• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:08

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Můžete mi objasnit přesný princip sítě IT?

Started by František Krutilek, 10.08.2008, 14:28

previous topic - next topic

Václav Třetí

Kol. Hudec trefil hřebíček na hlavičku.

M je správně!  M = střední vodič, použito z němčiny nebo angličtiny (mittel, middle)
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jirka Š. Svejkovský

Až na to, že naše normotvůrstvo není střednímu vodiči v síti IT příliš nakloněno ...  8)
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Quote from: František Krutilek on 10.08.2008, 14:28

A znamená to tedy, že pokud jsou živé části od země izolovány, neteče žádný poruchový proud?

Ale teče a je to kapacitní proud.

Představte si trafo, kde je sekunder 3 x 500 V spojený do úzlu ( do hvězdy). Pokud nebude připojená síť, tak proti zemi nenaměříte žádné napětí. Po připojení sítě naměříte  na každé fázi proti zemi napětí, řadově 180-250  V. Pokud dojde k první poruše a jedná fáze v síti bude spojená se zemí, naměříte na ostatních fázích plné napětí 500 V. To je poruchový stav a měl by se odstranit. Proto jsou instalované HIL - hlídače isolačního stavu, které signalizují poruchový stav. Dříve, když byly na rozvodnách a velínech obsluhy, tak byly proti zemi zapojeny tři žárovky,které rovnoměrně svítily. Pokud se stav změnil, byla vyhlášená porucha a zemní spojení se hledalo. Byl to nebezpečný stav, kdy veškerá isolace byla namáhaná vyšším napětím.

Ještě nebezpečnější stav poruchy znamenal v izolované DC sítí, kdy na příklad při rozvodu 2x500 V DC při poruše vystoupilo napětí na větší hodnotu než 1000 V. Způsobovaly to stejnosměrné jeřábové motory. Dnes se již ale DC sítě a DC motory na jeřábech skoro nepoužívají. Ještě v 60 . létech bylo v hutním provoze 90% jeřábů na DC pohony.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Franta Puklický

Stejně jsem z toho trochu zmaten. Jak tedy budou značeny výstupní fotky viz. příloha? L1, L2? L, N? L, M?

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Franta Puklický on 24.05.2017, 14:19
Stejně jsem z toho trochu zmaten. Jak tedy budou značeny výstupní fotky viz. příloha? L1, L2? L, N? L, M?

Označení M tam určitě nepatří, značí se tím střed, tady žádný nemáte. Střed najdete u zapojení do hvězdy (L1, L2, L3, M) nebo při symetrickém napájení DC (L-, M, L+).

Ve vašem případě jsou oba vodiče "krajní", naprosto rovnocenné. Je úplně jedno, jestli je zapojíte 1-2 nebo 2-1. Logicky bych je označil L1 a L2.

Označením N byste naznačoval jakousi speciální funkci tohoto vodiče a to nemá. Označujeme tím nulový vodič (neutral - napětí "nula" proti zemi) a to také není pravda, napětí proti zemi prostě není definováno.

Franta Puklický

Takto mi to konečně dává smysl. Díkes.

Tomáš Žabka

Nechci zakládat nové téma, ale ted jsem narazil na zajímavou problematiky, která tak trochu spadá k do daného tématu.
Jakým způsobem jistit obvody DC (IT) a to jak nn (220V, 110V) tak MN (24V)

Momentálně jsme vždy (elektro) DC 220V a 110V jistili dvoupólově a sítě MN 24V (naši MaR) pouze jeden pól)

Nyní na mě naběhli kolegové z MaR (s dotazem jak jistit DC), dělali cosi na 110DC IT dali jen 1P jističe a zákazník jim to napadl, že to musí být 2P (MaR už nemají místo ve skříni). Hledal jsem tedy všude možně normativní požadavky a v normách jsem našel akorát to, co už bylo zmíněno, požadavek na IT sítě v 33 2000-4-43.

Můj dotaz: existuje nějaká norma, která řeší pouze DC napájení a nebo by se mělo striktně postupovat podle 33 2000-4-43 a tedy DC nn i MN brat jako IT a jistit oba poly + případně i střed?
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Milan Hudec

Dotaz umožňuje spoustu názorů, pokusím se jednoduše shrnout.
Zabezpečení proti dotyku automatickým odpjením- potřebuji? -pak dvoupól.
Ochranu proti nadproudům-potřebuji-pak dvoupól.

Jirka Š. Svejkovský

Sítě 110 a 220VDC jsou čisté IT, tedy jistím všechny pracovní póly (oba). Při první poruše na jištěném pólu bych pak přišel o jištění úplně.

Síť 24VDC asi IT nebude, obvykle je to PELV. Mínus je ukostřen, jistit se tedy nemusí.

Navíc u PELV slouží jistič spíš jako vypínač. Už jsem viděl odjištěno 24VDC jističem 20A (o impedanci 0,1 Ohm na těch drátkách si mohu nechat jenom zdát). Jistící funkci pak přebírá přesytka ve spínaném zdroji.

Tomáš Žabka

Díky za jasnou odpověď, to PELV mě taky mohlo napadnout  :).
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.