• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak se dá vyzkoušet chránič, když po stisknuti tlačítka test nespadne?

Started by Antonin Duchek, 22.10.2009, 16:06

previous topic - next topic

antalik

nejprve k zapojení zkušebního tlačítka. toto tlačítko je zapojené vždy mezi fázi a N vodič. a je jedno, jestli jde o jednofázový či třífázový chránič právě proto, aby byl rozdílový proud vyhodnocen. a k otázce zapojení. lze samozřejmě třífázový chránič použít i na jednofázou instalaci. ale pro potřeby zkoušení chrániče zkušebním tlačítkem je potřebné zapojit fázi na svorku, ze které je vyvedeno ono zkušební tlačítko  ;) v případě přístrojů oez je to na fázi L3. podle mě není vůbec opodstatněné proklemovat přívodní svorky chrániče, když stejně celá instalace je napojena na jednofázové napájení. osobně bych se ale přikláněl k výměně za jednofázový.

Kamil Novák

Quote from: martin antal on 24.10.2009, 17:23
nejprve k zapojení zkušebního tlačítka. toto tlačítko je zapojené vždy mezi fázi a N vodič. a je jedno, jestli jde o jednofázový či třífázový chránič právě proto, aby byl rozdílový proud vyhodnocen.

Jste si tímto svým tvrzením opravdu jist ?  ??

I u RCD Moeller typ PF6 a PF7 nebo RCD Schrack ?
Podívejte se např. zde na stranu 18.  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Kamil Táborský

Quote from: martin antal on 24.10.2009, 17:23
nejprve k zapojení zkušebního tlačítka. toto tlačítko je zapojené vždy mezi fázi a N vodič.

Mýlíte se. Jsou i chrániče,kde je zkušební tlačítko zapojené mezi 2 fáze. Je potřeba se podívat na schéma,které by mělo být na chrániči zakreslené

Miloslav Dunda

Opomenu zapojení v dotazu, ale již se mi stalo, že po měření chrániče Bonega přestalo zkušební tlačítko fungovat. (Už asi v pěti případech)

Antonin Duchek

Dostal jsem radu ze mam prepojit vsechno na jednu fazi ale jde to a nedojde k pretizeni chranice?ze ten co to delal udelal chybu ze propojil ty svorky tim medenym vodicem je to mozné?

antalik

Quote from: Kamil Novák on 24.10.2009, 17:40
Jste si tímto svým tvrzením opravdu jist ?  ??

I u RCD Moeller typ PF6 a PF7 nebo RCD Schrack ?
Podívejte se např. zde na stranu 18.  ;)

koukal jsem se na zapojení chrániče pf7 a co nevidííím? že by zkušební tlačítko mezi fází L3 a N? no a pf6 žeby opět mezi L3 a N? tak nevím kde dělám chybu, poraďte  :(

antalik

Quote from: Kamil Táborský on 24.10.2009, 17:41
Mýlíte se. Jsou i chrániče,kde je zkušební tlačítko zapojené mezi 2 fáze. Je potřeba se podívat na schéma,které by mělo být na chrániči zakreslené
mohl by jste mi prosím schéma a výrobce takového proudovécho chrániče poslat? zajímalo by mě to z hlediska funkčnosti a rád se nechám poučit. netušil jsem, že je i tato možnost. ale popravdě řečeno, není to pravidlem, spíše vyjímka. čerpal jsem totiž několika stránek výrobců oněch chráničů. nedovedu si totiž pořádně představit, jak a proti čemu by to vyhodnocovalo reziduální proud. předem dík

Petr Doležal

Ale vždyť vám to kolega Novák napsal ve svém odkaze. V katalogu je i psáno:

4pólové provedení pro třífázové obvody. Vnitřní zapojení proudových chráničů se může odlišovat, proto dbejte na správné zapojení testovacího tlačítka v  řípadě použití v obvodech s neúplným počtem vodičů (např. asynchronní
motory). Pro bezproblémovou instalaci se doporučuje zapojit na vstup chrániče plný počet pracovních vodičů.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

antalicek

Quote from: Petr Doležal on 25.10.2009, 07:11
Ale vždyť vám to kolega Novák napsal ve svém odkaze. V katalogu je i psáno:

4pólové provedení pro třífázové obvody. Vnitřní zapojení proudových chráničů se může odlišovat, proto dbejte na správné zapojení testovacího tlačítka v  řípadě použití v obvodech s neúplným počtem vodičů (např. asynchronní
motory). Pro bezproblémovou instalaci se doporučuje zapojit na vstup chrániče plný počet pracovních vodičů.
dík moc, opravdu to vidím prvně. holt už tedy není vždy, ale většinou mezi L a N  ::)

František Šohajda

ONO právě v dávných dobách , kdy nebyli moc k mání proudové chrániče na 1 fázi ,jsme zapojovali 3 fázové -tehdy z NDR jako jednofázové pro zubní soupravy...
Muselo se to proklemovat, proto aby to šlo právě tlačítkem vyrazit a vyzkoušet jednou za měsíc.../ale to už je historie, ale s takovým zapojením se setkávám ještě dodnes../
Jak elektrikář neznal zapojení /vnitřní/ chrániče ,tak to nezapojil aniž by to vyhazovalo..
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...