• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mám se v 3+1 rozhodnout pro přímotop nebo akumulační kamna?

Started by Jiří Skořepa, 18.09.2009, 20:57

previous topic - next topic

Miloš Ralbovský

Z vlastnej skúsenosti: Starší dům, kúrili sme gamatkami. Spotreba veľká /každá izba jedny gamatky a teda na kadej izbe straty v účinnosti/. Neskôr sme dali konvektory do izieb, každý 2000W, kúrilo to síce, aj na spotrebe to bolo vidieť, ale od spodu bolo stále chladno. Teraz mám podlahovku - vykurovacie el. rohože. Spotreba trošku nižšia ale zato teplúčko. Možno s teplomerom by som nameral nižšiu teplotu ako predtým, ale keď máš od nôh teplo ...  :D. Problém však môže byť v budúcnosti, keď sa nedajbože stane niečo s rohožou. To nezostane nič iné, než podlahu rozbiť, prípadne, ak sa dá, tak rozobrať /plávajúca podlaha a pod./. Snáď ti to trošku pomôže v rozhodovaní.

Jiří Skořepa

Jak jsem psal v  bytovém domě  lidé topí přímotopy, akumulačními kamny i  elektrokotly, každá domácnost jinak. Převažují však  přímotopy,  které   byly instalovány v roce 1994, nebo 1995, kdy byl dům odříznut od centrálního vytápění.  V bytě který kupuji jsou přímotopy.  Tepelné ztráty bytu jsem si zatím zpracovat nenechal.  Byt je krajový na severní straně  bytového domu, velikost 60 m2 + 7m2 lodžie,  nachází se ve 2. NP ze 3,  dům je postaven z pálených cihel, šíře zdí je 45 cm, zdi nejsou zatepleny,   okna jsou nová, plastová s dvojsklem, nadmořská výška cca 300 m.n.m. - dle  uvedeného usuzuji, že tepelné ztráty budou průměrné. Jak jsem zjištoval, průměrné platby za elektřinu jsou +- 2.500,-Kč.  Pouze jeden nájemník, který má krajový byt pod střechou se vychyluje od průměru a za elektřinu platí 3.500,-Kč. Ten topí akumulačními kamny.  Takže ono je asi opravdu  jedno čím se topí, důležité je, aby byla tepelná pohoda a  bezobslužný provoz.  Jak jsem psal rozhodl jsem se pro elektrokotel, nicméně  do převzetí bytu mi ještě nějaký čas zbývá a  stále  v hlouby (nebo v hloubi? :() duše  zvažuji,  zda své rozhodnutí ještě nezměním  na panely Mirava, Zefyr, nebo Evo. Do akumulačních kamen se mi opravdu jít nechce z důvodu změny sazby a  stálých plateb za silnější jističe.   Podlahovým topením v bytě netopí nikdo, prý ho nelze instalovat.

Miloš Ralbovský

Všetko sa dá, keď sa chce. Z elektrického hľadiska to asi problém nebude, keďže sa do bytov môžu inštalovať elektrokotle. /Samotné vykurovacie rohože podľa tvojho "rozmeru" max 67 m2 by mohli mať celkový príkon 67m2x100W/m2=67kW. Rohož sa však neukladá pod nábytok, kuchynskú linku a pod., takže pravdepodobne ešte menej./ Jediný problém vidím vo vlastnej pokládke. Celková výška podlahy by sa zvýšila cca o 5-10cm, podľa toho, akú hrubú spodnú izoláciu zvolíš. Sú na to samozrejme aj vzorce ale najlepšie, ak ťa to zaujíma, si to vygoogli. Stačí zadať "podlahové kúrenie/topení".  ;) Je veľa firiem, ktoré sa týmto zaoberajú. Keď tak ss.