• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je přípustná instalace flexibilními kabely s gumovou izolací?

Started by Pavelka Jaroslav, 29.12.2008, 16:04

previous topic - next topic

Václav 3

Quote from: Milan Exler on 31.12.2008, 01:28
... CYH, což byla většinou bílá dvojlinka (připojení reproduktorů k zesilovači, víc možností použití mě nenapadá) nebo trojlinka (tady nevím, k čemu to bylo dobré), ale s oblibou z CYH vyráběli někteří "elektrikáři" prodlužovací šňůry (byly poměrně laciné a že to mělo jednu izolaci? To přece stačí, vždyť to mám jenom na doma!).

Ono to není se šňůrami CYH (dříve také ozn. YH) tak jednoduché, v 60. a 70. létech se běžně vyráběly dvouvodičové i třívodičové flexo šňůry k přístrojům (radia, TV, magnetofony a mnoho dalších) z tohoto typu kabelu, ovšem izolace byla výrazně silnější než provedení, které lze zakoupit dnes. Když jsem před asi 25 léty tento typ kabelu objednával v elektroodbytu byl jsem opraven, že se nejedná o CYH ale o CYYH, což v tomto systému značení znamenalo zesílenou izolaci, která byla postavena na úroveň izolace zdvojené a podle tehdejších požadavků vyhovovala použití se síťovým napětím.

Štefan Beláň

Z praxe si pamatuji pouze jeden druh slaněného vodiče (kabelu), určeného k uložení přímo do omítky. Byly to ploché vodiče pro panelové zdi a měly označení CYR a CYM. Jeden měl plný plochý vodič Cu a druhý slaněný.  :)
Už si nepamatuji který z nich byl slaněný (asi R). :-\

Jinak se standardně slaněné vodiče (šňůry) ukládají na povrch nebo pod omítku, ale do trubek. (norm)
Chránič chrání - jistič jistí.

Pavel Horský

Před nedávnem jsme rekonstruovali obchůdek po Vietnamské komunitě. Ti borci si sami provedli instalaci a vše právě gumovými kabely. Nedovedete si představit, jak ty místnosti vypadaly. Guma pustila do omítek nějakou svojí složku a tak bylo krásně vidět, kudy celá instalace  vedla. Hrůza!
Gumu do zdi bez ochranných trubek? Zásadně NE!
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jaroslav Kořínek

(norm) velebnosti, odstřelte ty nesmysly! Ti lidé snad mluví z hladu.  >:D Jak zde již bylo uvedeno, každý vodič, kabel má své místo na slunci tak proč ještě přemýšlíte nad hloupostmi a ještě o nich píšete. Připomíná  to výrok :" Ty hodiny se do auta nevejdou : maršál Malinovskii, praha, květen 1945 - orloj." (dance) (box) (funny) (dabel) (jednicka) (jupi)

Petr Doležal

Něco jsem našel. Je to sice od Kabla Vrchlabí a vesměs o PVC šňůrách, ale přesto.
Ta poznámka oo (mimo u, které přibaluji) znamená v ochranných trubkách.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Václav 3

Quote from: Štefan Beláň on 31.12.2008, 09:23
Z praxe si pamatuji pouze jeden druh slaněného vodiče (kabelu), určeného k uložení přímo do omítky. Byly to ploché vodiče pro panelové zdi a měly označení CYR a CYM. Jeden měl plný plochý vodič Cu a druhý slaněný.  :)
Už si nepamatuji který z nich byl slaněný (asi R)

Ano, provedení CYR bylo slaněné a existovalo v průřezech 1 a 1,5qmm jako dvojžilové a třížilové a jedna krajní žíla byla značena zeleným pruhem.

Použití tohoto kabelu bylo problematické a později (někdy těsně po r. 1990) se přestal naštěstí vyrábět. Dodnes mám špatný pocit, pokud ho někde v rozvodech najdu, protože izolace byla jednoduchá a poměrně slabá.

Mirek von Zlin

Jen poznámka, pod ozhnačením CYHY se prodává lepší "repro dvojlinka"....