• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Ako kontrolovať chod čerpadla?

Started by Damien, 29.08.2008, 22:54

previous topic - next topic

Damien

29.08.2008, 22:54 Last Edit: 29.09.2008, 21:31 by Miroslav Minařík
Potrebujem kontrolovať opticky (kontrolkou) chod čerpadla, čerpá - nečerpá. Čerpadlo bude pripojené na 230V. Ako to jednoducho zrealizovať?

Radek Červený

Pokud vám stačí indikace stavu, kdy má čerpadlo napájení, čili by jednoduše mělo jet, připojte vhodnou kontrolku na napájecí obvod čerpadla.
Pokud se vám jedná o kontrolu funkce, řešil bych to asi vhodným tlakovým spínačem na výtlačném potrubí za čerpadlem.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Lukáš Rotrekl

Proudové rélé, výše zmíněný tlakový spínač, hlídač cos(fi), impulsni prutokomer v kombinaci s casovym rele, urcite jedna z variant bude schudna.....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Hynek Havliš

Třeba tak:
http://www.omegaeng.cz/ppt/pptsc.asp?ref=FSW-25&Nav=greb09
Určitě se najde i od jiných výrobců. Sice to není nejlevnější, ale opravdu reaguje na průtok.

Jiří Sedlmajer

Výborná pomůcka i jako reklamni dárek, je toto:
http://www.geonordic.se/index_VJK_ACIndicators_2.htm

Použití je na výše uvedených stránkách.
Pokud je čerpadlo v chodu, terčík se otáčí, rovněž lze indikovat sepnutý stykač, zapnuté trafo, indikuje el. magn. pole.
Prý to vymyslel někdo u nás, kde se to dá sehnat nevim, dostal jsem to. Asi u zastoupení této firmy u nás.

Jan Franěk

31.08.2008, 20:39 #5 Last Edit: 31.08.2008, 20:41 by Petr Doležal
Ano . Je to parádní věcička, ale jen orientační. Stalo se mi mockrát, že čerpadlo neběželo a tento indikátor ukazoval chod. Pracuje s magnetickým polem motoru a ne s chodem čerpadla.

Také bych to viděl od tlakového spínače a nebo dalších, zde popsaných zařízení. Ale nejjednodušší mi příjde pořád tlakový spínač, nebo pokud stačí jen kontrola (orientační) chodu tak  světýlko ze stykače spínání čerpadla.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

tak já

Pokud chcete mít kontrolu průtoku kapaliny, dodává se čidlo průtoku pro plynové kotle. Stojí cca 1000,- Kč a mají hio opraváři plynových kotlů.Výstup je kontakt mikrospínače a na něj lze zapojit kontrolku.