• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co vybaví dříve 16A jistič s vyp. char. B nebo 2A s vyp. charakteristikou C?

Started by Kaplan Josef, 11.08.2008, 20:34

previous topic - next topic

Kaplan Josef

11.08.2008, 20:34 Last Edit: 25.08.2008, 20:54 by Administrátor fóra, čistič
Elektrikář mi dal do mého bytového rozvaděče za 16A jistič s vyp. char. B
zvlášt  pro jištění  některých zásuvek jistič 2A s vyp. charakteristikou C.

Já mám ale obavy aby při náhodném zkratu nevybavil rovnou 16A jistič místo 2A.

A proto bych se vás chtěl zeptat a poprosit pokud je možná odpověď, který z nich dřív vybaví.

Petr Doležal

Obrázek napoví (platí ovšem pro OEZ)
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Kaplan Josef

Marek Laube

To Kaplan:To si snad dělá srandu ten váš elektrikář?Aby zapojil zásuvky na 2A jištění a ještě k tomu char.C?Na co mají sloužit tyto zásuvky?

Kaplan Josef

Petr Doležal

Správně, ale jen do 61 A.
U větších proudů jsou ve hře elmg.spouště obou jističů a selektivita není zaručena. O smysluplnosti takhle řazených jističů však nejsem přesvědčen.

Kaplan Josef

Velmi moc vám děkuji, jak to tu tak vše sleduji tak jste můj elektrikář favorit :-) A ješte jednou moc děkuji.

Štefan Beláň

Při zkratu na vedení za jističem C/1x2A to nebude tak horké. Jističe do 2A mají velkou vnitřní impedanci a dost výrazně omezí zkratový proud. ::)
Chránič chrání - jistič jistí.

Petr Doležal

Těch 61A oznámil SICHR. Dost možná je to ze strany OEZ  téměř polovina mezi těmi 48 a 80A. Prostě průměrná hodnota. Na obrázku je psáno lakonicky "selektivita do 61A", avšak na konci paprsku výslovně, že "selektivita zaručena do 61A ". Tak nevím !

Rozmahel Vladimír

Z impedance smyčky přístroje provádí obyčejný přepočet na zkratové proudy.

Předpokládejme před jističem 2A impedanci na přívodu 0,4 Ohmu.

I = U/R = 230/0,4 = 575A

230/0,8 = 287,5A
Zařazením jističe 2A klesne zkratový proud na polovinu = 287,5A

Václav 3

V síťových zdrojích dnešních PC bývá obvykle hned na přívodu pojistka hodnoty T3,15A nebo T4A, která je nutná s ohledem na nabíjecí proudy kondenzátoru v síťovém filtru zdroje a chrání vlastně pouze tento kondenzátor , síťový usměrňovač a výkonové spínací tranzistory, vše ostatní kontroluje a chrání již samotná elektronika zdroje. S ohledem na charakteristiku pojistek T = pomalá a jejich  hodnotu spíše předpokládám potíže, než nějaké výhody při použití jističe C2A na zásuvkový obvod pro počítač. Pokud si  chcete zajistit, aby nedošlo k výpadku hlavního jističe při poruše ve zdrojích počítače a monitoru doporučuji použít přímo v přístrojích pojistky se zvýšenou vypínací schopností (1500A), které díky použití zhášecího písku tlumí vzniklý oblouk a k výpadku jističe nedochází. Zásuvkový okruh pak můžete jistit obvyklou hodnotou jističe

Jirka Š. Svejkovský

Já osobně vůbec nechápu, proč tam ten jistič 2A dával. Pochopím to v rozvaděči stroje na zásuvku pro laptop, aby si tam elektrikáři necpali svářečku, ale doma? Nedává to smysl.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Rozmahel Vladimír

Taky si myslím, že ten jistič 2A je zbytečný, jistí se vedení a ne PC, výpočet jsem uvedl pouze pro zajímavost.

Michal Kolesa

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 12.08.2008, 09:55
Já osobně vůbec nechápu, proč tam ten jistič 2A dával. Pochopím to v rozvaděči stroje na zásuvku pro laptop, aby si tam elektrikáři necpali svářečku, ale doma? Nedává to smysl.

Proč by si někdo třeba k soustruhu připojoval NTB ?

sniper76

Třeba proto, aby mohl provést diagnostiku poruchy či kontolu systému. Moderní stroje a nejen soustruhy jsou řízeny programovatelnými automaty:-).

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Michal Kolesa on 12.08.2008, 11:25
Proč by si někdo třeba k soustruhu připojoval NTB ?

NTB se připojuje k PLC (řídící počítač stroje), k frekvenčním měničům, k inteligentním relé, k inteligentním ochranám a dokonce k jističům. Od toho jsou v rozváděčích poličky na NTB, zásuvka a občas i přípojka na net.

Michal Kolesa

Můžete založit nový topic a trochu to tam rozvést ?

Rád se dozvím něco nového

Jirka Š. Svejkovský

No nevím, obor měření, regulace a řízení v průmyslu je dost široký a složitý. To není na topic, to je na tlustou knihu (spíš knihovnu).