• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:26

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Používáte ČSN online?

Started by eboss, 01.01.2009, 11:01

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Quote from: František Šohajda on 14.01.2009, 18:05
Normy by měli mít něco jako kód nebo li zakódované heslo s přístupem třeba na flešce /cena je už dnes minimální!!/ aby si mohl uživatel /ten kdo zaplatil/ se podívat na normy třeba od zákazníka...dnes je připojený k netu každý a když člověk něco neví , tak si sednout k PC dát heslo na flešce a podívat se !
To to vidím jako velký nedostatek  !! >:(

Ještě jsem to nezkoušel, ale pokud stáhnu normu a pošlu ji třeba Pavlovi Horskému, pak ji neotevře, pokud má službu zaplacenou a je on-line?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Petr Mužík

Neotevře .... používám sám dva počítače a pdf soubor otevřu jen na počítači ze kterého jsem se přihlásil poprvé.....(i když si ho přepošlu, nebo přenesu flash diskem) - při otvření na druhém PC se ukáže, že jsem přesáhl limit povolených počítačů.....
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko
tel.: +420605/473004
email: petr.muzik@atlas.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Petr Mužík on 16.01.2009, 12:34
Neotevře .... používám sám dva počítače a pdf soubor otevřu jen na počítači ze kterého jsem se přihlásil poprvé.....(i když si ho přepošlu, nebo přenesu flash diskem) - při otvření na druhém PC se ukáže, že jsem přesáhl limit povolených počítačů.....

Myslel jsem to jinak.
Já mám jeden přístup. Stáhnu pdf. Odešlu jej Pavlovi Horskému.
On má také jeden přístup. A neotevře ho, i když má zaplaceno stejně jako já.

Acrobat na serveru ČNI vygeneruje pdf s mým jménem, tím mě chrání před zneužitím v případě, že by mé pdf otevřel jiný uživatel s placeným přístupem a neomezeným tiskem.

Dovedu si živě představit,
jak by se pak tiskly normy s mým jménem pro celou republiku  (norm)
.

....

Pavel Horský

Další poznatek: 
Zkoušel jsem otevřít online normu a pak ji "vyfotit" pomocí PrintScreenu.
Výsledek: PrintScreen je zablokován do doby zavření online normy a to tak důkladně, že nejde fotit ani nic jiného.
Nic naplat, mají to chlapci opravdu dobře ošéfované  (jednicka)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

František Šohajda

Ještě další poznatek!
V první řadě musím pochválit ČNI......Zkoušel jsem stáhnuté normy asi za 10 dní bez připojení tiskout....Norma se vytiskne OK.......ten den jsem se už nepřipojoval vůbec....druhý den se připojím a ejhle ,seznam vytištěným norem z minulého dne je v seznamu mého účtu na ČNI.... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Alin

Quote from: František Šohajda on 24.01.2009, 12:03
Ještě další poznatek!
V první řadě musím pochválit ČNI......Zkoušel jsem stáhnuté normy asi za 10 dní bez připojení tiskout....Norma se vytiskne OK.......ten den jsem se už nepřipojoval vůbec....druhý den se připojím a ejhle ,seznam vytištěným norem z minulého dne je v seznamu mého účtu na ČNI.... (dance)

No pokud je v seznamu vašeho účtu jen seznam vytištěným norem tak budiž, ale já z toho nemám nějak dobrý pocit, když je tam seznam tak tam může být i cokoliv jiného.  :(

Jan Alin

Quote from: Pavel Horský on 24.01.2009, 10:02
Další poznatek: 
Zkoušel jsem otevřít online normu a pak ji "vyfotit" pomocí PrintScreenu.
Výsledek: PrintScreen je zablokován do doby zavření online normy a to tak důkladně, že nejde fotit ani nic jiného.
Nic naplat, mají to chlapci opravdu dobře ošéfované  (jednicka)

No funguje jim to ale nějak nechápu proč bych měl používat PrintScreen když si za 3000,- můžu všechno vytisknout a pak z toho udělat obrázkové PDF přes kopírku daleko jednodušeji a kvalitněji. Podle mě se to s tím zabezpečením přehání podobně jako s kopírováním hudby. Zabezpečení stojí víc a znemožňuje i normální použití a tím pádem to lidi nutí to ukrást i když vlastně už nemusí. Kromě toho já už v ceně papírů a tiskárny za tisk autorských věcí už platím :).

František Šohajda

TO: ALIN
Také mě to napadlo.....
Nejsem odborník přes sítě PC ale musí tam být nějaký "špion" který to při připojení oznámí na portál?? >:(
Možná kolegové ,co mají sítě v "malíčku??..něco poví... (norm)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Horský

To Alin: má zapacenou "plnou palbu", takže mě to s tím PrintScrennem vlastně ani netrápí, ale jen tak mě napadlo to vyzkoušet, proto jsem se s vámi podělil o svoje zkušenosti. Nemám zapotřebí stažené normy nesmyslně množit. Proč taky, že? Myslím si, že 3500,-Kč na rok není až tak vysoká částka na to, aby si ji nemohl kdokoli z nás postrádat ve prospěch užitečné a pro nás tak potřebné věci. No a ten kdo chce mermomocí škudlit má holt smůlu.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Alin

Quote from: Pavel Horský on 24.01.2009, 15:02
To Alin: má zapacenou "plnou palbu", takže mě to s tím PrintScrennem vlastně ani netrápí, ale jen tak mě napadlo to vyzkoušet, proto jsem se s vámi podělil o svoje zkušenosti. Nemám zapotřebí stažené normy nesmyslně množit. Proč taky, že? Myslím si, že 3500,-Kč na rok není až tak vysoká částka na to, aby si ji nemohl kdokoli z nás postrádat ve prospěch užitečné a pro nás tak potřebné věci. No a ten kdo chce mermomocí škudlit má holt smůlu.

No právě, přesně takhle si to myslím já. Kdo si to koupil tak nemá zapotřebí to zbytečně množit ale tahle omezení značně snižují použitelnost.
Podle mě by na pozadí toho PDF mohlo být jako vodotisk kdo je majitel licence (nebo jak to nazvat) a tím by zabezpečení skončilo. Pokud to poskytnu dál je to můj problém, babrat se s odstraněním je pracnější než si zaplatit vlastní prohlížení a použitelnost zůstane. Každé zabezpečení je překonatelné a záleží jen na tom aby vynaložené prostředky na zabezpečení nepřesáhly únosnou mez.

Milan Karvánek

Quote from: František Šohajda on 24.01.2009, 14:24
TO: ALIN
Také mě to napadlo.....
Nejsem odborník přes sítě PC ale musí tam být nějaký "špion" který to při připojení oznámí na portál?? >:(
Možná kolegové ,co mají sítě v "malíčku??..něco poví... (norm)

Ano je tam! Komunikuje na pozadí se servrem anikdo o tom neví, proto musíte mít povolenou tu komunikaci v proxy servru vašeho PC.... Je toho spousta, koho to zajímá, může začít tím, že si zjistí informace o tom PlugInu, co dělá, jak pracuje....

Aleš Dudek

Prt Scr nefunguje to je jistý, ale jinej program pro focení obrazovky to neomezuje - mám vyzkoušeno ScreenHunter 5.0 FREE
Vlachovice, okr. Žďár nad Sázavou, kraj  Vysočina

vzduchotechnika elektromontáže všeobecně

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Karvánek on 24.01.2009, 18:30
Ano je tam! Komunikuje na pozadí se servrem anikdo o tom neví, proto musíte mít povolenou tu komunikaci v proxy servru vašeho PC.... Je toho spousta, koho to zajímá, může začít tím, že si zjistí informace o tom PlugInu, co dělá, jak pracuje....

Myslíš, že ten plugin může odesílat důvěrná data?
.

....

Milan Karvánek

Quote from: Miroslav Minařík on 24.01.2009, 20:01
Myslíš, že ten plugin může odesílat důvěrná data?

Do té míry tomu nerozumím a doufám, že nemůže, ale to že komunikuje bez vědomí uživatele PC je jisté, ostatně tvůrce PlugInu to sám uvádí v poisu tohoto produktu (dokonce jsem nabyl dojmu, že to pokládá přímo za výhodu  :-[ )

Lubomír Jindra

Fileopen používá 128bitové šifrování, tady je zajímavý článek  ;D

http://www.grafika.cz/art/pdf/ebook_aepr.html
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jirka Š. Svejkovský

Nevím, jak je zabezpečen obsah PDF, ale asi to bude stejně silná šifra jako u DVD. Co lze zobrazit (přehrát), to lze i dekódovat.

Silně pochybuju, že je to ošetřeno 128 bit RSA. To by nešlo ani zlomit, ale ani zobrazit. A vzhledem k tomu, že firma Adobe poskytuje programátorům kompletní SDK (Software development kit), pak asi nebude tak velký problém to přečíst.

Mimochodem, skutečnost, že se instaluje do počítače služba, která je aktivní i když si zrovna normu neprohlížím, něco posílá po netu a vypíná mi systémové služby se mi vůbec nelíbí!
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroslav Minařík

Přesně tak, vypíná to standardní službu a nikde není definováno, co odesílá, komu.
Nemáme tedy kontrolu nad daty.
Předpokládám, že druhá strana má dokonalou kontrolu, kdo stahuje, co stahuje, kam tiskne, kolikrát tiskne, na co tiskne ...

A uživateli se nezobrazuje nic. Neco tu nehraje. Zřejmě máme nedostatek informací!
.

....

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Minařík on 24.01.2009, 23:22
Přesně tak, vypíná to standardní službu a nikde není definováno, co odesílá, komu.
Nemáme tedy kontrolu nad daty.
Předpokládám, že druhá strana má dokonalou kontrolu, kdo stahuje, co stahuje, kam tiskne, kolikrát tiskne, na co tiskne ...

A uživateli se nezobrazuje nic. Neco tu nehraje. Zřejmě máme nedostatek informací!

Asi by stálo za to si podrobně prostudovat, co jste (nejspíš kliknutím na nějaké tlačítko SOUHLASÍM) poskytovateli služby odsouhlasili - mělo by tam být uvedeno, že souhlasíte s tím, že si nějaké (a jaké že tedy?) údaje bude opatřovat a schraňovat.
Pokud toto není dodrženo, oficiálně protestovat případně medializovat.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)