• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Vadí hliníkovému kabelu jeho položení v zemi bez připojení k el. síti?

Started by Marek Janů, 10.10.2008, 12:00

previous topic - next topic

Marek Janů

10.10.2008, 12:00 Last Edit: 20.11.2008, 23:40 by Administrátor fóra, čistič
V létě jsme položili k naší chatě kabel pro el. přípojku -
ayky 4x35.
Je vedený zemí cca 70cm pod povrchem, trošku i zapískovaný.
Délka je cca 600m.
Zatím je pouze položený kabel, žádná jiná instalace.
(na jedné straně má být elektoroinstalace v chatě a na druhé přípojka na sloup distributora)
Slyšel jsem od jednoho člověka,
že když se nechá hliníkový kabel tři roky v zemi bez napojení do el. sítě ("není do něj puštěna žádná elektrika"), tak je v prdeli.
Nevím jestli je to pravdivé tvrzení, nicméně by mne dosta zajímalo jak moc máme na zapojení spěchat a zda-li to v současném stavu můžem nechat přes zimu.

Jirka Š. Svejkovský

Pokud dobře zajistíte konce kabelu před vniknutí vlhkosti, nic se mu nestane.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Doležal

Protože jde zřejmě o laický dotaz přidám poznámku. Zajištění obou konců kabelu se provádí teplem smrśtovací "záslepkou" a nikoliv nějakou izolačkou. Má to být okamžitě po položení kabelu a ne až po nějaké době. To bychom už proniklou vlhkost mezi žíly akorát zakonzervovali. 
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Marek Janů

Quote from: Petr Doležal on 10.10.2008, 12:33
Protože jde zřejmě o laický dotaz přidám poznámku. Zajištění obou konců kabelu se provádí teplem smrśtovací "záslepkou" a nikoliv nějakou izolačkou. Má to být okamžitě po položení kabelu a ne až po nějaké době. To bychom už proniklou vlhkost mezi žíly akorát zakonzervovali. 

Hmm, je mi úplně zle z toho, že tam ten kabel (jeho konec) již cca dva měsíce leží v trávě bez jakékoli záslepky.

Sinor Rossi

Quote from: Marek Janů on 10.10.2008, 12:00
Slyšel jsem od jednoho člověka, že když se nechá hliníkový kabel tři roky v zemi bez napojení do el. sítě ("není do něj puštěna žádná elektrika"), tak je v prdeli.

Ten člověk měl pravdu, mýlil se pouze v té době, mnohdy je to už přes noc, obzvlášť v okolí Vsetína, Chánova, v Brně Bratislavská, Cejl, Francouzská.......  :D

Jan Alin

Quote from: Sinor Rossi on 10.10.2008, 17:00
Ten člověk měl pravdu, mýlil se pouze v té době, mnohdy je to už přes noc, obzvlášť v okolí Vsetína, Chánova, v Brně Bratislavská, Cejl, Francouzská.......  :D

Měď v těchto oblastech mizí ještě rychleji  ;D.

Marek Janů

Quote from: Marek Janů on 10.10.2008, 13:56
Hmm, je mi úplně zle z toho, že tam ten kabel (jeho konec) již cca dva měsíce leží v trávě bez jakékoli záslepky.

Mohl by mi někdo poradit, co lze v takové situaci dělat?

Václav 3

Teď již v něm nejspíš nějaká ta vlhkost bude, počasí nebylo zrovna příznivé v poslední době. Nejlépe na obou koncích vyvázat kabel k nějakému kolíku ( pozor, kolík umístit tak, aby nedošlo k poškození kabelu v zemi) a na konce nasadit a zajistit třeba uříznuté PET lahve, aby se do kabelu nedostávala další vlhkost a kabel mohl větrat, protože jak zde již napsal kolega Doležal, použití originálních záslepek povede nyní jen ke konzervaci vlhkosti v kabelu.

Chybička se stala, nejdřív dvakrát měř a potom řež, a pro laiky: když nevím, tak se zeptám a teprve potom konám.

Lubomír Jindra

Nějaký čas jsem působil v oblasti veřejného osvětlení, tak jeden střípek z praxe: Možná se to bude mnohým zdát podivné tak jako mě tehdy - má zkušenost je taková že pokud se z nějakého důvodu ve výkopu přeruší klasický kabel AYKY uložený v zemi x let a obzvláště pokud vedl do kopce, tak z něj VŽDY kapala voda, věřte mi fakt  :) Podotýkám že častokrát šlo o funkční vedení bez závad.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Petr Doležal

Tak mě napadlo, že před uvedením do provozu by to šlo nějak vysušit. Moje představa je pustit do L1 230V, na konci propojit L1 s L2, na začátku kabelu pak zase L2 s L3, na konci L3 s N či PEN a na začátku připojit vhodnou zátěž aby proud byl na hranici zatižitelnosti. Možná jsem "objevil Ameriku", ale vtip by byl v tom, že vlhká izolace mezi žílami není namáhána žádným napětím, ve všech 4 žílách je totožné 230V.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Doležal on 20.10.2008, 21:13
Tak mě napadlo, že před uvedením do provozu by to šlo nějak vysušit. Moje představa je pustit do L1 230V, na konci propojit L1 s L2, na začátku kabelu pak zase L2 s L3, na konci L3 s N či PEN a na začátku připojit vhodnou zátěž aby proud byl na hranici zatižitelnosti. Možná jsem "objevil Ameriku", ale vtip by byl v tom, že vlhká izolace mezi žílami není namáhána žádným napětím, ve všech 4 žílách je totožné 230V.

Asi bych zvolil spíše variantu kabelu na zemním potenciálu (kdo má hlídat ten vzdálený konec) a zátěž dát mezi fázi a kabel. Když se ale zamyslím, kolik by to chtělo asi proudu:
odpor všech 4 žil zapojených do série bude necelé 2 ohmy (1.94) a kdybych chtěl mít 5W/metr délky, tak pro 3 kW potřebuji proud 40A. Takže by to chtělo trafo 230V/80V/3kW, anebo 230V/55V/3kW s prohříváním jen dvou žil. Že by nějaké svářecí trafo?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroš Jan

No mě se osvědčila metoda kličkového megmetu.
Elektroinstalace v takové té chatce v zahrádkářské kolonii. Po povodni, hladina Orlice byla až v 1 patře. Když sem dorazil na místo, no hrůza.
Rozdělal sem rozbočnou krabici, voda z ní vytékala asi den. Vše rozebrat, kabely rozpojit aby byly volné vodiče, rozvodnici vypárat, a šlo se na věc.
Po tejdnu točení kličkou na megmetu, a v době venkovních teplot 25 oC, se chatička nechala dokořán a průvan dokončil dílo.
Po dvou měsících izolační odpor kabelů 99,9 Megaohm, a šlo se do kompletace a nového rozvaděče. Elektroinstalace slouží dodnes.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Kamil Novák

Quote from: Miroš Jan on 20.10.2008, 22:53
No mě se osvědčila metoda kličkového megmetu.
Po tejdnu točení kličkou na megmetu, ......

Můžete prosím tuto pasáž trochu rozvést ?  :o
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Miroš Jan

Megmet připojím na jeden kabelový vývod a točím jak magor. Buďto používám 1000V, nebo 2500V, dle potřeby.
Dělal sem to postupně, kabel po kabelu. Za ten den sem v podstatě obešel celou chatku. Druhý den to samé. Atakdále.
Po třech dnech byl izolační odpor přibližně o 10 kilo větší.

Milan Karvánek

O tomhle způsoby vysoušení kabelů jsem slyšel jako mladý elktrikář od jednoho starého mistra. V praxi jsem ale nikdy nemusel použít.

Miroš Jan

No já sem to taky slyšel od starejch mistrů, konkrétně ještě na učnáku, a to mě vůbec hlava nebrala,   :o
jak se to dá vysušit takovým způsobem
No a pak sem si to moh zkusit na vlastní kůži.

Václav 3

Znám tenhle postup, jediný nedostatek - úmorná práce, chtělo by to černocha  ;D

Miroš Jan

No to je pravda.  :(
Však já sem taky po dvou dnech vymyslel pohon na AKU vrtačku s převodem a byl pokoj  (jednicka)