• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je nutná revize po opravě (výměně) rozvodnice?

Started by Petr Foltýnek, 29.09.2008, 10:05

previous topic - next topic

Petr Foltýnek

29.09.2008, 10:05 Last Edit: 06.11.2008, 18:17 by Administrátor fóra, čistič
Ve svém bytě jsem vyměnil starou nevzhlednou "panelákovou" rozvodnici na omítce, osazenou proud. chráničem, 2x jističem 10A a 2x jističem 16A za plastovou rozvodnici pro osm modulů zapuštěnou pod omítku. Zakoupil jsem ji v Bauhausu.
Osadil jsem ji a zapojil stejně jko byla ta stará, použil jsem však moderní komponenty Bonega. Proudový chránič 25A /30mA, 2x jistič 10A /B a 2x jistič 16A /B.
Přívod do bytu je jednofázový z elektroměrové rozvodnice na chodbě, kde je jistič 25A.
Mám vzdělání USO obor Silnoproudá elektrotechnika a platnou zkoušku z vyhlášky 50/78 sb. pro paragraf 6.

Je nutná revize po takovéto výměně, nebo to lze považovat za opravu a revize nutná není?

Kamil Novák

1) I když by někdo mohl o nutnosti revize v tomto případě polemizovat (viz uvedená ustanovení norem), jak jinak si chcete ověřit, že je vaše instalace bezpečná ? Výměna rozvaděče není úplně bežnou údržbou nebo opravou.  (no)

2) Na chráničích nelze jejich parametry ověřit jinak než měřením.

3) Co je ale docela problém - stal jste se VÝROBCEM a to s veškerou odpovědností s tím související.  (surprice)
BTW : je úplně jedno, že jste si rozvaděč vyrobil pro svou vlastní potřebu  (!) Jestli vás tato problematika zaujala, použijte tlačítko Vyhledávání, tam je spousta zajímavých příspěvků.  (norm)

4) Jestliže jste použil chránič 25A a předřazený jistič je také 25A, tak to není úplně košer.  ;)

PS : Ta stará "nevzhledná paneláková" rozvodnice asi nebyla až zas tak stará, že ? Nikdy jsem je neviděl osazené chráničem a vývody v TN-S.  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Kamil Novák on 29.09.2008, 12:26
4) Jestliže jste použil chránič 25A a předřazený jistič je také 25A, tak to není úplně košer.  ;)

Pročpak  ??
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Kamil Novák

působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Peter Holúbek

Klikám na to tlačítko a nič. Vychádza mi z toho že môže. :P

Jirka Š. Svejkovský

Copak mám hledat?
Chránič (nikoliv jističochránič) o In=25A lze předjistit jističem 25A. Nebo jsem něco přehlédl?
Odkaz - faq, proudové chrániče

Kamil Novák

Jirka Š. Svejkovský

A zrovna katalog OEZ:

Max. předřazený jistič LPE, LPN, LST:
In jističe In chrániče

Tak nevím, co kdo kde vyhrabal.

Petr Foltýnek

Quote from: Kamil Novák on 29.09.2008, 12:26

PS : Ta stará "nevzhledná paneláková" rozvodnice asi nebyla až zas tak stará, že ? Nikdy jsem je neviděl osazené chráničem a vývody v TN-S.  :-\

V tom bytě byla rekonstruovaná elektroinstalace nekdy kolem roku 1980, když zde bydleli mí rodiče. Ten chránič byl veliký, bílý, široký asi jako čtyři jističe starého typu. Štítek z něj byl stržený, netuším co to byl za typ. Proto jsem dal na doporučení kolegů a osadil 25A.

Takže doporučujete udělat revizi a stím proudovým zatížením chrániče jste se tedy moc neshodli.
Každopádně děkuji za váš čas.

Štefan Beláň

29.09.2008, 15:04 #9 Last Edit: 29.09.2008, 15:13 by Štefan Beláň
TO: Foltýnek

Když už jste osadil proudový chránič, tak jste také musel zhotovit i novou instalaci TN-S.  ;)

Nebo ne?  :o

V tomto případě se již nejedná v žádném případě o opravu ale rekonstrukci, a je nutné také provést výchozí revizi. (!)

PS: V roce 1980 chránič? To jste si asi spletl, nebo bydlíte na Moravě - co?
Chránič chrání - jistič jistí.

Petr Foltýnek

Quote from: Štefan Beláň on 29.09.2008, 15:04

Když už jste osadil proudový chránič, tak jste také musel zhotovit i novou instalaci TN-S.  ;)

Nebo ne?  :o

V tomto případě se již nejedná v žádném případě o opravu ale rekonstrukci, a je nutné také provést výchozí revizi. (!)

PS: V roce 1980 chránič? To jste si asi spletl, nebo bydlíte na Moravě - co?

TN-S jiz byla realizována, psal jsem, ze jsem to zapojil naprosto stejne, pouze s jinymi komponentami. Do bytu jde L, N, a PE. L a N pres chránič, PE na můstek. Celý byt je zapojen trojdrátem.
Do bytu jsem se nastěhoval v roce 1985, rekonstrukce elektroinstalace byla provedena několik let předtim.
Ano, bydlím na Moravě, přímo v Brně. Máte s tím nějaký problém?

Petr Doležal

To Foltýnek:
Nechápejte tu Moravu jako nějaké rýpnutí. Zjednodušeně řešeno, elektrikářská obec ví, že v JM kraji se proudové chrániče montovaly již před mnóóóha lety. Já osobně na rodinném domku v Medlánkách v roce 1974.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

ALCR

Quote from: Petr Foltýnek on 29.09.2008, 15:36
TN-S jiz byla realizována, psal jsem, ze jsem to zapojil naprosto stejne, pouze s jinymi komponentami. Do bytu jde L, N, a PE. L a N pres chránič, PE na můstek. Celý byt je zapojen trojdrátem.
Do bytu jsem se nastěhoval v roce 1985, rekonstrukce elektroinstalace byla provedena několik let předtim.

Copak o to chrániče v 80 letech existovaly, ale že by se před rokem 1990 někde v ČSSR dělala instalace TN-S a navíc v panelákovém bytě?? To se mi moc nezdá, pokud se nemýlím první TN-S instalace začali v ČR kolem roku 1995 (pokud ví někdo přesný rok tak ho napište). Nebo se na Moravě dělala v bytech TN-S s chrániči už před rokem 1990?

Miroslav Souček

Quote from: ALCR on 29.09.2008, 17:15
Copak o to chrániče v 80 letech existovaly, ale že by se před rokem 1990 někde v ČSSR dělala instalace TN-S
Samožřejmě že ano. Třeba elektrionstalace v místnostech pro zdravotnické účely ČSN 332140.

Martin Novák

Quote from: ALCR on 29.09.2008, 17:15
Copak o to chrániče v 80 letech existovaly, ale že by se před rokem 1990 někde v ČSSR dělala instalace TN-S a navíc v panelákovém bytě?? To se mi moc nezdá, pokud se nemýlím první TN-S instalace začali v ČR kolem roku 1995 (pokud ví někdo přesný rok tak ho napište). Nebo se na Moravě dělala v bytech TN-S s chrániči už před rokem 1990?

Tridrat a chranic jsem realizoval i ja v domku mych rodicu leta pane 1984. A pak jsem pul hodinu (jako sestnactilety prumyslovak) vysvetloval panu revizakovi co je ta velka bila vec v rozvodnici a k cemu je to dobre...   ;)

Štefan Beláň

Quote from: Petr Foltýnek on 29.09.2008, 15:36

Nechápu Vaší podrážděnou reakci. Žádný problém nemá, aspoň o něm nevím. :)

Ptal jsem se na Moravu proto, že chrániče v letech 1980 nebyly v ČSSR běžné. Chrániče se v té době používaly pouze ve zdravotnictví, no a pochopitelně na Moravě. :D
Chránič chrání - jistič jistí.

Kamil Novák

Quote from: Štefan Beláň on 29.09.2008, 21:35
Chrániče se v té době používaly pouze ve zdravotnictví, ....

A to pouze v případě, že na Moravě už žádné nebyly zapotřebí.  :D

František Šohajda

Při změně nebo výměně jištění musí být vždy revizní zpráva.. ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...