• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:55

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdy se použije motorový jistič?

Started by Josef Pecha, 18.11.2005, 10:20

previous topic - next topic

Josef Pecha

, chtěl jsem se optat: Po elektromontérovi jsem požadoval, aby nainstaloval 3f zásuvku s tím, že na ní chci připojit míchačku (v budoucnu bude využita i na jiná zařízení). Na jištění použil 3f jistič typ B (B16/3). Domníval jsem se, že pro tuto situaci se používá motorový jistič. Ptám se i z toho důvodu, že si budu nechávat ještě instalovat čerpadlo (vodárnu) (s 3f pohonem) a domnívám se, že zde by motorový jistič mě být také, případně, kdy se použije motorový jistič? Děkuji

Milan Karvánek

Motorový jistič bych použil pouze pro pevně připojený motor se známým odebíraným proudem. Přesné motorové jističe se dimenzují přesně podle konkrétního motoru a kromě jištění před zkratem zajišťují jištění proti přetížení. Universální zásuvka, o které nevíme co do ní připojíme se jistí jističem vedeni "B". Pokud by to konkrétní připojovaný spotřebič - stroj vyžadoval jistě ho výrobce uvnitř vnitřního zapojení vybavil i ochranou proti přetížení, což může být třeba i ten motorový jistič, nebo i jiný typ ochrany proti přetížení.

Josef Pecha

Velice vám děkuji za odpověď.

Karel Kosina

Předpokládám, že Vámi uvedenou míchačku (nebo případně také jiné spotřebiče) chcete používat ve venkovním prostředí a tuto zásuvku máte také tedy mimo uvedené jištění, rovněž někde chráněnu proudovým chráničem Ir 30mA.

Roman Šulc

Jištění proti zkratu a přetížení vám zajišťuje i jistič s charakteristikou B.Rozdíl je právě v těch charakteristikách jističů B ,C a D.Tyto jističe se používají podle druhu zatížení a rozběhu (lehký ,střední ,těžký).Samozřejmě je pro každý jistič jiná impedance a záleží na připojení stroje (pevné ,pohyblivé).Při použití pohyblivého  připojení (zásuvky)se spotřebiče mění a jištění s motorovou charakteristikou nemusí vyhovovat.Jinak se ochranou proti přetížení vybavují motory nad 0,5kW.

Zdenek Gec

Ano, ale B, C, D jsou charakteristiky jističů VEDENÍ a nejsou konstruovány pro ochranu motorů. Je vhodné brát ohled na ČSN 33 2000-1, kde v oddílu 132 "Navrhování" nalezneme následující formulaci:
... aby byla zajištěna:...
- správná funkce el. zařízení při použití k účelu, pro které je určeno...

I když se jedná o popis procesu návrhu, bylo by dobré ho vnímat i v provozní praxi.

Jistič vedení má jiný průběh vypínací charakteristiky v oblasti ochrany před přetížením ( dovoluje vyšší přetížení )a navíc není citlivý na výpadek fáze.

Pro koho je tato argumentace nedostatečná, doporučuji ověřit si ceny nových motorů (nebo převinutí spálených) a porovnat s cenami jističů s charakteristikou pro ochranu motorů.