• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:53

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak připojit vodiče ventilátoru na WC?

Started by KamilOlw, 21.08.2008, 19:43

previous topic - next topic

KamilOlw

21.08.2008, 19:43 Last Edit: 20.09.2008, 10:49 by Administrátor fóra, čistič
Jak mám připojit nový WC ventilátor s časovým spínačem,
mám ve zdi 3 vodiče:
černý, žluto-zelený a hnědý,

ve ventilátorku je čokoláda s vodiči černým, hnědým a modrým, když jsem napojil černý s černým, hnědý s hnědým a na nulák žlutozelený tak se to ani nehne.

Jiří Schwarz

A nějaký "papír" od výrobce by nebyl?
Něco podobného jsem před časem zapojoval. Ten hnědý a černý u ventilátoru - na jeden bylo připojeno trvalé napájení 230V a na ten druhý se přivedlo napětí ze světla, dalo se na ventilátoru přepnout, zda má běžet po celou dobu, kdy světlo svítí a jak dlouho po zhasnutí má ještě běžet, nebo jestli se na nastavenou dobu rozběhne až po zhasnutí.
Ale možná to jiný výrobce má vymyšlené jinak, tohle bylo něco z dovozu, myslím Itálie.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Horský

Na hnědý se připojuje " ostrý" vodič L, na modrý....modrý vodič N a na černý....."impulsní" černý vodič nebo jak psal kolega Schwarz, vodič ze svítidla.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Michal Martiňák

Ještě si zkontrolujte jestli ten přívodní kabel k ventilátoru je zapojen pro spínání ventilátoru s časovým doběhem. Jestli to nemáte zapojeno pro obyčejný ventilátor. Sice tomu neodpovídá barevné značení, ale přesto bych to prověřil.  černý - vypínačem spínaný fázový vodič,     hnědý - nulový vodič,  zel.žlutý - ochranný vodič.   Správně by to mělo být jak psal kolega Horský.
Specializace  - prostory s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par

Michal Kolesa

Hoďte sem prosím někdo schéma vnitřního zapojení, díky

Jirka Š.

Myslím, že většina současných menších plastových ventilátorů nemá PE svorku.

Jiří Schwarz

to Kolesa
jestli ten ventilátor nemáte "před sebou", tak k čemu vám bude, když budete vědět co je uvnitř?

Kdybyste si chtěl něco takového postavit, v Amatérském rádiu bylo něco takového popsáno několikrát. Stará čísla jsou bez problémů dostupná - na CD, prodává to jak redakce AR, tak např. BEN, technická literatura
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)