• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:06

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze použít jednožilové kabely NYY pro soustavu TN-S s uložením v zemi?

Started by Jan Kubát, 29.09.2008, 23:28

previous topic - next topic

Jan Kubát

29.09.2008, 23:28 Last Edit: 27.10.2008, 22:08 by Administrátor fóra, čistič
Z důvodu montáže.
Kabely se budou protahovat cca. 30m v trubce uložené v betonu.
Budou oužity dva paralerní kabely 2x(4x NYY 1x240+NYY 1x150).

Josef Dolejšek

Mám dva protidotazy:
1. To chcete nacpat všech 10 jednožilových kabelů do jedné trubky? To by nebyl dobrý nápad. Minimálně by toto uložení nevyhovovalo podmínce pro jištění paralelních kabelů. Lepší by bylo použít dvě trubky, do jedné dát 4+1 kabely a do druhé zbývající 4+1.
2. Dle průřezu předpokládám, že se jedná o přívod k nějakému hlavnímu rozvaděči. Proč ta soustava TN-S. Nebylo by vhodnější provést přívod v sousavě TN-C a až v tom rozvaděči rozdělit na TN-S?
V každém případě jednožilové kabely musíte vyspecifikovat takto:
NYY-O 1x240 ... kabel má vnější izolaci (plášť) černou a vnitřní (izolaci žíly) hnědou
NYY-J 1x150 ... kabel má vnější izolaci (plášť) černou a vnitřní (izolaci žíly) zelenožlutou
Speciální dodatek pro normové fundamentalisty:
Jednožilový kabel s barvou žíly sv. modrou se nevyrábí. Musí se (já se to snad ani neodvažuji napsat) jedna z těch hnědých přebarvit na sv. modrou.

Jan Kubát

01.10.2008, 18:39 #2 Last Edit: 27.10.2008, 22:06 by Administrátor fóra, čistič
Ano kabely budou ve dvou 200mm trubkách.
Soustavu jsem si bohužel nemohl zvolit, jelikož v bodě připojení je již soustava TN-S.

Mě ale zajímalo jestli lze kabely v nn soustavě kabely použít.
Kabely jsou uloženy ve společném výkopu.
Připojuji řezy výkopu.

Petr Doležal

To Kubát:
připojený soubor přejmenujte na              Rezy_vykopu
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

H

Quote from: Jan Kubát on 29.09.2008, 23:28
Z důvodu montáže. Kabely se budou protahovat cca. 30m v trubce uložené v betonu. Budou oužity dva paralerní kabely 2x(4x NYY 1x240+NYY 1x150).

mohu se zeptat, jak ty kabely budete mít jištěné?
Čistě ze zvědavosti, sám se ukládání kabelů do trubek, zvlášť takto velkých průřezů vyhýbám jako čert kříži - mám-li se držet ČSN 33 2000-5-523 ed. 2, pak mi pro tento způsob uložení vyjde zatižitelnost kabelů většinou ani ne polovina toho co na vzduchu ...