• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:22

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze nabíjet 6V baterii 14V zdrojem ?

Started by Jára Cimrman, 12.10.2008, 11:52

previous topic - next topic

Jára Cimrman

12.10.2008, 11:52 Last Edit: 07.11.2008, 23:04 by Administrátor fóra, čistič
Před nedávnem jsem si zakoupil přenosnou akumulátorovou svítilnu.
Na svítilně napsáno 9V 300mA, na se svítilnou dodané nabíječce 9V 300mA,
až potud v pořádku.
Ale při otevření svítilny jsem zjistil,
že obsahuje uzavřený olověný akumulátor 6V.
Dále jsem proměřil voltmetrem nabíječku, a ten ukázal 13,5V.

Mohu bez nebezpečí zničení 6V akumulátoru tento nabíjet přiloženým zdrojem 13,5V?

Martin Novák

Ocekaval bych, ze desticka s obvody v te svitilne nebude jen na paradu. Je zcela bezne, ze k zarizeni ktere ma uvnitr aku 6V je dodavan napajec ktery dava treba 9 nebo 12 voltu. O stabilizaci nabijeciho proudu a pripadne ukonceni nabijeni se postara elektronika uvnitr... 

Jara Cimrman

Jasně (doh) (doh). Taky mě to mohlo napadnout. Díky

Dingo

Jo a pokud by někoho napadlo nabíjet třeba 6V Pb aku 12V nabíječkou na aku, tak to lze taky!! Jen je potřeba mezi aku a nabíječku do obvodu vřadit 12V 21W nebo 35W žárovku - do série!! Toto se ovšem týká jen těch nejjednodušších nabíječek - bez elektroniky(jen trafo a usměrňovač)!!

Zdenek 2752

Odpověď na otázku jestli lze nabíjet baterii 6V 14V zdrojem je dost komplikovaná. Záleží na tom, jaký je to zdroj. Stabilizovaný, nestabilizovaný, s omezením výstupního proudu,
Dále záleží na vlastnosti baterie. Jaký má vnitřní odpor, jaký snese nabíjecí proud atd.
Také záleží na tom, (jak již bylo napsáno) co je mezi zdrojem a baterií.
Dělaly se nabíječky které mohly nabíjet automobilové baterie 6V i 12V bez nutnosti přepínání. Tyto nabíječky byly konstrukčně řešené tak, že prostě větší proud nedají a přitom nejsou přetížené. Rozebírat proč tomu tak je, by bylo na podstatně obsáhlejší diskuzi.

Václav 3

to Jára Cimrman:
Výrobce dodává k baterce zdroj, který má vyzkoušený a který je také dimenzovaný podle dalších obvodů, které se na nabíjení baterie podílejí. Opatrný bych byl spíš při jeho výměně nebo náhradě.

Obecně k nabíjení akumulátorů: stejně jako voda teče pouze z kopce, také proud prochází směrem od zdroje s vyšším napětím k nižšímu napětí, tudíž všechny nabíječky mají vyšší napětí než nabíjená baterie a o kolik , to je dáno konstrukcí nabíječe, který může na prázdno dávat napětí i několikanásobně vyšší a přesto nedojde k poškození akku.

Daniel Reiský

Pro doplnění uvádím, že jak již bylo správně řečeno, napětí nabíječky musí být vždy vyšší než napětí Aku. Velikost napětí nabíječky záleží přímo úměrně na tzv. tvrdosti zdroje, v případě síťové nabíječky tedy transformátoru, a obecně platí, že čím je trafo objemnější, tím bývá "tvrdší" a tudíž rozdíl napětí je menší. Ve Vašem případě je zdroj patrně "měkký" a  napětí "spadne" na optimální velikost při zatížení jmenovitým proudem. Ve Vašem případě - 9V/300mA se jedná bezesporu o "měkký" zdroj a proto je napětí v této velikosti. Bez obav jej tedy používejte.