• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:44

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak spolehlivě najít vodiče pod omítkou?

Started by Jaromír Šedivý, 17.10.2008, 14:03

previous topic - next topic

Jaromír Šedivý

17.10.2008, 14:03 Last Edit: 20.11.2008, 22:31 by Administrátor fóra, čistič
Při zateplování RD jsem narazil na problém jak najít přívodní kabel ve stěně pod fasádou mám strach až budu kotvit pol.desky hmoždinkama abych nenarazil na kabel který vede do poj.skříně můžete někdo poradit nějaký detektor prý ty nabízené v různých obchodech nejsou vůbec přesné.

Zdenek Hejčl

Tak to je těžké. Viděl jsem přívodní kabel na fasádě, který kopíroval původní trasu to je cik cak  (zle). Držet se toho, že vedení ukládáme svisle a vodorovně asi nejde .
Budete muset kontaktovat slušně vybaveného elektrikáře s vybavením na detekci vodičů. Lze nalézt kabel  s přesností na 1 cm.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Petr Mužík

Mám docela spolehlivý přístroj od firmy BOSCH http://www.bosch-pt.cz/boptocs2-cz/Product.jsp;jsessionid=BC1CAB70703966ED61C5FFFA9C53ABFF.worker1?country=CZ&lang=cs&division=gw&ccat_id=101302&object_id=9442 ; (cena je 3.600,-) .. pokud byste chtěl kupovat "tzv. detektory" za cca 300,- Kč...tak to ani nezkoušejte, jsou opravdu k ničemu, jen vyhodíte peníze >:D...Řešení je si nějaký kvalitní od někoho půjčit  ;)
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko
tel.: +420605/473004
email: petr.muzik@atlas.cz

Štefan Beláň

Chránič chrání - jistič jistí.

Martin Šedivý

Spolehlivě se většinou najde až vrtačkou  ;D  Disponuji sice hledačem od Stanleye v cenové relaci cca 5000,- kč, ale není to příliš přesné. Zatím nejlepší, který jsem viděl v činnosti byl měřák od HILTI, který používali montéři kuchyní, který umí dutiny, odpady atd, ale je to od 40 000,- výše. Možná by bylo nejlepší trasu kabelu opatrně vyklepat tupým kladívkem.

Zdenek Hejčl

Já si pořídil Fluke 2042 a poruchu kabelu ve zdi najdu s přesností 1 cm.

Miroš Jan

Když už se bavíme o těch hledačkách, nedá mi to abych přispěl.
Já používám již několik let úspěšně značku UNITES BEHA 2042, a musím říct že, že jsem velice spokojen. Kabel najde ve zdivu a nebo i v železobetonu do hloubky 20cm, s přesností troufám si říct 0,5 cm.. Po měsíci intenzivního zkoušení dokážu lokalizovat jak přerušení vodiče, tak zkrat mezi vodiči, a i jiné. Prostě super.   (jednicka)
Dále je to o tom, kolik kdo chce investovat do takového něřícího zařízení, dále jak se kterému obchodnímu zástupci, té které značky, dokáže přesvědčit potencionálního zákazníka o kvalitách toho daného typu. To je na zvážení každého jednotlivce.
Je jasné že lokátor za pár šupů z hyphop marketů, je pouze dětská hračka. (no)
Já to vidím tak, že v dnešní době je spíš problém dokázat si odvodit jaký typ a značku vybrat, a za jaké peníze.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Štefan Beláň

Hm  ::) Fluke 2042 jsem nevyzkoušel. Bude to asi velice podobné jako Cable cop 300.  ??

Miroš Jan

Kouk sem na ten od FLUKE, a řek bych že si ta moje hledačka s FLUKE je hodně podobná. ??

Štefan Beláň

Miroš Jan

No jediný malý problém se kterým sem se setkal, je najít s takovou přesností, provrtaný kabel od sádrokartonářů.

Kolego Beláni, máte pravdu.

Zdenek Hejčl

Pravda je ta , volil jsem mezi těmito 2 typy Fluke a Cable. Vodiče byly přerušené rozbruškou při vyřezávání špatně usazených futer, /zárubní/ chybělo jen kousek vodiče asi 3 mm. Zedníci zahodili maltou, aby se na nic nepřišlo.  (zle)

Ivo Konvalina

Milan Karvánek

Zajímavá věcička, původně to dodává Conrad, vyrábí to jeho dvorní značka Volcraft.
Pokud by to za ty peníze fungovalo, tak by se mi to líbilo.

Ivo Konvalina

ano přišlo mi to v katalogo od Conráda jen jsem to dal do vyhledávače a cena je stejná ale zkušenosti s ní asi nikdo nemá