• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:06

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může být u kotle dvojzásuvka?

Started by Jan Kotzmann, 10.10.2008, 16:18

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

11.10.2008, 16:04 #18 Last Edit: 11.10.2008, 16:12 by Fuk Tomáš
Quote from: Dingo on 11.10.2008, 15:20
to Fuk Tomáš: my máme plynový stacionár, takže to beru podle něj, se závěsným kotlem nemám žádnou zkušenost.

Jasně  :) 

Quote from: Vladimír Šťavík on 11.10.2008, 13:32
Předpokládám, že vše co je nutné pro topení je vhodné napájet z jednoho okruhu.

Já bych to řekl jinak. Vše, co je nutné pro topení, je vhodné mít pod jedním hlavním vypínačem, ale je taky vhodné mít jednotlivé funkční celky samostatně jištěné. Důležité je tu to slovo vhodné, tj. nikoli nezbytně nutné.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Franěk

Každý to dělá nějak po svém . Všecho má nějaké své výhody a někdy i naopak. Pro vás je ale důležité to, že ten váš plynař  nemá pro svůj požadavek (buzeraci) žádnou oporu v normách a předpisech.
Nenechte se zbytečně štvát. Dokud nepředloží  nějaký předpis nebo normu , které to odporuje tak je to jen nějaké tvrzení někoho.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Rozmahel Vladimír

Povinnost samostatného obvodu je pro spotřebič nad 2kW. Jistí se vedení, ne spotřebič. Mít sam.obvod pro kotel je např.u novostavby malé prodražení a může to mít svoji výhodu pro samostatné vypnutí daného obvodu, atd... Totéž lze provést vytažením vidlice. Stran těch proudů k ohni by tu měl být, dnes povinně, chránič 30mA.

Fuk Tomáš

Quote from: Rozmahel Vladimír on 11.10.2008, 20:36
Povinnost samostatného obvodu je pro spotřebič nad 2kW. Jistí se vedení, ne spotřebič. Mít sam.obvod pro kotel je např.u novostavby malé prodražení a může to mít svoji výhodu pro samostatné vypnutí daného obvodu, atd... Totéž lze provést vytažením vidlice. Stran těch proudů k ohni by tu měl být, dnes povinně, chránič 30mA.

Jistě, z pohledu minimálních požadavků elektro norem je vyhovující i dvojzásuvka, třeba i ve společném obvodu s několika dalšími, jištěná 16A.
To, co jsem psal v předchozích příspěvcích, je nad rámec minimálních požadavků normy, za pár šupů a snižuje to riziko vysokých škod. Záleží jen na prioritách.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Rozmahel Vladimír

Quote from: Fuk Tomáš on 11.10.2008, 21:13
To, co jsem psal v předchozích příspěvcích, je nad rámec minimálních požadavků normy, za pár šupů a snižuje to riziko vysokých škod. Záleží jen na prioritách.

Ano, o tom není pochyb.

Pavel Horský

Quote from: Rozmahel Vladimír on 11.10.2008, 20:36
Jistí se vedení, ne spotřebič.

Ano, to je přesně to, co si mnozí stále hodně pletou a myslí si, že je předřazený jistič spásou pro jejich spotřebič.

TO Tomáš Fuk:  přesně jak píšete.............záleží jen na prioritách  (jednicka)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Miroš Jan

No tak já tu zásuvku pro plynový kotel, montuji na samostatný jistič od nepaměti. Vlastně ani už nevím jak dlouho to je.  ;)
Připadalo mi to vždy logické.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

František Kabát

S podobným požadavkem od technika zprovozňujícího kotel jsem se také setkal. Na můj dotaz, kam se má tedy zapojit oběhové čerpadlo TUV mi odpověděl:"přes rozdvojku". Myslím, že k tomu není co dodat.

Josee286

,
chtěl bych se zeptat jestli mohu mít tento kotel "Vaillant-VUW 200/3-5 atmoTEC plus" připojen na zásuvkový okruh v koupelně s proudovým chráničem 30mA.
Dekuji za odpověď.

Milan Karvánek

Quote from: Josee286 on 22.10.2008, 11:04
,
chtěl bych se zeptat jestli mohu mít tento kotel "Vaillant-VUW 200/3-5 atmoTEC plus" připojen na zásuvkový okruh v koupelně s proudovým chráničem 30mA.
Dekuji za odpověď.

Podívejte se do návodu výrobce kotle. V obecné rovině zde již bylo vše řečeno.

Já osobně pokládám samostatný okruh (nejlépe bez chrániče) pro kotel a přidružený MaR za rozumný standart, ale pro někoho je postačující i mnohem skromnější el. instalace. Jsou lidé kteří i dnes kupují nový RD na klíč za mnoho milonů a spokojí se jen se 2 až 3 ks zásuvek v pokoji. Jak by potom mohli žádat samostatný okruh pro topení?