• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co by jste doporučili za přívodní kabel od elektroměru do bytové rozvodnice?

Started by JJoseff, 03.09.2008, 14:07

previous topic - next topic

JJoseff

03.09.2008, 14:07 Last Edit: 09.10.2008, 21:07 by Administrátor fóra, čistič
... ohledně přpojky do rodinného domku.
Co by jste doporučili za přívodní kabel od elektroměru do bytové rozvodnice, jenž jsou od sebe vzdálený asi 20m ...
Rodinný domek bude mít topení na elektriku...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: JJoseff on 03.09.2008, 14:07

Měl bych dotaz ohledně přpojky do rodinného domku. Co by jste doporučily za přívodní kabel s elektroměru do bytové rozvodnice, jenž jsou od sebe vzdálený asi 20m...Rodinný domek bude mít topení na elektriku...
Předem děkuji

Nevím, jak místní děvčata, já bych doporučil oslovit projektanta. Na základě vaší informace se nedá kabel ani odhadnout (jištění? počet fází? kudy povede?)
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Štefan Beláň

TO: JJoseff

Minimálně CYKY 5Cx10 mm2. Pokud se jedná o větší dům tak CYKY 5Cx16 mm2. :)
Chránič chrání - jistič jistí.

Pavel Tesař

Jan Franěk

Souhlasím s kolegou Švejkovským.

Nevíme ani jak je RD velký a jaký příkon je požadován. Jestli bude  přímotopné, nebo akumulační topení, celkový příkon, soudobost, atd.

Vše řeší projektová dokumentace. Ale obecně platí, jak psal kolega Beláň, že minimum je 5Cx10mm2

Ano stačí 4Bx10mm2, ale také radši používám 5C kabel. V rozvaděči už mám jen síť TN-S. A v těch metrech cena není tak rozdílná.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jaroslav Svárovský

Já bych tam dal  cyky 5x25  bude rezerva na dlouho do předu 
cena za 20m je cca 5500kč nebo 4x25 cena 4400kč
nebo 5x16mm cena za 20m cca  3800kč

Jaroslav Svárovský

já mam
z sloupu do hds  65m a taženo ayky 4x95
z HDS  do hl. jističe cyky 4x50mm od elektroměre cyky 5x50mm mám dva podružáky jeden va vytápění a jeden na os. spotřebiče

Libor Studený

Upozorňuji na používání 5-ti vodičových kabelů v neměřené části. Doporučuji až do 1. rozvaděče za elektroměrem vždy vést 4-žilový kabel (TN-C) min. CYKY -J 4x10 a rozdělení PEN na PE a N provést až v tomto prvním rozvaděči. Hlavním důvodem jsou problémy, pokud je bod rozdělení v neměřené nebo plombovatelné části rozvodu a v případě požadavku na jeho rozpojení (při revizích apod.) vždy musíte požédat distributora elektřiny o rozplombování a opětné zaplombování (za úplatu). Vedení CYKY -J 4x10 odpovídá ČSN, tak proč přidělávat starosti budoucímu provozovateli ?

Štefan Beláň

TO: Studený

To co jste napsal, a Vaše doporučení, se nedá z profesního hlediska přijmout. Jedná se o vývod MĚŘENÉ části, a proto má být vývod v síti TN-S, tj. 5x. (doh)

Výjimka a úleva pro vodič PEN v neměřené části nebyla do normy daná proto, aby se za každou cenu a všude používala.  >:(
Má se používat pouze ve výjimečných a opodstatněných případech (garáže, chaty...apod.). Rovněž využívat minimální průřez vodiče PEN Cu 10 mm2 (v neměřených částech Cu 6 mm2) v případech, kde to není nutné a navíc snižuje bezpečnost a provozní spolehlivost, je z profesionálního hlediska naprostý nesmysl.  :o

PS: Kdy už konečně elektrotechnici pochopí nebezpečí vodiče PEN. (!)  :'(

akademik.richard

To Studený:

Rozplombovat si to může jakýkoli elektrikář, když si zavolá že rozplombovává. A distributor si to potom sám zaplombuje. Nikdo nic neplatí.

Pavel Tesař

To Beláň
Prosím o vysvětlení Vašeho  tvrzení, že vývod z elektroměrového rozvaděče musí být pětižilový. Třeba všechna vzorová schema ČEZ mají vývody z elektroměrového rozvaděče v TN-C.

Štefan Beláň

TO: Tesař

Nic jsem netvrdil, pouze vysvětlil, že má být a také že může být.

Vaše argumentace pro použití sítě TN-C "je to levnější" něco vypovídá o Vaší odbornosti. :-\

Co se týče připojovacích podmínek ČEZ, tak musíte lépe číst.
Zde cituji článek 5 z podmínek a v příloze máte schéma č.9 ČEZu .

5 Obecné podmínky pro montáž měřicích zařízení v měřicích místech
Veškerá měřicí místa definovaná v těchto technických podmínkách musí být provedena v soustavě napětí TN-C (přívod), TN-C případně TN-C-S (vývod) dle ČSN 33 2000-3. Tří-fázové elektroměry musí být zapojeny na správný sled fází (L1,L2,L3).

Bartoška M.

Nezabývám se elektrickými vedeními, ale shodou okolností jsem se s problematikou domovních přípojek v Jč karaji trochu zabýval a zjistil, že E.ON nejen v "Připojovacích podmínkách" s platností od 1.2.2006 (oficiálně: Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřících souprav u zákazníků připojených k elektrické síti nízkého napětí) v části "7.3. Zapojení elektroměrového rozvaděče" doporučuje:

....V opodstatněných případech tzn. jsou-li k tomu technické nebo ekonomické důvody, lze v síti TN v elektroměrovém rozvaděči provést rozdělení vodiče PEN na PE a N a před hlavní jistič osadit proudový chránič. Musí však být splněny požadavky ČSN 33 2000-4-41, ČSN 33 2000-5-54 a navazujících norem. Toto řešení v síti TN nelze považovat za standardní a E.ON doporučuje provést rozdělení vodiče PEN na PE a N a proudový chránič osadit až v měřené části podružného rozvaděče......

A jak jsem se na několika případech u RD přesvědčil, firmou E.ON schválení "dodavatelé" elektrických přípojek důsledně montují RE s jedinou PEN sběrnicí, takže, podle mého názoru (opět zdůrazňuji, že se elektrickými vedeními nazabývám) nezbývá stavebníkům (a projektantům) nic jiného, než domovní rozvaděč napojit kabelem 4x.

Bartoška M.

Omlouvám se.

Poslední odstavec neměl začínat "A ..." nýbrž "ale ...".

Štefan Beláň

TO: Bartoška

Zde se nevede diskuze o neměřené částí (přípojka, hlavní domovní vedení..apod). Tam všechny rozvodné závady vyžadují striktně TN-C, tj. 4x, i když moc nechápu proč. :-\

Zde se vede diskuze o vývodu za elektroměrem, tj. vedení na měřené částí instalace, a ta by měly týt vždy TN-S.  (jednicka)

Je velice důležité, zhotovit rozdělení TN-C na TN-S co nejblíže k distribuční sítí a co nejdále od pevné instalace v objektech.  (!)

Quote from: Bartoška M. on 04.09.2008, 21:27
..... nezbývá stavebníkům (a projektantům) nic jiného, než domovní rozvaděč napojit kabelem 4x.

Jedna sběrnice PEN nebrání tomu, aby byl vývod za elektroměrem zhotovený 5x.  ;)

Kamil Novák

Quote from: akademik.richard on 04.09.2008, 08:39
To Studený:

Rozplombovat si to může jakýkoli elektrikář, když si zavolá že rozplombovává. A distributor si to potom sám zaplombuje. Nikdo nic neplatí.

Tak tento, vámi popisovaný, způsob chování v neměřených částech si můžete v případě zájmu vyzkoušet např. v bývalém okrese Semily.

A zjistíte, že se velice mýlíte.  :(
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

akademik.richard

To Novák:
Tak v Semilech už jsem to taky zkoušel, shodou okolností to je můj rajón. A je to tak jak říkám.

Lubomír Jindra

Jako bych si vzpomínal na jedno téma které jsem zde před časem založil o tom, že vývody z elměr skříně by měly být TN-S, tak proč ČEZ distribuce stále předkládá v připojovacích podmínkách TN-C ... docela jsem zde tehdy dostal do nosu  (zliskat) 8)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz