly splněny rozměry stanovené pro eleměrové místo v přip. podmínkách, stalo se, že na jistič zbylo málo místa. Tedy málo místa pro připojení přívodního kabelu. Otočením jističe o 90 stupňů se toto vyřešilo. Jak ale vidím, tak to byl omyl a uznávám, že je to nestandardní .
Mnohé přístroje jsou též v praxi v rozvaděčích obecně montovány na bok, pokud to výrobce dovoluje a neodporuje to žádným dalším věcem.
Tudíž jsem zřejmě mylně usoudil, že to nemůže být s ničím v rozporu (pokud nebudu striktně uvažovat estetiku instalace.) Omlouvám se za svůj dotaz.

Míra Vorel

Ještě dodávám, že jste mi vzali chuť na tomto serveru se na cokoli zeptat.

Jiří Schwarz

Když z toho uděláme trochu komedii - podle ČSN EN 60447 by se dalo tvrdit, že by to mohlo jít, protože ta popisuje, že vypnutý stav musí být při poloze ovládacího prvku směrem dolů, doleva nebo "od člověka" (to je to známé tahem zapni, stiskem vypni)
Takže když to dotáhneme do absolutního konce, šel by dát jistič "na dno" rozvaděče, tak, aby byl "čelní plochou" nahoru a tak, aby v poloze zapnuto byla páčka směrem "ven z rozvaděče".

Jenže normy nejsou obecně závazné, za závazné je třeba považovat pokyny výrobce. takže najděte výrobce, který doporučuje svoje výrobky montovat v nějaké nestandartní poloze. Tady bych si nedovolil použít ono heslo "co není zakázané, je povolené", protože výrobce nemůže vypsat do návodu vše, co je zakázané, naopak předpokládá, že jistič bude montovat odborník, který s tím nebude nějak experimentovat.
S ohledem na váhu kontaktu, a další technické maličkosti si neumím představit, že při výraznější změně polohy jističe se nezmění vypínací charakteristika jističe především v oblasti ochrany před zkratem.

Udělat něco blbuvzdorným nejde, protože blbci jsou strašně vynalézaví!   
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Zdenek 2752

.
Pan Vorel se slušně zeptal na názor odborníků. Jsem toho názoru, že i když udělal něco nadstandardního, třeba i neodborného a uvedl důvod který ho k tomu vedl, mělo mu býti odpovězeno slušně. Je rozdíl dát jistič naležato a nebo, například dát fázi na kolík zásuvky. (S tím jsem se také setkal). V tom druhém případě už je na místě tvrdá odpověď. V tom prvním nikoliv.

Jiří Schwarz

to Zdenek 2752

Buď chci poradit, nebo se chci hádat...
že je fáze na kolíku špatně, to víte. Ale kdo zodpovědně řekne, co udělá jistič "naležato"?

Stačí, aby se v ledničce prorazil motor na kostru, přes něj se dostane fázové napětí na části zařízení, na které si za normálního provozu běžně sahnete. Podle normy to musí ochranný obvod odpojit, jistič by měl zareagovat nejpozději do 0,4 vteřiny. To by mělo dát šanci člověku, že ho to praští, ale nezabije.
Jak víte, že jističi v poloze naležato to nebude trvat třeba 1 vteřinu, čímž se snižuje šance na přežití?

Auto bez brzd může jezdit moc dobře, ale jen do chvíle, kdy je třeba rychle zastavit kvůli nějaké mimořádnosti!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr Doležal

Oprostěmež se od emocí a pojďme na to technicky. Ta deklarace výrobců o libovolné poloze jističů by mi umožňovala dát jističe i vzhůru nohami. Tím ovšem dostanu zhášecí komoru pod kontakty a oblouk je vtahován směrem dolů, byť teplem je puzen nahoru. Také bimetalová spoušť je falešně "přihřívána" teplem z kontaktů, možná i trochu od cívky elmag.spouště. Zajímalo by mě, zda to má výrobce odzkoušeno, vsadím se, že ne. Taky by to nebylo smysluplné obracet jistič vzhůru nohami, když tam místo pro svislou montáž je.
U jističe v klasické poloze si všechny páky a páčky najdou "středovou, volnou" polohu, t.j. nedřou o boky obalu. U polohy "naležato" by mohlo dojít k opření o obal a o další součástky. Vlivem třeba kysličníku siřičitého a jemného prachu potom pak ke ztíženému vybavení.
Chtělo by to fundované osvětlení od výrobců, proto přidávám heslo Bonega a Hudeček, mám pocit, že to jsou klíčová slova, na které fa Bonega reaguje (má nastaveno upozornění).
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

thebestfusepanels

V naší firmě vyrábíme běžně rozvaděče s jističi naležato. Není tak problém vyrobit rozvaděč libovolných rozměrů (např. vysoký 2m při šířce 0,25m). Naše rozvaděče vyhovují všem platným normám a vyhláškám, dodáváme je včetně dokumentace obsahující všechny náležitosti, výrobní štítek je samozřejmostí. Vyrábíme nejen pro český trh (zejména pro nadnárodní společnosti), ale i vyvážíme i do zemí EU (hlavně do Velké Británie). Pokud máte problém s revizí takového rozvaděče, ať vám revizní technik sdělí přesně paragraf vyhlášky nebo článek platné normy, jemuž to odporuje. Když nesdělí, vyhledejte jiného revizního technika. Každopádně doporučuji předem konzultovat u energetické distribuční společnosti.

Jirka Š. Svejkovský

Způsob montáže jističe, stejně jako jakéhokoliv jiného přístroje určuje výrobce. Pokud uvede v návodu "poloha libovolná" pak na to má jistě i atest (nevěřím tomu, že to ve zkušebně netestli i vzhůru nohama).
Jiná věc je, nakolik to "lahodí oku".
BTW: Teda musím říct, že ta skříň na obrázku je docela mazec. Určitě by se líbila mojí ženě, má ráda barevné věci.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Michal Kolesa

Hynek Bureš

Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.

Kamil Novák

Quote from: Míra Vorel on 05.08.2008, 21:08
Vzhledem k nedostatku místa pro připojení přívodního kabelu do elektroměrového rozvaděče byl umístěn přívodní jistič v tomto rozvaděči v ležaté poloze(zap.vpravo). Všechny rozměrové aj. požadavky dle Připoj.podmínek ČEZ byly dodrženy. Revizní technik ale odmítl potvrdit správnost instalalace

Promiňte, ale nějak nerozumím v čem je problém.

1) kým byl umístěn jistrič do této, ne zrovna obvyklé polohy ?
Výrobcem (dle zák.č.22/1997 Sb.) rozvaděče ? Určitě ano, protože jen takový výrobce smí uvádět výrobky na trh. A v tom případě je výlučně jeho odpovědnost jaké má jeho výrobek parametry a vlastnosti.

2) revizní technik (pakliže není sám výrobcem onoho rozvaděče) se nemá co starat o vnitřní zapojení a dispozice rozvaděče, jelikož se jedná o výrobek (viz bod 1). RT zajímá napojení přívodů a vývodů, umístění rozvaděče v prostoru, parametry provedené ochrany před NDN atd.

Quote from: Michal Kolesa on 06.08.2008, 10:06
Na co se používá červená barva vodičů ?

V ČR zpravidla na ovládací obvody a v obvodech DC.
Ve světě pak, jak vidno, k čemukoli.  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Michal Kolesa

Na co se používá červená barva vodičů ?
V ČR zpravidla na ovládací obvody a v obvodech DC.
Ve světě pak, jak vidno, k čemukoli. 

Já myslel, že na ovládací obvody se používá oranžová

Kamil Novák

Quote from: Michal Kolesa on 06.08.2008, 11:11
Já myslel, že na ovládací obvody se používá oranžová

oranžová - ovládací obvody napájené z cizích zdrojů,
červená - ovládací obvody AC

BTW : vzhledem k tomu, že barevné značení je pouze doporučené (až na vodiče ochranné), tak je toto spíše vyjímka, než pravidlo  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj